Soczyste Burgery (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Soczyste Burgery

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Kotlety z mięsa wołowego do pysznych Burgerów smażone w urządzeniu AirFryer są niesamowicie soczyste. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Zaletą takiego sposobu przygotowania jest fakt, że kotlety smażą się szybko i równomiernie i przede wszystkim bez bałaganu jaki towarzyszy nam podczas tradycyjnego smażenia na patelni lub grillu. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednym kotlecie (ok 130 g): 326 kcal

W tym: Białka 22.51 g | Tłuszcze 26.24 g | Węglowodany 0.06 g ( w tym cukry 0.00 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na kotlety:

(na 4 duże sztuki)

 - 500 g dobrego mięsa wołowego

- 1½ łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (można użyć także oleju smakowego np.: czosnkowego)

- ¾ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

  

Dodatkowo:

 - 4 bułki do burgerów

- 1 duży pomidor malinowy

- 1 średnia cebula

- ser cheddar w plastrach

- pikle, czyli ogórki konserwowe o delikatnie słodkim posmaku lub korniszony lub ogórki kiszone

- garść ulubionej sałaty np.: lodowej, rukoli, roszponki

- musztarda miodowa, ketchup, różowy sos majonezowy lub majonez

 

 

Przygotowanie kotletów:

 

Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Zmielone mięso umieścić w misce. Dodać sól, pieprz i oliwę a następnie dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na ok 15 min, aby mięso się trochę zamarynowało.

Następnie uformować okrągłe kotlety o grubości ok 1 cm. Średnica kotleta powinna być większa o ok 2 do 3 cm niż średnica bułki, w której będziemy podawać mięso, gdyż w procesie smażenia mięso się trochę skurczy.

Urządzenie AirFryer ustawić na 180°C.

Kosz urządzenia natłuścić olejem przy pomocy pędzelka lub olejem w sprayu. Ułożyć dwa kotlety (należy smażyć je w dwóch turach).

Czas smażenia ustawić na 3 – 5 min w zależności, jaki poziom wysmażenia preferujemy. Następnie przewrócić kotlety na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3 - 5 min.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Gdy kotlety będą już prawie gotowe można rozpocząć proces składania burgerów.

Bułki przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół a następnie lekko podgrzać je w piekarniku lub kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni (lub na kratce z grilla).

Pomidory, cebulę, ser i ogórki, (jeśli używamy korniszonów lub ogórków kiszonych) pokroić w plastry (pikle zazwyczaj są już w plastrach). Sałatę posiekać w szerokie paski.

Na talerzu ułożyć spodnią część ciepłej bułki. Posmarować ketchupem i ułożyć sałatę. Na sałacie położyć kotlet i przykryć go plastrem sera. Dodać sos majonezowy. Na sosie ułożyć plaster pomidora oraz cebulę. Całość posmarować odrobiną musztardy, przykryć plastrami ogórka i zamknąć górną częścią bułki.

Spiąć długą wykałaczką i od razu podawać np.: z frytkami lub sałatką.

  

*Przygotowanie kotletów tradycyjnie:

 

Mięso przygotować zgodnie w powyższym przepisem.

Uformować okrągłe kotlety o grubości ok 1 cm. Średnica kotleta powinna być większa o ok 2 do 3 cm niż średnica bułki, w której będziemy podawać mięso, gdyż w procesie smażenia mięso się trochę skurczy.

Tak przygotowane kotlety smażyć po ok 5 - 10 min na każdej stronie na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej) grillowej (bez użycia tłuszczu) lub na grillu elektrycznym a w sezonie letnim na grillu tradycyjnym. Stopień wysmażenia należy jednak cały czas kontrolować i dopasować do własnych preferencji.

 





Smacznego.

Komentarze

  1. może by tak jeszcze temperaturę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę przeczytać przepis uważnie gdyż temperatura jest podana. 180 st.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty