Amerykańskie Ciasteczka z Czekoladą

Amerykańskie Ciasteczka z Czekoladą


Amerykańskie ciasteczka z czekoladą - Klasyczna Słodycz z Nutą Magii - znane również jako Chocolate Chip Cookies, to ikona w świecie deserów. Ich historia sięga lat 30. XX wieku, kiedy to Ruth Wakefield, właścicielka pensjonatu Toll House Inn, przypadkowo stworzyła pierwszą partię tych pysznych ciasteczek. Od tamtej pory, Chocolate Chip Cookies stały się ulubioną przekąską zarówno dzieci, jak i dorosłych na całym świecie.

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich smak to doskonałe połączenie maślanej, karmelowej słodyczy z intensywną czekoladową nutą. Ciasteczka są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, co sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowy. Topiące się kawałki czekolady dodają im niezwykłej kremowości i głębi smaku.

Ciasteczka mają złocisto-brązowy kolor, z widocznymi kawałkami czekolady, które czasem lekko się roztapiają, tworząc apetyczne, błyszczące plamy. Są zazwyczaj okrągłe, z nierównymi brzegami, co dodaje im rustykalnego uroku. Ich wygląd jest zapowiedzią domowego, ciepłego smaku, który skrywa się w każdym kęsie.

Proces tworzenia tych pysznych ciasteczek jest prosty i szybki nawet dla początkujących w kuchni. Potrzebujesz masła, cukru (brązowego i białego), jajek, mąki, proszku do pieczenia, soli, wanilii i oczywiście czekolady w postaci chipsów lub posiekanej tabliczki.

Można podawać je na ciepło: świeżo wyjęte z piekarnika, gdy czekolada jest jeszcze lekko roztopiona, są absolutnie nie do przebicia.

Podawane z mlekiem: klasyczne połączenie, które przenosi w czasy dzieciństwa - szklanka zimnego mleka doskonale uzupełnia smak ciasteczek.

Podawane z lodami: użyj ich jako bazę do lodowej kanapki, wkładając ulubione lody między dwa ciasteczka.

Są idealne na specjalne okazje: ułóż je na eleganckiej paterze podczas przyjęcia lub spotkania z przyjaciółmi, a z pewnością znikną w mgnieniu oka.

Te ciasteczka są uwielbiane przez wszystkich, niezależnie od wieku. Nic nie przebije zapachu świeżo upieczonych ciasteczek, który roznosi się po całym domu, tworząc przytulną atmosferę.

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą to prawdziwy klasyk, który zawsze sprawia radość. Ich prostota, intensywny smak i nieodparty urok sprawiają, że są doskonałą przekąską na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy podajesz je na przyjęciu, czy po prostu delektujesz się nimi w domowym zaciszu, te ciasteczka zawsze dostarczą chwil prawdziwej przyjemności.

MUSISZ koniecznie wypróbować ten przepis.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 422 kcal

W tym: Białka 5.41 g | Tłuszcze 21.10 g | Węglowodany 51.67 g (w tym cukry 31.13 g)

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 68 g): 295 kcal

W tym: Białka 3.79 g | Tłuszcze 14.77 g | Węglowodany 36.17 g (w tym cukry 21.79 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 10 sztuk)

 

- 115 g masła

- 65 g białego cukru

- 70 g jasnego brązowego cukru

- 70 g ciemnego brązowego cukru (Muscovado)

- 1 jajko

- 1 łyżeczka cukru lub aromatu waniliowego

- 160 g mąki tortowej

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 80 g gorzkiej czekolady (min 80% kakao)

- 1½ garści groszków czekoladowych do zapiekania



Przygotowanie:

 

Rozgrzać piekarnik do 170°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dużej patelni roztopić masło. Dodać trzy rodzaje cukru i wymieszać. Smażyć całość ok 2 min ciągle mieszając aż masa zacznie bulgotać a cukier lekko się skarmelizuje.

Gotową masę przelać do misy miksera i ubijać na średnich obrotach, aby ją przestudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, aromat lub cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować do połączenia się składników i do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Gorzką czekoladę posiekać na kawałki i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać groszki czekoladowe i całości ponownie przemieszać.  

Z gotowej masy formować kulki wielkości małej mandarynki (najlepiej sprawdzi się tu łyżka do gałkowych lodów tzw.: gałkownica).

Między kulkami ciasta pozostawić duże odstępy, gdyż ciasto podczas pieczenia się rozpłaszczy/rozleje.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez 15 min.

Po upieczeniu można od razu podawać na ciepło lub pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku.





Smacznego

 

Komentarze

Popularne Posty