Soczysta Pierś z Kurczaka (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Soczysta Pierś z Kurczaka
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Przepis
na soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka, którą szybko można przygotować w
urządzeniu AirFryer. Mięso jest delikatne i bardzo soczyste, idealnie smakuje
na ciepło jak i na zimno. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 125 kcal
W
tym: Białka 23.08 g | Tłuszcze 3.43 g | Węglowodany 0.18 g ( w tym cukry 0.00 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie:
Piersi
umyć, osuszyć na ręczniku papierowym.
W misce
wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy i oliwę z oliwek. Osuszone piersi
umieścić w marynacie i dodatkowo natrzeć je marynatą. Odstawić na min 1 h w
chłodne miejsce.
Urządzenie
AirFryer rozgrzać do 180°C.
Na
dno misy z AirFryer wlać ok ½ szklanki wody. Dzięki temu piersi zachowają swoją
soczystość i nie przesuszą się zbyt mocno. Mięso delikatnie odsączyć z nadmiaru
marynaty i umieścić w rozgrzanym koszu. Piec mięso przez 20 min.
Podawać
na ciepło lub zimno z ulubionym dodatkami.
Smacznego.
Super!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie i cieszę się że przepis przypadł do gustu 😊
UsuńWyszły rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za opinie. Pozdrawiam
UsuńRewelacja, dzięki wielkie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za uznanie i cieszę się że smakowało 🤗 polecam inne przepisy do wypróbowania. Pozdrawiam.
UsuńŚwietny przepis, dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za pochwałę. Cieszę się że mój przepis przypadł do gustu.
UsuńFajny i szybki przepis plus fajny patent z wodą aby mięso było soczyste pozdrawiam 😉
OdpowiedzUsuńPrzy większej piersi 20 minut to za mało, kawałek, który miałem był ze dwa razy grubszy od tych na zdjęciu - dobry był po około 40 minutach.
OdpowiedzUsuńCzasem warto przy bardzo dużych kawałkach mięsa przekroić je wzdłuż na pół. Oczywiście czas pieczenia może wymagać korekty ze wg na wagę (wielkość) mięsa. W przepisie podałam czas w jakim mój kawałek mięsa był gotowy.
UsuńDroga Magdaleno, Twoja marynata do kurczaka jest wystarczająco dobra Jeżeli polcasz dodatkowo przyprawę do zlotego kurczaka z wyraźnym wskazaniem na przyprawę firmy Knor czytaj etykiety i nie polecaj glutaminianu sodu, oleju palmowego i tego wszystkiego co tam przyprawa zawiera.
OdpowiedzUsuńDziękuję za cenny komentarz, fakt nie zwróciłam na to uwagi. Tak wiec spieszę z wprowadzeniem zmiany w przepisie zastępując złocista przyprawę przyprawą curry i kurkumy. Pozdrawiam
Usuń