Sarma (Cook4me Tefal - Multicooker)

Sarma

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128


Sarma to danie, które mogłoby uchodzić za egzotyczną kuzynkę naszych polskich gołąbków. Podobnie jak w klasycznej rodzimej wersji, mamy tutaj liście kapusty otulające farsz z mięsa mielonego i ryżu. Jednak różnice są wyraźne – zarówno w sposobie przygotowania, użytych przyprawach jak i w końcowym smaku. Sarma to potrawa głęboko zakorzeniona w kuchniach Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Turcji, gdzie przez wieki ewoluowała, przechodząc przez liczne kultury i tradycje.

Polskie gołąbki a turecka Sarma – co je łączy, a co dzieli? Podstawowa różnica tkwi w przyprawach. Gołąbki, które znamy z polskiej kuchni, są łagodniejsze w smaku, a farsz zazwyczaj składa się z mięsa wieprzowego i ryżu, doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie cebulą. Gotuje się je najczęściej w sosie pomidorowym lub grzybowym, a czasem piecze w piekarniku.

Sarma natomiast ma w sobie całą gamę intensywnych przypraw – słodką i ostrą paprykę, miętę, czosnek i natkę pietruszki. W wielu wersjach używa się także oliwy z oliwek, co nadaje jej delikatniejszą, bardziej aksamitną strukturę. Dodatkowo, zamiast kapusty włoskiej czy białej, które są standardem w polskiej wersji, często wykorzystuje się liście winorośli, nadające potrawie lekko kwaskowy posmak. Jednak wersja z kapustą jest równie popularna i ceniona w tureckiej i bałkańskiej kuchni.

Sarma pochodzi z kuchni osmańskiej i jej nazwa wywodzi się od tureckiego słowa sarmak, które oznacza "zawijać". To danie było niegdyś symbolem bogactwa i występowało na stołach sułtańskich pałaców, ale równie dobrze sprawdzało się jako codzienny, domowy posiłek. Wraz z ekspansją Imperium Osmańskiego Sarma rozprzestrzeniła się na Bałkany i Europę Wschodnią, gdzie przybrała różne formy – od serbskich gołąbków Sarma, przez greckie Dolmades, aż po nasze polskie gołąbki.

W tureckich domach Sarma jest często przygotowywana na specjalne okazje – święta, rodzinne spotkania czy wesela. Podawana jest z gęstym jogurtem i skropiona cytryną, co nadaje jej charakterystycznej świeżości. Sarma to danie pełne aromatów, ciepłe i otulające, a jednocześnie lekkie dzięki użyciu oliwy i świeżych ziół.

Gotowana pod ciśnieniem, jak w Cook4Me, nabiera głębi smaku w krótkim czasie, co czyni ją doskonałą propozycją na szybki, ale wyjątkowy obiad. Warto spróbować tej orientalnej odmiany naszych gołąbków i pozwolić sobie na kulinarną podróż do serca tureckiej kuchni.

Czy Sarma podbije Twoje serce tak, jak podbiła Bliski Wschód i Bałkany? Spróbuj i przekonaj się sam!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 58 kcal

W tym: Białka 2.95 g | Tłuszcze 2.30 g | Węglowodany 5.47 g (w tym cukry 3.34 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:


- 1 średnia główka białej kapusty

- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

- 100 g białego ryżu długoziarnistego

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki pieprzu czarnego

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka suszonej mięty

- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki

- 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Składniki na sos/zalewę:

 

- 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 liście laurowe

- 2 ziarna ziele angielskiego

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki soli

 


Przygotowanie:

 

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zdjąć wierzchnie, uszkodzone liście kapusty i wyciąć całego głąba. Włożyć całą główkę do wrzątku na ok 4 minuty, aż zewnętrzne liście zaczną mięknąć. Delikatnie zdejmować pierwsze warstwy zmiękczonych liści i przekładać na talerz a resztę kapusty ponownie zanurzyć w wodzie. Czynność powtarzać, aż zostanie tylko mała główka zbyt twarda do obrania (ale pozostawić ją do wyłożenia spodu misy w późniejszym procesie gotowana).

Każdy liść ma środkowy gruby nerw, który utrudnia zawijanie. Aby kapusta lepiej się zwijała należy położyć liść na desce do krojenia, wewnętrzną stroną do góry (czyli tą stroną, która była skierowana do wnętrza główki). Środkowy gruby nerw przy podstawie liścia należy spłaszczyć nożem, delikatnie ścinając jego wypukłą część (bez przecinania liścia na wylot). Jeśli liść jest bardzo duży, można go przekroić na pół, usuwając najtwardszy środkowy fragment. Mniejsze liście można zostawić w całości lub użyć do wyłożenia dna misy. Liście powinny być miękkie, ale nie rozgotowane – jeśli liść łamie się przy próbie zgięcia, należy go jeszcze bardziej zmiękczyć. Po usunięciu nerwu liść powinien łatwo się zwijać, nie pękając na zgięciach.

Alternatywnie, jeśli nie chcesz gotować kapusty, można ją zamrozić przez noc, a następnie rozmrozić – liście same staną się miękkie i łatwo będą dawały się zdejmować z główki.

Ryż ugotować na sypko i odstawić do ostudzenia.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Uruchomić program "ŚREDNIE PODSMAŻANIE” i rozgrzać łyżkę oliwy. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek.

W misce wymieszać mielone mięso, ugotowany ryż, zeszkloną cebulę z czosnkiem, pozostałą łyżkę oliwy, wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy, aby farsz nabrał bogatszego smaku.

Na każdy liść kapusty nałożyć około 1 łyżki farszu a następnie zwinąć całość w ciasny rulon przypominający grube cygaro. Powtarzać czynność, aż skończy się farsz i liściem kapusty.

Dno misy Multicookera wyłożyć resztkami kapusty. Układać zawinięte Sarmy bardzo ciasno jedna obok drugiej oraz warstwami.

W misce wymieszać bulion, koncentrat pomidorowy oraz oliwę. Zalać przygotowaną zalewą Sarmy. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.

Uruchomić program „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIEMNIEM”. Zamknąć pokrywę i gotować całość przez 20 minut.

Po zakończeniu programu gotowania, ostrożnie otworzyć urządzenie i delikatnie wyjąć Sarmy przekładając je na talerz.

Podawać z sosem pomidorowym, jogurtem naturalnym lub skropione sokiem z cytryny.

Można posypać świeżo posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego aromatu.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty