Zielone Szparagi z Parmezanem i Czosnkiem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Zielone Szparagi
z Parmezanem i Czosnkiem
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Szparagi
pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, zwiększa
krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń a do tego są bardzo smaczne....
posiadają również opinię silnego i naturalnego
afrodyzjaku. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 104 kcal
W
tym: Białka 5.08 g | Tłuszcze 7.82 g | Węglowodany 1.08 g ( w tym cukry 0.04 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 500 g
zielonych szparagów (świeżych lub mrożonych)
- 50 g tartego parmezanu
- 3 łyżki
oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyć i w razie potrzeby oczyścić. Odciąć lub
odłamać zrogowaciałą końcówkę. Mrożone szparagi należy najpierw rozmrozić.
Umyte szparagi osuszyć na ręczniku papierowym.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na
tarce o małych oczkach. W kubeczku wymieszać ze sobą przeciśnięty czosnek,
oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszankę wylać na osuszone szparagi i dokładnie
natłuścić nią każdego szparaga.
Urządzenie AirFryer ustawić na 180°C. Czas ustawić na 10 min.
Szparagi ułożyć luźno w koszu urządzenia. W razie
potrzeby utworzyć piętro z nadstawki a następnie wsunąć kosz i smażyć szparagi
przez 9-10 min. Czas smażenia zależy od wielkości szparagów.
Po zakończeniu programu szparagi posypać startym
parmezanem i podawać na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz