Carpaccio z Buraka (przepis nr. 2)
Carpaccio z Buraka
(przepis nr. 2)
Carpaccio
z buraka w stylu włoskim to nie tylko pyszne danie, ale również prawdziwa uczta
dla zmysłów. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tego smakołyku jest
szybkie, co czyni go idealnym zarówno na codzienny posiłek, jak i elegancką
przekąskę podczas imprez. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 223 kcal
W tym: Białka 8.38 g |
Tłuszcze 18.25 g | Węglowodany 9.67 g (w tym cukry 8.81 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 3 średnie buraki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- ½ łyżeczki soli
- 2 kulki sera Burrata
- 2 garści rukoli
- 20 g prażonych,
solonych orzeszków pistacjowych
- sos z octem Balsamicznym z Modeny
Składniki na dressing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1½ łyżki soku z
cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól
- pieprz
Jeśli zdecydujesz się wypróbować mój przepis proponuję,
aby buraki ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce.
W dużym garnku umieścić obrane ze skórki buraki z
łyżką cukru i octu. Całość zalać wodą tak aby woda przykryła buraki. W tak
przygotowanej zalewie ugotować buraki do miękkości (buraki będą gotowe, gdy widelec
wbity w buraka będzie bez większego oporu w niego wchodził).
Ugotowane buraki odcedzić i odstawić do całkowitego
ostygnięcia. Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
Wszystkie składniki sosu przy pomocy rózgi kuchennej dokładnie
ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wg własnych preferencji.
Przygotowanie Carpaccio:
Duży płaski talerz udekorować odrobiną sosu z octem balsamicznym.
Buraki pokroić ostrym nożem na bardzo cieniutkie
plasterki. Idealnie sprawdzi się tu także mandolina do warzyw.
Plasterki porozkładać na talerzu jeden obok drugiego.
Na plasterkach buraków ułożyć umytą i osuszona rukolę.
Kulki sera Burrata odsączyć z zalewy i pokroić na ok
4-5 plastrów a następnie rozłożyć na rukoli. Burratę można zastąpić także kozim
serem, serem feta lub białą mozzarellą.
Całość polać dressingiem i posypać prażonymi, solonymi orzeszkami pistacjowymi. Można orzechy pistacjowe zastąpić także posiekanymi orzechami włoskimi lub Pekan.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz