Purée z Pieczonej Dyni

Purée z Pieczonej Dyni


Do zrobienia dyniowego purée nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej. Jedną z najlepszych jest jednak dynia Hokkaido. Dyniowe purée można wykorzystać w wielu potrawach i wypiekach. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 43 kcal

W tym: Białka 1.30 g | Tłuszcze 1.41 g | Węglowodany 4.90 g ( w tym cukry 4.20 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 dynia Hokkaido lub Piżmowa lub Prowansalska

- 1 łyżka oleju

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Duża blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.


Dynię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć ogonek a następnie przekroić na pół i wydrążyć cały miąższ z pestkami. Obie połówki pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie skropić olejem i układać na blaszce skórką do dołu. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min do miękkości lub do momentu aż wbity widelec lekko będzie wbijał się w miąższ. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Następnie upieczone kawałki dyni umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na gładki mus. Można użyć również blendera ręcznego typu żyrafa. Konsystencja purée powinna przypominać gęstą śmietanę.

Gotowe purée przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej szklanym) max do tygodnia czasu. Ewentualnie purée z dyni można podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty