Ryżowe Batony Proteinowe

Ryżowe Batony Proteinowe

 

Szybki i prosty w przygotowaniu smakołyk ryżowy to idealna przekąska o każdej porze dnia. Batoniki z preparowanym ryżem są chrupiące i zdrowe a za sprawą odżywki białkowej idealne dla sportowców jako idealna przekąska po intensywnym treningu! Polecam mój przepis do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 485 kcal

W tym: Białka 15.93 g | Tłuszcze 28.49 g | Węglowodany 42.94 g (w tym cukry 29.44 g)

***

Kaloryczność potrawy w jednym batonie (ok 36 g): 182 kcal

Przy podziale bloku na 16 sztuk

W tym: Białka 5.97 g | Tłuszcze 10.68 g | Węglowodany 17.01 g (w tym cukry 11.04 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 

- 110 g naturalnego kremowego masła orzechowego

- 50 ml syropu klonowego

- 3 łyżki miodu

- 2 łyżki oleju kokosowego

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- szczypta soli

- 70 g białka w proszku (smakowe lub naturalne – u mnie o smaku czekoladowym)

- 50 do 60 g preparowanego ryżu (ok 2½ do 3 szklanek)

- 160 g gorzkiej czekolady

 


Przygotowanie:

 

Foremkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W garnku umieścić masło orzechowe, olej kokosowy, syrop klonowy oraz miód, aromat waniliowy, sól i białko w proszku. Całość zacząć podgrzewać na małej mocy palnika aż masa zdobi się płynna. Zdjąć z ognia i wsypać preparowany ryż. Wszystko szybko i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki, wyrównać łopatką i wstawić do lodówki na ok 30 min.

Po tym czasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i wylać ją na wierz masy ryżowej. Wyrównać i ponownie odstawić do lodówki na 30 min.

Gotowy blok wyjąć z foremki i pokroić na dowolnej wielkości batony. 

Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.




Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty