Krem o Smaku Korzennych Ciasteczek
Krem o Smaku Korzennych Ciasteczek
To
bardzo szybki i prosty przepis, na pyszny krem z wykorzystaniem korzennych
ciasteczek Speculoos, które są powszechnie dostępne w praktycznie każdym dobrym
sklepie. Ciasteczka Speculaas to mocno korzenne wypieki o kształcie figurki z
wyciśniętym w cieście dekoracyjnym ornamentem, tradycyjnie wyrabiane przy
użyciu drewnianych form. Ich inna nazwa to ,,Ciasteczka świętego Mikołaja”. Krem
idealnie pasuje do kanapek, deserów, naleśników, tostów, kruchych babeczek i
jako dodatek do kawy 😊.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 379 kcal
W
tym: Białka 3.21 g | Tłuszcze 19.69 g | Węglowodany 46.30 g (w tym cukry 29.92 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na ok 500 g kremu)
- 30 g cukru trzcinowego
- 200 g ciastek korzennych Speculoos
- 60 g płynnego miodu
- 50 g masła lub oleju kokosowego
100 g mleka 3,2 %
½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki śmietanki kremówki 36 %
Przygotowanie:
W
kielichu blendera umieścić ciasteczka korzenne i zmielić na gładki proszek.
W garnku
umieścić cukier, mleko, masło lub olej kokosowy, miód, cynamon i śmietankę. Całość
podgrzać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszankę przelać do
kielicha blendera ze zmielonymi ciasteczkami i zmiksować na gładki i jednolity
krem.
Masę
przełożyć do czystych, wcześniej wyparzonych słoiczków i odstawić do
całkowitego wystygnięcia i zagęszczenia się kremu. Następnie krem przechowywać
w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz