Kremowa Zupa z Pieczonych Warzyw
Kremowa Zupa z Pieczonych Warzyw
W kulinarnej rzeczywistości, gdzie zawiłe smaki często
wymagają złożonych przepisów, Kremowa Zupa z Pieczonych Warzyw wyróżnia się
jako prosty wyjątek, dostarczając intensywnego smaku bez konieczności
poświęcania wielu godzin w kuchni. Ten przepis to prawdziwe celebrowanie
podstawowych składników – ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli i czosnku –
przekształconych w coś absolutnie niezwykłego dzięki magii pieczenia. W trakcie
pieczenia bowiem dzieje się coś wręcz niezwykłego. Proces karmelizacji nadaje warzywom
intensywny smak i delikatną słodycz, którą trudno osiągnąć podczas tradycyjnego
gotowania czy smażenia. Po prostu wrzucając te warzywa do oliwy z oliwek, soli
i pieprzu, a następnie piekąc w piekarniku, kreujesz bazę smaku, która wyróżnia
tę zupę.
Kolejnym krokiem, który nadaje zupie wyjątkową
konsystencję, jest miksowanie. Połączenie upieczonych warzyw z bulionem mięsnym
i śmietanką prowadzi do powstania gładkiego, aksamitnego kremu, który dostarcza
czystej przyjemności podczas jedzenia. W przypadku wersji wegańskiej, zamiana
bulionu mięsnego na warzywny, a śmietanki na mleko kokosowe, nadal gwarantuje
wyśmienity smak.
Ostatnim akcentem wykończeniowym jest dodatek odrobiny
oleju chili który nadaje zupie unikalnej ostrości. Ta delikatna a zarazem
sycąca zupa sprawdzi się zarówno w mroźne zimowe wieczory, jak i jako lekkie
letnie obiady. Niezależnie od tego, czy preferujesz wytrawne smaki, czy też
poszukujesz nowego, zapadającego w pamięć przepisu, Kremowa Zupa z Pieczonych
Warzyw z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe, stanowiąc dowód na to, że
czasami z najprostszych składników powstają najbardziej niezapomniane dania. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 144 kcal
W tym: Białka 2.51 g | Tłuszcze 7.95 g | Węglowodany 14.77
g (w tym cukry 2.01 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
- 1
duża marchew
- 1
duża cebula
- 1
duży korzeń pietruszki
- 2
średnie główki czosnku
- ok
50 ml oliwy z oliwek
-
świeżo mielona sól, pieprz i płatki papryki
- 1½
l bulionu mięsnego (dla wegan warzywnego)
- ½
szklanki śmietanki 30% (dla wegan 1 szklanka mleka kokosowego)
- Oliwa
chili do podania
Przygotowanie:
Przygotować
duże naczynie żaroodporne z pokrywką.
Piekarnik
rozgrzać do 200°C.
Ziemniaki,
marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
W
główkach czosnku odciąć górne części.
Warzywa umieścić w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym, obficie oprószyć przyprawami i polać oliwą z oliwek. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec całość przez ok 25 min. Następnie ostrożnie zdjąć
pokrywę z naczynia, warzywa przemieszać łopatką i zapiekać jeszcze przez ok 20
-25 min lub do czasu aż warzywa będą miękka.
Upieczone
warzywa przeżyć do dużego garnka usuwając wcześniej upieczone główki czosnku
które należy odłożyć do lekkiego przestygnięcia. Przestudzony czosnek wycisnąć z
łupinek do reszty warzyw, łupiny wyrzucić.
Do
garnka wlać bulion i śmietankę a następnie całość dokładnie zmiksować blenderem
ręcznym typu żyrafa na gładki krem.
Zupę
podgrzać doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i od razu serwować.
Przed
podaniem udekorować oliwą chili.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz