Domowy Zinger Burger (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Domowy Zinger Burger

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

  

Soczyste polędwiczki z kurczaka w pikantnej, chrupiącej panierce, świeża sałata i kremowy majonezowy sos – w tej prostocie kryje się prawdziwa siła. Domowy Zinger burger przygotowany w AirFryerze to świetna alternatywa dla klasycznego fast foodu, w której intensywny smak spotyka się z lekką, domową wersją ulubionej kanapki.

Historia Zinger burgera sięga lat 80. XX wieku, kiedy to w Hongkongu sieć KFC postanowiła odpowiedzieć na rosnącą popularność ostrzejszych smaków. Nazwa „Zinger” pochodzi od angielskiego „zing” – wyraz oznaczający coś orzeźwiającego, wyrazistego, pełnego energii. I taki właśnie jest pierwszy kęs tej kanapki: chrupiący, pikantny i jednocześnie soczysty. Pomysł okazał się ogromnym sukcesem, a Zinger burger szybko trafił do menu restauracji na całym świecie, zyskując status kulinarnej ikony.

W domowej wersji tradycyjne głębokie smażenie zastąpiono pieczeniem w AirFryerze, co pozwala uzyskać złocistą, chrupiącą panierkę bez nadmiaru tłuszczu. Proces marynowania polędwiczek w marynacie z przyprawami sprawia, że mięso staje się wyjątkowo soczyste i delikatne, a odpowiednio przygotowana panierka tworzy na jego powierzchni charakterystyczne, apetyczne „grudki”.

W roli dodatków występują tylko dwa składniki – świeża sałata lodowa i rzymska, które dodają kanapce lekkości, chrupkości i naturalnej świeżości. Całość dopełnia prosty, ale niezastąpiony majonezowy sos, który łagodzi pikantność kurczaka i spaja wszystkie elementy w harmonijną całość.

Taki Zinger Burger to doskonały przykład na to, że czasem mniej znaczy więcej. Kilka starannie dobranych składników wystarczy, by stworzyć pełne smaku, satysfakcjonujące danie, które przenosi wprost na ulice wielkich miast, nie wychodząc z własnej kuchni. Przygotowanie burgera w AirFryerze dodatkowo podkreśla nowoczesne podejście do klasycznej receptury – zdrowsze, szybsze i równie pyszne. 🍔✨

Kaloryczność potrawy w 100 g: 181 kcal

W tym: Białka 11.46 g | Tłuszcze 9.39 g | Węglowodany 18.72 g (w tym cukry 0.46 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 500 g polędwiczki z kurczaka

- ¼ główki sałaty lodowej

- 1 mała sałata rzymska

- 4 bułki do burgerów z sezamem

 

Składniki na marynatę:

 

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

- ½ granulowanego czosnku

- ½ łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

- 2 jajka

- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki maki pszennej

 

Składniki na panierkę:

 

- ½ szklanki drobnej bułki tartej

- 1 szklanka płatków kukurydzianych

- 1 łyżeczka soli

- ¾ łyżeczki młotkowanego pieprzu

- ¾ łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ⅓ łyżeczki cytrynowego pieprzu

- 3 łyżki mąki kukurydzianej

 

Składniki na sos majonezowy:

 

- 4 łyżki dobrej jakości majonezu

- 1 mały ogórek kiszony

- 1 łyżka wody z kiszonych ogórków

- 1 łyżeczka słodkiego sosu chili

- ½ łyżeczki sosu Sriracha

- ½ łyżeczki musztardy Dijon

- szczypta soli

- szczypta pieprzu

- ½ łyżeczki octu jabłkowego

 

 

Przygotowanie:

 

Polędwiczki z kurczaka opłukać pod zimną wodą, oczyścić z błon i żyłek a następie osuszyć dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego.

W malakserze rozdrobnić płatki kukurydziane, aż powstanie nieregularny, lekko grudkowaty proszek – nie za drobno, by panierka była chrupiąca. Przełożyć do miski, dodać pozostałe suche składniki panierki oraz przyprawy. Wymieszać.

W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem i wszystkimi pozostałymi składnikami marynaty, aż do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Najlepiej zmiksować wszystko w mikserze kielichowym lub mikserem ręcznym typu żyrafa.

Mięso włożyć do marynaty, dokładnie obtaczając je z każdej strony, aby polędwiczki były równomiernie pokryte. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Dla uzyskania jeszcze lepszego efektu, polędwiczki można zamarynować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu dalszego użycia. Dłuższe marynowanie sprawi, że mięso stanie się jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.

Zamarynowane mięso przekładać do suchej mieszanki panierkowej i dokładnie obtaczać z każdej strony. Resztki panierki przesiać przez sito, aby usunąć grudki powstałe z marynaty, a suchą część przesypać do szczelnego pojemnika i przechowywać w suchym miejscu – można jej użyć ponownie.

Opanierowane polędwiczki ułożyć w natłuszczonym koszu AirFryera, zachowując między nimi małe odstępy. Lekko spryskać wierch mięsa olejem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 17 minut, aż staną się złociste i chrupiące.

Bułki burgerowe przekroić na połówki. 

W czasie, gdy mięso będzie się smażyć należy przygotować sos i sałaty.

Obie sałaty umyć w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć w papierowym ręczniku lub odwirować w wirówce do warzyw. Sałatę rzymską rozdzielić na pojedyncze liście natomiast lodową drobno pokroić na wąskie paski.

Przygotować sos: małego ogórka kiszonego zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na 3 minuty przed zakończeniem pieczenia mięsa przekrojone bułki włożyć do kosza AirFryera, aby delikatnie się podgrzały i lekko przypiekły.

Podpieczone połówki bułek posmarować przygotowanym sosem.

Na dolnej części bułki ułożyć kilka liści sałaty rzymskiej, następnie dodać łyżeczkę sosu i warstwę sałaty lodowej. 

Na sałacie ułożyć dwa kawałki usmażonych polędwiczek z kurczaka, ponownie dodać łyżeczkę sosu oraz kolejną warstwę sałaty lodowej. 

Całość przykryć górną połówką bułki i lekko docisnąć.

Gotowego burgera podawać od razu, najlepiej na ciepło, aby zachować idealną chrupkość mięsa i świeżość sałat.

Domowy Zinger Burger to najlepszy dowód na to, że ulubiony fast food można przygotować w zdrowszej, smaczniejszej i w pełni kontrolowanej wersji – bez kompromisów w jakości i intensywności smaku.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty