Zupa Krem Cheddarowa (Cook4me Tefal - Multicooker)

Zupa Krem Cheddarowa

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128


Zupa Krem Cheddarowa to prawdziwa kulinarna przyjemność – aksamitna, otulająca ciepłem i pełna głębokiego smaku. To danie, które łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie, a jego historia sięga setek lat wstecz.

Już w średniowiecznej Anglii ser cheddar, jeden z najsłynniejszych serów na świecie, był skarbem stołów królewskich i ulubieńcem pasterzy. Jego historia zaczęła się w XII wieku w niewielkiej wiosce Cheddar w hrabstwie Somerset. Tamtejsi rolnicy odkryli, że dojrzewający w naturalnych jaskiniach ser nabiera niezwykłego smaku i charakteru. Szybko stał się przysmakiem, który trafił nawet na dwór królowej Wiktorii.

Zupa serowa, choć popularna w wielu kuchniach świata, największą sławę zyskała w Europie i Ameryce Północnej. Francuzi serwowali ją już w XVIII wieku jako część bogatych kolacji, często wzbogacając o wino i śmietankę. W Stanach Zjednoczonych natomiast, zwłaszcza w rejonie Wisconsin – królestwie serów – powstała wersja, w której cheddar łączony jest z piwem, tworząc niezwykle aromatyczną „beer cheese soup”.

Dziś to właśnie cheddar staje się głównym bohaterem tej kremowej zupy, nadając jej bogaty, lekko pikantny smak i złocistą barwę. Każda łyżka tej zupy to spotkanie z intensywną serową esencją, delikatnie przełamaną nutą białego wina i gałki muszkatołowej. W tle pobrzmiewa subtelna słodycz podsmażonej cebuli, a aksamitna śmietanka nadaje całości cudownie kremową konsystencję.

Aby dodać jej jeszcze więcej charakteru, warto podać ją z chrupiącymi grzankami, prażonymi pestkami dyni lub szczyptą startej skórki cytrynowej dla przełamania serowej intensywności. Można także wzbogacić ją o chipsy z boczku, które dodadzą wędzonego aromatu i przyjemnej chrupkości.

Czy można sobie wyobrazić coś lepszego na chłodny wieczór niż miska tej kremowej, aromatycznej zupy? To smak, który otula jak ciepły koc i przywołuje wspomnienia domowego ciepła – esencja kulinarnej przyjemności, do której chce się wracać. Spróbujcie sami!!!🍲✨🍴

Kaloryczność potrawy w 100 g: 163 kcal

W tym: Białka 6.42 g | Tłuszcze 13.57 g | Węglowodany 1.93 g (w tym cukry 1.02 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 300 g sera Cheddar Mild Red

- 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

- 200 ml śmietanki 30% (pozostaje bez zmian)

- 1½ łyżki klarowanego masła

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki mąki pszennej

- 100 ml białego wina (najlepiej Chardonnay)

- ½ łyżeczki soli

- ¾ łyżeczki pieprzu

- świeżo starta gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

 

- bułka paryska

- oliwa z oliwek

- 3 łyżki tartego sera cheddar

- surowy boczek wędzony w plastrach

- papryka w płatkach



Przygotowanie:

 

Plastry boczku ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 10-15 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Alternatywnie można także usmażyć je na suchej patelni na średnim ogniu, dociskając łopatką, aż staną się chrupiące albo zgrillować na grillu elektrycznym.

Gotowe chipsy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu oraz wystudzić.

Ser jeśli jest w jednym kawałku zetrzeć na tarce.

Cebulę posiekać w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Uruchomić program "ŚREDNIE PODSMAŻANIE” i w misie rozgrzać klarowane masło. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę przez ok 3 min. 

Następnie dodać przeciśnięty czosnek i smażyć ok 1 min, aby czosnek oddał swój aromat.

W szklance wymieszać mąkę pszenną z winem, dokładnie mieszając trzepaczką lub widelcem, aż powstanie jednolita zawiesina.

Wlać mieszankę do podsmażonej cebuli i czosnku, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować przez chwilę, aby alkohol odparował i mąka zaczęła działać jako zagęstnik.


Stopniowo wlewać bulion (najlepiej ciepły), cały czas mieszając, aby zupa nabrała aksamitnej konsystencji.

Ustawić urządzenie na program „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIEMNIEM”. Zamknąć pokrywę i gotować całość przez 7 minut.

W tym czasie bagietkę pokroić na kromki, spryskać oliwą z oliwek z obu stron, posypać startym serem i zapiec w piekarniku lub w urządzeniu Airfryer aż ser się lekko roztopi a grzanki zrobią się złociste i chrupiące.

Po zakończeniu programu, ostrożnie otworzyć urządzenie i dodać starty ser oraz śmietankę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. 

Na koniec zupę zmiksować mikserem ręcznym typu żyrafa na gładki mus.

Podawać od razu na ciepło z aromatyczną grzanką i udekorować chipsami z boczku. Zupę dodatkowo warto oprószyć pikantną papryką w płatkach.

** Wybór cheddara ma duży wpływ na smak zupy serowej. Oto najlepsze opcje:

1. Cheddar łagodny (Mild Cheddar) jest delikatny, kremowy, dobrze się topi. Nadaje zupie łagodny, maślany smak. Dobry wybór, jeśli chcesz uniknąć intensywnych nut.

2. Cheddar dojrzewający (Mature/Aged Cheddar) jest bardziej intensywny, lekko pikantny smak. Dobrze komponuje się z winem lub musztardą w zupie. Jeśli lubisz wyrazistszy smak, to świetny wybór.

3. Cheddar ekstra dojrzały (Extra Mature/Vintage Cheddar) jest najbardziej wyrazisty, intensywnie pikantny, z nutami orzechów i karmelu. Może być trudniejszy do roztopienia, dlatego warto połączyć go z innym, bardziej kremowym serem (np. gruyère).

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty