Piadina Pastrami (Tefal OptiGrill+ XL)

Piadina Pastrami

(Tefal OptiGrill+ XL)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Grill elektryczny TEFAL GC7228 OptiGrill+ XL z automatycznymi programami


Piadina to jeden z tych włoskich klasyków, które zachwycają swoją prostotą i wszechstronnością. Wywodząca się z regionu Emilia-Romania, była od wieków podstawowym posiłkiem włoskich rolników i pasterzy. Ten cienki, pszenny placek, wypiekany na suchej patelni lub kamieniu, stanowił doskonałą bazę do szybkich i sycących przekąsek. W dawnych czasach przygotowywano go głównie ze smalcem, mąki, wody i soli, a dodatki zmieniały się w zależności od sezonu i dostępności składników. Współczesne wersje Piadiny są znacznie bardziej różnorodne, a jej cienkie, elastyczne placki stały się kulinarnym płótnem dla kreatywnych połączeń smaków.

Dziś przenosimy ten klasyczny włoski przysmak na nowy poziom, łącząc go z intensywnym smakiem Pastrami – długo peklowanego, aromatycznie przyprawionego i wędzonego mięsa, które swoje korzenie ma w kuchni żydowskiej. To doskonały mariaż dwóch światów: włoska tradycja spotyka nowojorski street food, tworząc wyjątkową fuzję smaków.

W tej wersji Piadina staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów. Elastyczny, lekko chrupiący placek otula soczyste plastry Pastrami, które wyróżniają się głębokim, dymnym aromatem i delikatną strukturą. Do tego dodajemy kremowe awokado, które równoważy intensywność mięsa i nadaje całości aksamitnej tekstury.

Świeżość i chrupkość wprowadzają rukola, chrupiąca czerwona papryka i soczyste pomidory, które nie tylko wzbogacają smak, ale też dodają potrawie lekkości i koloru. Delikatnie czerwona cebula wnosi odrobinę słodyczy, subtelnie podbijając głębię smaków.

Całość dopełnia ser gouda, który po lekkim podgrzaniu staje się przyjemnie ciągnący, spajając wszystkie składniki w jedną, harmonijną kompozycję. A żeby jeszcze bardziej podkreślić charakter tej Piadiny, dodajemy sos czosnkowy na bazie dobrego majonezu i przypraw, który delikatnie otula składniki i nadaje daniu aksamitnej konsystencji.

Piadina to coś więcej niż jedzenie – to styl życia, esencja włoskiej filozofii „la dolce vita”. W Italii celebruje się jedzenie, delektując się każdym kęsem w towarzystwie przyjaciół i dobrego wina. To danie idealnie zatem sprawdzi się zarówno jako szybka przekąska na lunch jak i pełnowartościowy posiłek, który można zabrać w drogę lub podać na przyjęciu w gronie bliskich.

Co sprawia, że ta Piadina jest tak wyjątkowa? To połączenie tradycji i nowoczesności. Włoska baza spotyka amerykańskie Pastrami a świeże warzywa i aksamitne awokado nadają jej lekkości i współczesnego charakteru. Jest pełna kontrastów – słona i słodka, chrupiąca i miękka, klasyczna i nowoczesna jednocześnie.

Każdy kęs tej Piadiny to mała podróż – od włoskich wiosek, przez zatłoczone nowojorskie delikatesy, aż po nowoczesne kuchnie, w których smaki mieszają się w nieoczywisty sposób. To danie, które inspiruje i udowadnia, że kulinarne tradycje można nieustannie rozwijać, tworząc coś absolutnie wyjątkowego.

Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie historię, różnorodność tekstur i bogactwo smaków, ta Piadina będzie strzałem w dziesiątkę. To idealny wybór zarówno na szybki lunch, jak i na elegancką przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Spróbuj raz, a na pewno wrócisz do tego przepisu, modyfikując go według własnych upodobań – bo właśnie na tym polega magia Piadiny. Buon appetito! 🍽️😋

Kaloryczność potrawy w 100 g: 159 kcal

W tym: Białka 6.38 g | Tłuszcze 8.08 g | Węglowodany 14.92 g (w tym cukry 1.77 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki na ciasto:

 

- 250 g mąki pszennej typu 00

- 50 g smalcu

- 100 ml letniej wody

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na sos:

 

- 1 łyżka dobrego majonezu

- 1 ząbek czosnku

- sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

 

- 8 plastrów Pastrami  

- 1 mała lub ½ dużej czerwona papryka

- 2 pomidory

- 1 mała czerwona cebula

- 1 kulka białego sera Mozzarella

- min 4 łyżki tartego ser gouda

- 1 małe awokado

- ½ zielonego ogórka

- 2 garści rukoli


Przygotowanie:

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, smalec i wlać wodę. 

Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.

Uformować kulę, owinąć w folę spożywczą i odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.

Ciasto podzielić na 4 równe części. 

Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy około 26 cm.

Rozgrzać suchą patelnię (najlepiej żeliwną lub z grubym dnem). Smażyć Piadinę przez około 2 minuty z każdej strony, aż pojawią się złociste plamki i pęcherzyki powietrza.

Po ostygnięciu owinąć placki czystą ściereczką i przechować w szczelnym pojemniku lub folii spożywczej.

Można też przechowywać w torbie strunowej.

Przygotować sos.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

W miseczce wymieszać przeciśnięty czosnek z dobrej jakości majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić do lodówki.

Przygotować warzywa.

Rukolę umyć i dokładnie osuszyć.

Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paski.

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry.

Ogórka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Ser gouda zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.

Awokado przekroić na pól, usunąć pestkę, wydrążyć dużą łyżką z łupiny i miąższ pokroić w plastry.

Rozpocząć składanie kanapki.

Na płaskiej powierzchni ułożyć placek. Na połowie rozsmarować łyżkę sosu. Następnie po kolei układać składniki: na sosie porcję tartego sera gouda, następnie paprykę, pomidory, ogórki, ok 2 plastry Pastrami, mozzarella, awokado, cebula i rukola. Całość zakryć drugą częścią plaska składając kanapkę w tzw.: muszlę.

Włączyć OptiGrill i wybrać program TOSTY/KANAPKI. Poczekać, aż urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę – sygnał dźwiękowy i świetlny poinformują o gotowości do grillowania. Następnie umieścić złożoną Piadinę na rozgrzanym ruszcie i zamknąć pokrywę. 

Grill automatycznie dostosuje temperaturę i czas grillowania w zależności od grubości kanapki, jednak warto kontrolować proces, aby dostosować stopień opieczenia do własnych preferencji.

Ostrożnie zdjąć z rusztu i od razu serwować na ciepło.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty