Carpaccio z Buraka (przepis nr. 2)

Carpaccio z Buraka 

(przepis nr. 2)

 

Carpaccio z buraka w stylu włoskim to nie tylko pyszne danie, ale również prawdziwa uczta dla zmysłów. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tego smakołyku jest szybkie, co czyni go idealnym zarówno na codzienny posiłek, jak i elegancką przekąskę podczas imprez. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 223 kcal

W tym: Białka 8.38 g | Tłuszcze 18.25 g | Węglowodany 9.67 g (w tym cukry 8.81 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki:

 

- 3 średnie buraki

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka octu

- ½ łyżeczki soli

- 2 kulki sera Burrata

- 2 garści rukoli

- 20 g prażonych, solonych orzeszków pistacjowych

sos z octem Balsamicznym z Modeny


 

Składniki na dressing:


 

-  5 łyżek oliwy z oliwek

- 2 łyżki miodu

- 1½ łyżki soku z cytryny

- 1 łyżeczka musztardy miodowej

- sól

- pieprz

 

 

Przygotowanie buraków:

 

Jeśli zdecydujesz się wypróbować mój przepis proponuję, aby buraki ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce.

W dużym garnku umieścić obrane ze skórki buraki z łyżką cukru i octu. Całość zalać wodą tak aby woda przykryła buraki. W tak przygotowanej zalewie ugotować buraki do miękkości (buraki będą gotowe, gdy widelec wbity w buraka będzie bez większego oporu w niego wchodził).

Ugotowane buraki odcedzić i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

 

Przygotowanie sosu:

 

Wszystkie składniki sosu przy pomocy rózgi kuchennej dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wg własnych preferencji.

 

Przygotowanie Carpaccio:

 

Duży płaski talerz udekorować odrobiną sosu z octem balsamicznym.

Buraki pokroić ostrym nożem na bardzo cieniutkie plasterki. Idealnie sprawdzi się tu także mandolina do warzyw.

Plasterki porozkładać na talerzu jeden obok drugiego.

Na plasterkach buraków ułożyć umytą i osuszona rukolę.

Kulki sera Burrata odsączyć z zalewy i pokroić na ok 4-5 plastrów a następnie rozłożyć na rukoli. Burratę można zastąpić także kozim serem, serem feta lub białą mozzarellą.

Całość polać dressingiem i posypać prażonymi, solonymi orzeszkami pistacjowymi. Można orzechy pistacjowe zastąpić także posiekanymi orzechami włoskimi lub Pekan.

Podawać od razu po przygotowaniu.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty