Dubajskie Gniazdka Wielkanocne

Dubajskie Gniazdka Wielkanocne


Wielkanoc to czas odrodzenia, świeżości i kolorów – nie tylko w przyrodzie, ale również na naszych stołach. To chwila, gdy tradycja spotyka się z kreatywnością, a klasyczne wypieki mogą zyskać zupełnie nowy wymiar. Dubajskie gniazdka wielkanocne to deser, który zachwyca już od pierwszego spojrzenia – lekkie, chrupiące, złociste, uformowane jak małe ptasie gniazda, wypełnione kremem, pistacjami i kolorowymi jajeczkami, stają się kulinarną metaforą wiosny.

Inspiracją do stworzenia tego przepisu była kuchnia Bliskiego Wschodu i oczywiście modna od dłuższego czasu wiralowa Dubajska Czekolada, pełna aromatów, intensywnych smaków i kontrastów. Główną rolę odgrywa tu ciasto Kataifi – delikatne jak jedwabne nitki, niezwykle chrupiące po upieczeniu, wchłaniające syrop niczym gąbka, a przy tym lekkie i subtelne. To składnik, który w krajach arabskich i śródziemnomorskich wykorzystywany jest do przygotowania deserów takich jak kunafa czy baklava, ale tutaj – zyskał nową, świąteczną formę.

Zderzenie tekstur to jeden z największych atutów tego deseru – złociste ciasto przełamane jest aksamitnym, czekoladowym kremem budyniowym, który otula podniebienie niczym ciepły koc. Do tego lekko słony akcent pistacjowej pasty i chrupiące orzechy – wszystko to zamknięte w formie miniaturowych gniazdek, które same w sobie wyglądają jak ozdoba świątecznego stołu. Każde z nich zwieńczone kolorowymi jajeczkami – symbolami nowego życia – wprowadza radość i beztroskę, jakiej tak bardzo pragniemy wiosną.

To deser, który łączy w sobie wiele światów: domową przytulność budyniu, elegancję cukierniczego detalu i egzotyczną nutę ze Wschodu. Jest jednocześnie efektowny i bardzo przyjemny w przygotowaniu – formowanie gniazdek z Kataifi to niemal jak zabawa, idealna do wspólnego tworzenia z dziećmi lub bliskimi. Można je przygotować dzień wcześniej, przechowywać w lodówce, a tuż przed podaniem udekorować – dzięki temu idealnie sprawdzą się na większe spotkania rodzinne.

Co ciekawe, gniazdka w tej formie nie muszą być zarezerwowane wyłącznie na Wielkanoc. Ich uniwersalna, elegancka forma czyni je doskonałym deserem na inne wyjątkowe okazje: urodziny, komunie, baby shower, wesela, czy nawet jako część tzw. słodkiego stołu na przyjęciach. Wystarczy zmienić dekoracje – zamiast jajeczek dodać owoce, jadalne kwiaty czy czekoladowe ozdoby – by zyskać zupełnie nową wersję tego samego pomysłu.

Dubajskie gniazdka wielkanocne to propozycja dla tych, którzy kochają opowiadać smakiem – łączyć tradycję z nowoczesnością, bawić się formą, ale nie zapominać o tym, co najważniejsze: radości z jedzenia. To deser, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale też głębią smaku i strukturą. I co najważniejsze – sprawia, że święta stają się jeszcze bardziej wyjątkowe.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 212 kcal

W tym: Białka 4.30 g | Tłuszcze 9.98 g | Węglowodany 25.79 g (w tym cukry 10.95 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na gniazdka:

 

- 350 g ciasta Kataifi

- 125 g masła

 

Składniki na krem:

 

- 700 ml mleka

- 2 op. budyniu czekoladowego (80 g)

- 2 łyżki cukru

- 1½ łyżki gorzkiego kakao

- pasta pistacjowa (polecam Krukam)

- garść prażonych pistacji

 

Składniki na syrop:

 

- 110 g cukru (½ szklanki)

- 125 ml wody

 

Dodatkowo:

 

- kolorowe mini jajeczka z czekolady do dekoracji



Przygotowanie kremu:

 

W 200 ml zimnego mleka dokładnie wymieszać proszek budyniowy i gorzkie kakao. Resztę mleka (500 ml) zagotować razem z cukrem. Do gotującego się mleka przelać czekoladową mieszankę i intensywnie mieszając całość doprowadzić do wrzenia, aż budyń zgęstnieje i będzie miał jednolitą konsystencję bez grudek.

Zdjąć z ognia. Wierzch przykryć folią spożywczą w tzw.: kontakcie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Gdy budyń całkowicie ostygnie zmiksować go w mikserze na gładką i jednolitą masę.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

 

Przygotowanie syropu:

 

Wymieszać cukier z wodą w małym rondelku i zagotować na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.  Zmniejszyć moc palnika i gotować całość przez ok 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

 

Przygotowanie gniazdek:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do muffinek delikatnie nasmarować olejem lub masłem.

Masło roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i lekko przestudzić. Ciasto Kataifi rozdzielić i lekko porozrywać. Umieścić je w dużej misce i zalać roztopionym masłem. Rękami dokładnie wmasować masło w ciasto, aż zostanie ono równomiernie nim pokryte. 

Napełnić każdą foremkę na muffinki przygotowanym ciastem. Docisnąć ciasto do dna i delikatnie rozprowadzić na boki foremki tworząc małe gniazdka.

Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec gniazdka przez ok 30 min lub do momentu aż nabiorą złotego koloru.

Po upieczeniu, gdy będą jeszcze gorące polać każde gniazdko syropem (po ok 2 łyżki na gniazdko). Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Następnie delikatnie wyjąć gniazdka z formy uważając, aby ich nie uszkodzić i nie połamać.

Na dno każdego gniazdka nałożyć po ok 1 łyżeczce pasty pistacjowej.

Posypać posiekanymi pistacjami.

A następnie dodać porcję czekoladowego kremu budyniowego.

Na koniec każde gniazdko udekorować kolorowymi mini jajeczkami.

Przechowywać w lodówce w czelnym pojemniku.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty