Sałatka Rzymska z Chrupiącym Kurczakiem i Fetą

Sałatka Rzymska z Chrupiącym

 Kurczakiem i Fetą


Czasami najlepsze dania powstają z pozornie prostych składników, ale dopiero w odpowiednim połączeniu odkrywają przed nami swój pełen potencjał. Tak właśnie jest z tą sałatką – niby warzywa, niby lekka kompozycja, ale dzięki dodatkom nabiera zupełnie nowego charakteru. To danie zaskakuje, syci i wciąga od pierwszego kęsa.

Wyobraź sobie chrupiące, złociste kąski z polędwiczek z kurczaka – miękkie w środku, soczyste, a na zewnątrz otulone panierką z prażonych płatków kukurydzianych. Te kawałki są nie tylko pyszną alternatywą dla klasycznego mięsa w sałatce – stają się jej gwiazdą. Obok nich znajduje się świeża sałata rzymska, jedna z najbardziej aromatycznych i chrupkich odmian, której długie, jędrne liście idealnie współgrają z lekką oliwą i cytrusowym dressingiem.

Kolorowy mix dopełniają warzywa i owoce: słodkie pomidorki koktajlowe, kremowe awokado, ostrawa czerwona cebula, chrupiąca marchew i soczyste winogrona, które zaskakują słodko-kwaśnym akcentem. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu – każda porcja to feeria barw i struktur. A na wierzchu – kostki delikatnej, słonej fety, które balansują całość i nadają sałatce charakteru rodem z greckich wybrzeży.

Na koniec – dressing. Cytrynowy, lekko miodowy, z ostrzejszą nutą czosnku i szczyptą chili. To właśnie on spina wszystko w harmonijną całość. Każdy składnik zostaje subtelnie podkreślony, nic się tu nie gubi, a każdy kęs opowiada własną historię.

Trochę historii o sałacie rzymskiej i kulinarnej drodze przez wieki.

Sałata rzymska (łac. Lactuca sativa var. longifolia) to warzywo o długiej i ciekawej historii. Jej korzenie sięgają czasów starożytnego Egiptu, gdzie była uprawiana już ponad 4000 lat temu. Egipcjanie wierzyli, że ma właściwości lecznicze i symbolizuje płodność. Sałatę tę cenili również Grecy i Rzymianie – to właśnie z czasów imperium pochodzi jej obecna nazwa. Rzymianie spożywali ją najczęściej z dodatkiem octu i miodu, co jest ciekawym echem naszego współczesnego sosu cytrynowo - miodowego.

W starożytnym Rzymie sałata nie była jedynie dodatkiem do dań – traktowano ją jak lekarstwo. Zalecano jej jedzenie przed snem, ponieważ wierzono, że pomaga się wyciszyć i zapewnia spokojny sen. Cesarz August miał nawet zwyczaj rozpoczynać każdy wieczór od miseczki sałaty. Dzięki rzymskim legionom, sałata rozprzestrzeniła się po całym ówczesnym świecie, docierając aż do dzisiejszej Francji, Hiszpanii i Anglii.

Dziś sałata rzymska to jedno z najpopularniejszych warzyw liściastych, często używane w klasycznych sałatkach takich jak Caesar. Ale w tej odsłonie – z dodatkiem mięsa i słodko-ostrego sosu – pokazuje zupełnie inne, nowoczesne oblicze.

Ta sałatka to doskonały balans między tym, co lekkie i świeże, a tym, co sycące i rozgrzewające. Można ją serwować jako pełnoprawny obiad, kolację lub efektowną przystawkę podczas przyjęcia. Jest na tyle uniwersalna, że sprawdzi się o każdej porze roku – latem zachwyci świeżością, a zimą – ciepłymi kąskami z kurczaka i słodyczą winogron.

To danie zachęca do zabawy – można zmieniać proporcje składników, dodać grillowaną paprykę, zamienić fetę na ser z niebieską pleśnią albo dorzucić orzechy dla dodatkowej chrupkości. Ale nawet w podstawowej wersji ma w sobie coś, co sprawia, że chce się do niej wracać.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 125 kcal

W tym: Białka 6.93 g | Tłuszcze 5.82 g | Węglowodany 11.44 g (w tym cukry 4.14 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na sałatkę:

 

- 400 g polędwiczek z kurczaka

- 3 sałaty rzymskie

- 1 duże Awokado

- kiść zielonych winogron bezpestkowych

- 1 czerwona cebula

- 1 średnia marchew

- 1½ garści pomidorków cherry

- 150 g sera feta

Składniki na panierkę:

 

- ½ szklanki bulki tartej

- 1 szklanka płatków kukurydzianych

- 1 łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 jajko

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki mąki

 

Składniki na sos:

 

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- sok z ½ cytryny

- 1 łyżka miodu

- 2 ząbki czosnku

- sól do smaku

- czarny pieprz do smaku

- płatki chili do smaku


Przygotowanie spodu:

 

Polędwiczki z kurczaka opłukać pod zimną wodą, oczyścić z błon i osuszyć dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego. 

Pokroić na równe kawałki o wielkości około 2 cm.

W malakserze rozdrobnić płatki kukurydziane, aż powstanie nieregularny, lekko grudkowaty proszek – nie za drobno, by panierka była chrupiąca. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszać.

W osobnym naczyniu roztrzepać jajko z olejem i mąką, aż do uzyskania jednolitej, lejącej się masy. 

Do masy wrzucić kawałki kurczaka i dokładnie obtoczyć, aby każdy z nich był równomiernie pokryty masą.

Zamarynowane mięso przekładać pojedynczo do suchej mieszanki panierkowej i dokładnie obtaczać z każdej strony.

Mięsne kąski ułożyć w natłuszczonym koszu AirFryera. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180°C, aż będą złociste i chrupiące.

Alternatywnie mięsne kawałki można upiec w piekarniku wg poniższej instrukcji:

Piekarnik rozgrzać do 180°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a kawałki kurczaka rozłożyć w odstępach, tak aby się ze sobą nie stykały. Piec przez 25–30 minut, w połowie czasu ostrożnie obrócić na drugą stronę.

Po upieczeniu mięso przełożyć na talerz i pozostawić na kilka minut do przestygnięcia.

W trakcie, gdy mięso się piecze przygotować pozostałe składniki sałatki.

W małej miseczce połączyć oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie płatkami chili. Dokładnie wymieszać i odstawić, by smaki się przegryzły.

Sałatę rzymską opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. 

Następnie pokroić na cienkie paski. Przełożyć do dużej miski, skropić niewielką ilością oliwy i delikatnie wymieszać, by każdy kawałek został natłuszczony. 

Sałatę poporcjować do mniejszych miseczek.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Poporcjować do miseczek.

Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć z łupiny. Pokroić w małą kostkę.

Następnie poporcjować do miseczek.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Winogrona umyć, osuszyć i pokroić w połówki.

Poporcjować do miseczek.

Ser Feta odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. 

Poporcjować do miseczek.

Następnie dodać mięsne kąski i całość polać sosem.

Od razu podawać.

Sałatki nie zawsze muszą być lekkie – mogą też być sycące i pełne kontrastów smakowych. Ta wersja sałatki rzymskiej łączy świeżość chrupiących warzyw z ciepłymi, aromatycznymi kąskami z kurczaka w chrupiącej panierce. Jej składniki nawiązują do klasycznych kompozycji kuchni śródziemnomorskiej.

Jest to bardzo zrównoważony posiłek – świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy lunch lub lekka kolacja, dostarczając zarówno białka z kurczaka i fety, zdrowych tłuszczów z awokado i oliwy, jak i energii z węglowodanów zawartych w warzywach i dodatkach.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty