Focaccia z Cynamonem
Focaccia z Cynamonem
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 17 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
1 łyżkę cukru trzcinowego wymieszać z 1 łyżką
cynamonu.
Mąkę przesiać do misy i wymieszać z 1 łyżeczką soli
oraz cynamonem. Drożdże rozkruszyć w 125 ml ciepłej wody, dodać cukier i 1
łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na bok na ok 20 min, aby drożdże podjęły pracę
(w przypadku używania drożdży instant tę część można pominąć i drożdże razem z
cukrem dodać bezpośrednio do mąki). Pracujące drożdże i 2 łyżki oliwy z oliwek
dodać do mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą i
umieść w niej zagniecione ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w
ciepłe miejsce na ok 1½ h, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrobić dłońmi
obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wyłożyć na blaszkę (prostokątną lub
okrągłą) posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną papierem do pieczenia. W
cieście zrobić dziurki (wgłębienia) palcami, posypać wierzch ciasta wcześniej
przygotowaną mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem i obficie skropić oliwą z
oliwek.
Odstawić foremkę do ponownego wyrośnięcia ciasta tym
razem na ok 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190°C i po ponownym wyrośnięciu
ciasta wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Piec Focaccię przez ok 25 min,
do czasu aż wierzch będzie rumiany.
Podawać na ciepło, jako przekąskę.
Komentarze
Prześlij komentarz