Koktajl RumChata White Russian (tylko dla osób pełnoletnich)

Koktajl RumChata White Russian 

(tylko dla osób pełnoletnich)

 

RumChata, drugi w moim rankingu ulubionych alkoholi po Bailey's, to prawdziwy klejnot w świecie kulinarnych eksploracji. Ten kremowy likier na bazie białego rumu, wanilii i cynamonu nie tylko doskonale komponuje się z różnymi mieszanymi drinkami w paletach smaków, ale także emanuje delikatnością, która sprawia, że doskonale sprawdza się również jako napój w formie czystej degustacji. Jednym z najczęściej wybieranych drinków, których sercem jest RumChata, jest klasyczny RumChata White Russian. To zmysłowe połączenie, idealne o każdej porze roku, jednak szczególnie magiczne w okresie świąt Bożego Narodzenia czy podczas Sylwestrowych przyjęć. Jego kremowa konsystencja i subtelny smak są jak magiczny akcent, który podkreśla atmosferę festiwalowej radości. RumChata z pewnością podbije serca wszystkich smakoszy lubiących słodkie likiery. Jego łagodność i gładkość sprawiają, że każdy łyk to prawdziwa uczta dla zmysłów. Historia koktajlu White Russian, w którym błyszczy RumChata, sięga lat pięćdziesiątych. To fascynujące kulinarne połączenie stanowi wariację na temat innego klasycznego koktajlu, Black Russian, który z kolei narodził się w 1949 roku dla amerykańskiego ambasadora w Luksemburgu w hotelowym barze w Brukseli. To doskonałe połączenie tradycji, smaku i elegancji, które z każdym łykiem przenosi nas do epoki, gdzie klasyczne koktajle stawały się dziełem sztuki. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 ml: 211 kcal

W tym: Białka 2.17 g | Tłuszcze 11.85 g | Węglowodany 9.81 g (w tym cukry 1.03 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 

- 40 ml kawowego likieru Kahlua

- 40 ml czystej wódki

- 80 ml likieru RumChata

- ± 120 ml śmietanki kremówki 30%

- ± 120 ml ulubionego mleka

- kostki lodu

 


Przygotowanie:

 

W szklance o pojemności ok 400 ml umieścić kostki lodu. Dodać likier Kahlua i wódkę. Wlać likier RumChata i mleko wymieszane ze śmietanką. Wymieszać napój długą metalową łyżką, tworząc efekt wiru.

Podawać od razu po przygotowaniu.

 


Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty