Ryżowe Batony Proteinowe
Ryżowe Batony Proteinowe
Szybki i prosty w
przygotowaniu smakołyk ryżowy to idealna przekąska o każdej porze dnia. Batoniki
z preparowanym ryżem są chrupiące i zdrowe a za sprawą odżywki białkowej
idealne dla sportowców jako idealna przekąska po intensywnym treningu! Polecam mój
przepis do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 485 kcal
W
tym: Białka 15.93 g | Tłuszcze 28.49 g | Węglowodany 42.94 g (w tym cukry 29.44
g)
***
Kaloryczność
potrawy w jednym batonie (ok 36 g): 182 kcal
Przy
podziale bloku na 16 sztuk
W
tym: Białka 5.97 g | Tłuszcze 10.68 g | Węglowodany 17.01 g (w tym cukry 11.04
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
110 g naturalnego kremowego masła orzechowego
-
50 ml syropu klonowego
-
3 łyżki miodu
-
2 łyżki oleju kokosowego
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego
-
szczypta soli
-
70 g białka w proszku (smakowe lub naturalne – u mnie o smaku czekoladowym)
-
50 do 60 g preparowanego ryżu (ok 2½ do 3 szklanek)
-
160 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Foremkę
o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W
garnku umieścić masło orzechowe, olej kokosowy, syrop klonowy oraz miód, aromat
waniliowy, sól i białko w proszku. Całość zacząć podgrzewać na małej mocy
palnika aż masa zdobi się płynna. Zdjąć z ognia i wsypać preparowany ryż.
Wszystko szybko i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki, wyrównać
łopatką i wstawić do lodówki na ok 30 min.
Po
tym czasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i wylać ją na wierz masy ryżowej.
Wyrównać i ponownie odstawić do lodówki na 30 min.
Gotowy blok wyjąć z foremki i pokroić na dowolnej wielkości batony.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz