Kurczak Buffalo (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Kurczak
Buffalo to kultowe danie, które podbiło serca miłośników pikantnych smaków na
całym świecie. Wywodzące się z amerykańskiego miasta Buffalo, skrzydełka, a
także inne części kurczaka, pokryte są soczystym, pikantnym sosem, który
sprawia, że każde kęsy są prawdziwą eksplozją smaków.
Kurczak
Buffalo najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po przygotowaniu. Tradycyjnie
serwowany jest z chrupiącymi kawałkami marchewki i selera oraz kremowym
dressingiem blue cheese lub ranczo, który łagodzi ostrość sosu. Idealnie komponuje
się także w towarzystwie różnego rodzaju sałatek. To połączenie smaków i
tekstur sprawia, że kurczak Buffalo jest nie tylko przepyszną, ale również
zrównoważoną potrawą.
Ja
wykorzystałam w tym przepisie najlepszą cześć mięsa z kurczaka – polędwiczki. Przygotowanie
polędwiczek z kurczaka w AirFryer z sosem Buffalo to prawdziwa uczta dla
miłośników pikantnych smaków. To idealne połączenie chrupkości i pikantności. W
zaledwie kilka minut możesz wyczarować soczyste, złociste polędwiczki, które
staną się gwiazdą każdej imprezy czy rodzinnej kolacji. To danie, które
sprawdzi się na każdą okazję. Jest idealne na imprezy, spotkania z
przyjaciółmi, a także jako wyjątkowy dodatek do wieczornego oglądania np.: meczu.
Dzięki
prostocie przygotowania i wyjątkowemu smakowi, zawsze robi wrażenie na
gościach. Kurczak Buffalo to prawdziwa gratka dla miłośników pikantnych potraw.
Soczyste, chrupiące kawałki kurczaka pokryte pikantnym, maślanym sosem to
połączenie, które trudno przebić. Niezależnie od tego, czy podajesz go na
przyjęciu, czy cieszysz się nim w domowym zaciszu, kurczak Buffalo zawsze
dostarcza wyjątkowych doznań smakowych. Spróbujcie sami i przekonajcie się,
dlaczego to danie zdobyło tak ogromną popularność na całym świecie!
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 234 kcal
W
tym: Białka 12.46 g | Tłuszcze 10.48 g | Węglowodany 20.71 g (w tym cukry 6.54 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oliwy z ostrych papryczek
- 1 łyżka oleju czosnkowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 5 łyżek mleka
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
Składniki na panierkę:
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- ½ szklanki bułki tartej
- ½ szklanki mąki pszennej
Składniki na sos Buffalo:
- 2½ łyżki ostrego ketchupu
- 1½ łyżki ostrego sosu Sriracha
- 1½ łyżki pasty z papryki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka dobrej Whisky lub Brandy
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
Polędwiczki umyć, oczyścić z błonek oraz ścięgien,
osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
W kielichu blendera zmiksować wszystkie składniki marynaty na gładki mus. Mus przelać do pojemnika i namoczyć w nim kawałki mięsa. Mięso dokładnie wymieszać, aby marynata całkowicie je okryła. Pojemnik wstawić do lodówki na minimum 30 min a najlepiej na 1 h.
Przygotować w tym czasie panierkę.
Płatki kukurydziane, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy
umieść w mikserze lub malakserze i zmiksować na proszek. Panierkę przesypać do
większego pojemnika.
Opanierowane kawałki polędwiczek spryskać oliwą paprykową lub oliwą z oliwek.
Kosz AirFryera posmarować lub spryskać oliwą i ułożyć w
nim mięsne kawałki.
Urządzenie ustawić na 180°C i piec polędwiczki przez 15
min, aż się zarumienią na złoty kolor.
W czasie, gdy polędwiczki będą się piekły przygotować
sos Buffalo.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o
drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło i krótko podsmażyć na nim
rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ketchup, sos Sriracha, pastę paprykową i
wszystkie przyprawy. Całość szybko i energicznie wymieszać a następnie ciągle
mieszając podsmażać przez 1 min. Dodać miód oraz Whisky lub Brandy i nie przerywając mieszania doprowadzić
do zagotowania aż sos się lekko zacznie pienić. Zdjąć z ognia i poczekać aż sos
się uspokoi.
Upieczone
polędwiczki przełożyć do miski i zalać sosem Buffalo. Delikatnie wymieszać, aby
sos dokładnie pokrył każdy kawałek mięsa.
Podawać
od razu na ciepło z warzywami lub sałatką.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz