Brazylijska Kremowa Lemoniada
Brazylijska Kremowa Lemoniada
Brazylijska Lemoniada (znana również, jako Swiss Lemonade)
to rodzaj bardzo lekkiego i mocno orzeźwiającego a zarazem kremowego drinka
(bezalkoholowego). Lekko pikantna i goryczkowata w smaku, mocno zmiksowana
limonka połączona z niewielką ilością słodkiego mleka skondensowanego i
rozcieńczona zmrożoną wodą mineralną to rozkosz dla podniebienia. Idealnie gasi
pragnienie w gorące dni oraz świetnie sprawdza się, jako chłodzący napój na
każdej imprezie i nie tylko. Charakterystycznym elementem tej lemoniady jest
gęsta pianka na jej wierzchu. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 1 litr mocno schłodzonej wody mineralnej niegazowanej
- 8 łyżek cukru
- 2 soczyste limonki
- ¾ szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- kostki lodu
Przygotowanie:
Limonki sparzyć wrzącą wodą i dokładnie umyć. Pokroić
limonki na małe cząstki (na ok. osiem kawałków każdą). W dzbanku blendera
kielichowego umieścić wodę, cukier i wrzucić pokrojone limonki, dokładnie zmiksować,
(jeśli blender jest mały wykonać tę czynność w dwóch partiach). Przecedzić
zawartość przez bardzo gęste sitko lub gazę a miąższ wyrzucić (do niczego się
już nie przyda). Dodać skondensowane mleko i kostki lodu. Intensywnie i dokładnie
wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce, choć lemoniada
jest tak dobra, że może nie być, czego przechowywać, gdyż zniknie w mgnieniu
oka.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz