Zupa Wonton
Zupa Wonton
Zupa Wonton to bardzo smaczny, niskokaloryczny drobiowy bulion azjatycki, do którego dodaje się cebulkę, czosnek, imbir, grzyby shiitake, zioła i sos. Świetnie smakuje z pierożkami Wonton -
link: Pierożki Wonton.
Polecam do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 18 kcal
W
tym: Białka 2.20 g | Tłuszcze 0.17 g | Węglowodany 1.80 g (w tym cukry 1.31 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
1 duży ząbek czosnki
-
1 średnia cebula
- 1 łyżeczka cukru
trzcinowego
- garść suszonych grzybków
Shiitake
- ok 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść świeżej kolendry
- ½ pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulkę
obrać i pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir obrać ze
skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Grzyby zalać odrobiną wrzątku,
aby namokły. Kolendrę posiekać.
Bulion
zacząć podgrzewać na małym ogniu. Dodać do niego sos sojowy, starty imbir,
posiekaną kolendrę, namoczone grzybki. Cebulkę wraz z czosnkiem zeszklić na
oliwie z oliwek a następnie dodać do bulionu. Wszystko doprawić do smaku
pieprzem i cukrem trzcinowym, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok 15
min.
Zupę
rozlać do miseczek i udekorować posiekanym szczypiorkiem i świeża kolendrą.
Zupa
Wonton najlepiej jednak smakują z pierożkami Wonton (przepis na pierożki w linku - Pierożki Wonton).
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz