Różowy Sos a’la Pasibus
Różowy Sos a’la Pasibus
Różowy,
lekko pikantny sos to idealny dodatek do mięs z grilla, smażonych, gotowanych i
pieczonych a także do hamburgerów, hot dogów i frytek nachos-ów, sałatek itd. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 10 g (1 łyżka): 33 kcal
W
tym: Białka 0.20 g | Tłuszcze 2.72 g | Węglowodany 1.93 g ( w tym cukry 1.83 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2 łyżki łagodnego lub ostrego ketchupu
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1½ płynnego miodu
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i
bazylią Prymat
- ½ łyżeczki płatków Chili mieszanka przypraw Kotanyi
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać trzepaczką. Najlepiej zmiksować
całość np.,: blenderem ręcznym typu żyrafa, co sprawi, że sos nabierze większej
puszystości i będzie bardziej kremowy.
Tak
przygotowany sos przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Spożyć
max w ciągu 5 dni.
Różowy
sos jest naprawdę pyszny i stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju dań
mięsnych, do sałatek oraz do przekąsek typu: frytki, nuggetsy, nachosy itp.
Smacznego.
A czy ma Pani przepis na sos biały z Pasibusa?
OdpowiedzUsuńNa Biały sos póki co nie ale mogę spróbować go odtworzyć. A tymczasem zachęcam do spróbowania mojego Sosu Śmietanowego à la McDonald ’s, może też przypadnie do gustu.
Usuń(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2021/12/sos-smietanowy-la-mcdonald-s.html?m=1)
Zainspirowana zapytaniem podjęłam próbę odtworzenia także Białego sosu a'la Pasibus.
UsuńPrzepis jest już dostępny na moim blogu pod adresem:
https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2025/03/biay-sos-ala-pasibus.html.
Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się opinią czy udało mi się powtórzyć smak oryginału. ;-)