Oponki Twarogowe

Oponki Twarogowe

 

Przygotowanie apetycznych Twarogowych Oponek to nic trudnego dzięki temu prostemu przepisowi. Te puszyste i jednocześnie chrupiące przysmaki, nasycone aromatem wanilii, doskonale wpisują się w karnawałową atmosferę i nadchodzący Tłusty Czwartek. Wystarczy zacząć od przygotowania ciasta twarogowego, które nadaje oponkom wyjątkowej lekkości i delikatności. Dodatek wanilii sprawia, że nabierają one intensywnego smaku, a jednocześnie wypełniają otoczenie przyjemnym aromatem. Smażenie w głębokim tłuszczu to kluczowy element, który nadaje oponkom złocisty, chrupiący charakter na zewnątrz, jednocześnie zachowując ich puszystość w środku. Co ważne, te przysmaki utrzymują świeżość przez długi czas, co czyni je doskonałym wyborem na wszelkie karnawałowe festyny czy tradycyjny Tłusty Czwartek. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 247 kcal

W tym: Białka 11.06 g | Tłuszcze 5.74 g | Węglowodany 35.30 g (w tym cukry 10.50 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki:

 

- 500 g półtłustego twarogu

- 120 g cukru

- 1 łyżka cukru z wanilią

- 4 żółtka

- 2½ łyżeczki sody oczyszczonej

- 200 g śmietany 18%

- 500 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka octu spirytusowego

 


Dodatkowo:


- ok 1 litra oleju rzepakowego do smażenia

- 1 kieliszek spirytusu



Przygotowanie:

 

Do misy miksera przesiać mąkę z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, cukier z wanilią, żółtka, śmietanę, ocet oraz przeciśnięty przez praskę twaróg. Przy użyciu haka wyrobić jednolite ciasto. Ciasto będzie dość klejące, ale takie powinno być. Ciasto można zagnieść także ręcznie, lecz mikserem jest szybciej i ciasto jest też lepiej napowietrzone.

Gotowe ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Wierzch ciasta także delikatnie oprószyć mąką i rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm.

Na tym etapie można rozpocząć rozgrzewanie oleju.

W głębokim i dość szerokim garnku umieścić olej i wlać do niego kieliszek spirytusu. Włączyć palnik i rozgrzać olej do temperatury ok 180°C.

Przy pomocy szklanki lub ringu wykrawać z ciasta kółka o Ø min 6 cm. W środku każdego kółka dodatkowo wyciąć mniejsze kółeczko (tzw.: dziurkę) przy użyciu np.: małego wąskiego kieliszka, nakrętki lub tylką do rękawów cukierniczych.

Gotowe oponki wrzucać ostrożnie do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony.

Usmażone oponki przekładać na talerz wyłożony warstwą ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem oponki oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu pod przykryciem.







Smacznego.

Komentarze

  1. Czy spirytus wlać do oleju?
    O takich cudach nigdy nie słyszałam dlatego pytam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wlać do zimnego oleju i dopiero wszystko razem zacząć podgrzewać.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty