Chrupiące Boczniaki z Sałatką z Brukselki (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Chrupiące Boczniaki z Sałatką z Brukselki

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Chrupiące Boczniaki z Sałatką z Brukselki to kulinarna kompozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Soczyste boczniaki, pieczone w urządzeniu AirFryer na złoty kolor, otulone aromatyczną panierką z mąki, bułki tartej i przypraw, stanowią idealny zamiennik klasycznych grzanek. Ich chrupiąca tekstura, podszyta delikatnym smakiem grzybów, doskonale kontrastuje z delikatną, ale wyrazistą sałatką z brukselki.

Sałatka, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Brukselki, cienko posiekane na mandolinie, zyskują nową, subtelną odsłonę. Skąpane w kremowym sosie harmonijnie łączą słodycz, kwasowość i pikantność. Dodatek kaparów, uprażonych na chrupko oraz złocistej panierki Panko, nadaje sałatce zaskakującego finiszu. Sałatka z brukselki idealnie balansuje bogaty smak boczniaków. Każdy element tego dania został starannie przemyślany, aby stworzyć harmonijną całość, która nie tylko nasyci, ale też zachwyci swoim wyglądem.

Całość serwowana jest w elegancki sposób - na środku talerza spoczywa porcja brukselki, lekko oprószona Panko i kaparami, które dodają całości niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Boczniaki, delikatnie ułożone wokół sałatki, stają się nie tylko dodatkiem, ale integralną częścią tej kompozycji.

To danie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także prawdziwe arcydzieło na talerzu, które zachwyca smakiem i wyglądem. To danie jest nie tylko apetyczne, ale i zdrowe – doskonałe na lekki obiad czy kolację. Idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, kiedy chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym. Wypróbuj ten przepis, a odkryjesz nowe oblicze znanych składników, które zaskoczą cię swoją prostotą i niezwykłym smakiem.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 128 kcal

W tym: Białka 5.22 g | Tłuszcze 5.67 g | Węglowodany 11.92 g (w tym cukry 2.11 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na panierkę do boczniaków:

 

- 3 duże boczniaki (lub więcej - wg uznania)

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- ¼ łyżeczki ostrej papryki

- 1 szklanka bułki tartej

- ½ szklanki mąki pszennej

- 2 jajka

- 1 łyżka oleju

 

Składniki na sałatkę:

 

- ok 1 kg świeżej brukselki

- 3 łyżki kaparów

- ½ szklanki panierki Panko

- 1 łyżka oleju

 

Składniki na sos:

 

- 3 łyżki majonezu

- 1 łyżeczka musztardy miodowej

- 1 łyżeczka sosu Sriracha

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 3 jabłuszka kaparowe

- 2 ząbki czosnku

- sok z ½ cytryny

- sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

Boczniaki umyć i dokładnie osuszyć w papierowym ręczniku. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.



W miseczce wymieszać przyprawy z bułką tartą i mąką. 

W drugiej miseczce rozkłócić jajka z olejem.

Kawałki boczniaków moczyć w jajku i od razu panierować w suchej panierce.

Kosz AirFryera posmarować lub spryskać oliwą i ułożyć w nim opanierowane boczniaki. Boczniaki z wierzchu także spryskać odrobiną oleju.

Urządzenie ustawić na 180°C i piec boczniaki przez 20 min, aż się zarumienią na złoty kolor.

Jeśli nie posiadasz urządzenia AirFryer możesz usmażyć opanierowane boczniaki w rozgrzanym na patelni oleju lub upiec w piekarniku.

W czasie, gdy boczniaki będą się piekły przygotować sałatkę.

Brukselki umyć i osuszyć. Następnie zetrzeć na mandolinie do warzyw lub bardzo drobno pokroić w cieniutkie talarki. Umieścić posiekaną brukselkę w dużej misce i przygotować sos.


Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do małej miski. Posiekać bardzo drobno jabłuszka kaparowe lub rozgnieść je widelcem i dodać do czosnku. Dodać sól i całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i wszystko ponownie wymieszać do połączenia się składników.  

Następnie sos wymieszać z posiekaną brukselką i odstawić na chwilę na bok, aby całość się przegryzła.

Kapary odsączyć z zalewy na ręczniku papierowym lekko odciskając je z nadmiaru płynu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i uprażyć na nim odciśnięte z zalewy kapary aż odgłos skwierczenia ucichnie – będzie to oznaczało, że cała woda wyparowała. Kapary staną się ciemniejsze i chrupiące. Wyjąć kapary z oleju i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na pozostałym po prażeniu kaparów oleju uprażyć następnie panierkę Panko na złoty kolor. W razie potrzeby można dodać odrobine klarowanego masła.

Przygotować duże talerze. Na środku każdego talerza ułożyć porcję brukselki. Oprószyć ją uprażoną panierką Panko i uprażonymi kaparami. 

Po bokach ułożyć usmażone boczniaki które w tym daniu zastąpią grzanki do zagryzania sałatki.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty