Szynka Na Parze do Chleba (Cook4me Tefal - Multicooker)
Szynka Na Parze do Chleba
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Aromatyczna, soczysta i pyszna szynka,
którą można przygotować we własnym domu to prawdziwy rarytas. Idealna nie tylko
na święta, ale i na co dzień. Domowa
wędlina ma swój niepowtarzalny smak i urok. Przygotowywanie mięsa własnoręcznie
pozwala dostosować smak do własnych preferencji i unikać sztucznych dodatków
czy konserwantów, które często znajdują się w gotowych produktach sklepowych.
Kontrola nad jakością składników oraz możliwość eksperymentowania z różnymi
przyprawami to zdecydowane zalety przygotowywania wędlin w domu. Dodawanie
naturalnych przypraw z pewnością wpływa pozytywnie na smak potrawy. Możesz
dostosować ilość i rodzaj przypraw do swoich upodobań, co sprawia, że potrawa
jest bardziej personalizowana. Natomiast Namaczanie wcześniejsze moczenie mięsa
w solance pomaga zatrzymać wodę w mięsie, dzięki czemu jest ono bardziej soczyste
i miękkie. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 120 kcal
W tym: Białka 19.18 g | Tłuszcze 4.28 g | Węglowodany 0.94
g (w tym cukry 0.35 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- ok 1½ kg szynki wieprzowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
Składniki na masę solankę:
- 75 g soli
- 1 litr zimnej przegotowanej wody
- 500 ml wody
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- 3 kuliki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Do pojemnika wlać ok 1 litra
przegotowanej i wystudzonej wody a następnie dodać 75 g soli kuchennej. Wymieszać,
aby sól się rozpuściła.
Szynkę umyć i oczyścić z
ewentualnych błonek, chrząstek i kawałków większego tłuszczu. W razie potrzeby
mięso można obwiązać sznurkiem, aby nadać mu ładny okrągły kształt.
Tak przygotowane mięso włożyć do
roztworu solankowego tak aby cały kawałek mięsa znajdował się w solance. W
razie potrzeby zwiększyć ilość solanki. Przyjmuje się, że na każdy litr wody
należy użyć 75 g soli. Następnie zamknąć pojemnik i odstawić do lodówki na min
24 h.
Po tym czasie wyjąć mięso z
solanki, umyć pod bieżącą wodą a następnie dokładnie osuszyć w ręczniku papierowym.
W miseczce wymieszać wszystkie
suche przyprawy.
Obsypać nimi szynkę a następnie wetrzeć
przyprawy dłońmi w mięso.
Do misy Multicookera wlać 500 ml
ciepłej wody. Dodać cukier, ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać.
Obrać obie cebule i pokroić w
cienkie półplastry.
Przyprawione mięso umieścić w misie do gotowania na parze. Obłożyć mięso pokrojoną cebulą a następnie wstawić pojemnik do misy Multicookera.
Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (WYSOKIE CIŚNIENIE) ustawiając czas gotowania na 50 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę. Wyjąć pojemnik z mięsem, usunąć cebulę i odstawić szynkę do
całkowitego wystygnięcia. Wystudzone mięso umieścić w pojemniku z zamknięciem. Pojemnik
szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zimną szynkę będzie
się łatwiej kroiło w cienkie plastry. Podawać cienko krojoną z ulubionym pieczywem
i innymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz