Zapiekane Naleśniki z Serem

Zapiekane Naleśniki z Serem

 

Wyobraź sobie cienkie, złociste naleśniki, delikatnie chrupiące z wierzchu, a w środku skrywające aksamitne, waniliowe nadzienie z twarogu. Każdy kęs to połączenie lekkości ciasta, subtelnej słodyczy i głębokiego aromatu wanilii, które otula podniebienie niczym najlepszy deser z dzieciństwa. To danie, które łączy w sobie domowe ciepło i wyrafinowaną prostotę.

Naleśniki to jedno z najstarszych i najbardziej uniwersalnych dań na świecie. Pierwsze wzmianki o cienkich plackach z mąki i wody pochodzą już ze starożytnej Grecji i Rzymu. W średniowieczu naleśniki stały się popularne w Europie, a Francuzi doprowadzili ich recepturę do perfekcji, tworząc słynne crêpes. W Polsce naleśniki na dobre zadomowiły się w kuchni szlacheckiej i chłopskiej, stanowiąc danie zarówno codzienne, jak i świąteczne. Pieczone wersje wypełnione twarogiem to ukłon w stronę tradycyjnych smaków, ale w nowoczesnej, chrupiącej odsłonie.

Co sprawia, że te zapiekane naleśniki są tak wyjątkowe? Przede wszystkim sposób przygotowania – zamiast klasycznego podania, naleśniki są pieczone w piekarniku, dzięki czemu nabierają niezwykłej chrupkości, a nadzienie staje się cudownie kremowe i delikatne.

Kluczowe elementy tego dania to: Idealne ciasto – cienkie, elastyczne, z dodatkiem wody gazowanej, by było lekkie i delikatne. Bogate nadzienie serowe – puszysty twaróg z dodatkiem wanilii, cukru i proszku budyniowego, który nadaje mu kremową konsystencję. Chrupiące wykończenie – naleśniki pieczone bez przykrycia, posmarowane roztopionym masłem i oprószone odrobiną bułki tartej i cukru trzcinowego, który karmelizuje się na powierzchni, tworząc delikatną skorupkę.

To przepis, który pachnie domem i wspomnieniami. Może przywoływać smak babcinych naleśników, ale jednocześnie zachwycać nowoczesnym sposobem przygotowania. Jest idealnym wyborem zarówno na leniwe weekendowe śniadanie, jak i elegancki deser po rodzinnym obiedzie.

Kiedy więc następnym razem poczujesz ochotę na coś wyjątkowego – sięgnij po zapiekane naleśniki z waniliowym serem. To klasyka w nowej, chrupiącej odsłonie, która rozpływa się w ustach i pozostaje w pamięci na długo! 🥞✨

Kaloryczność potrawy w 100 g: 191 kcal

W tym: Białka 4.76 g | Tłuszcze 14.75 g | Węglowodany 9.85 g (w tym cukry 6.16 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na ciasto naleśnikowe:

 

- 250 ml mleka

- 150 ml wody gazowanej

- 2 jajka

- 200 g mąki pszennej typ 450

- 1 łyżka oleju

- 1 łyżka cukru

- szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

 

- 400 g twarogu śmietankowego (polecam Mój ulubiony z Wielunia)

- 1 jajko

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- 2 łyżki śmietanki 36%

- 2 łyżki budyniowego proszku waniliowego

 

Dodatkowo:


- 2 łyżki miękkiego masła

- 1½ łyżki cukru trzcinowego

- 1½ łyżki bułki tartej



Przygotowanie:

 

W misce lub kielichu blendera umieścić wszystkie składniki na cisto naleśnikowe. Wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać łyżkę oleju

Pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej przez 30 minut, aby gluten się rozwinął – ciasto będzie elastyczne i naleśniki nie będą się rwać.

Rozgrzać patelnię (najlepiej o średnicy 24 cm), lekko natłuścić olejem. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu przez ok. 1 minutę z jednej strony i 30 sekund z drugiej.

Gotowe naleśniki odkładać na duży talerz a następnie pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować nadzienie.

W misce umieścić wszystkie składniki nadzienia i przy pomocy rózgi kuchennej dokładnie wymieszać na gładką pastę. Można wspomóc się również ręcznym blenderem typu żyrafa.

Żaroodporne naczynie posmarować 1 łyżką miękkiego masła.

Piekarni rozgrzać do 185°C z opcją termoobiegu.

Na płaskiej powierzchni rozłożyć ostudzonego naleśnika. Posmarować go dość obficie warstwą nadzienia i wyrównać. 

Następnie zawinąć całość w ciasny rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotować pozostałe naleśniki.

Gdy naczynie zostanie już w całości wypełnione, posmarować wierzch naleśników pozostałą łyżką miękkiego masła. Następnie posypać całość równomiernie cukrem trzcinowym i bułką tartą.

Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać naleśniki przez ok 25 min lub do momentu aż nabiorą lekko złotego koloru.

Podawać od razu na ciepło z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty