Zapiekanka Ziemniaczana z Boczkiem

Zapiekanka Ziemniaczana z Boczkiem

 

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to klasyczne, proste i sycące danie. To także jedno z tych dań, które nie potrzebują skomplikowanych składników ani długiego gotowania, by zachwycić smakiem. To potrawa prosta, a jednocześnie niezwykle satysfakcjonująca, idealna na rodzinny obiad czy kolację w chłodniejsze dni. Jej historia sięga dawnych czasów, gdy kuchnia opierała się na prostych, ale pożywnych składnikach – ziemniakach, wędzonym mięsie i cebuli.

Ziemniaki, które dziś są nieodłącznym elementem kuchni europejskiej, trafiły do Polski dopiero w XVII wieku. Początkowo traktowane jako ciekawostka i ozdoba ogrodów, z czasem stały się podstawą wielu tradycyjnych dań. W połączeniu z boczkiem i cebulą stworzyły niezawodną kombinację, którą w różnych formach można znaleźć w kuchniach całej Europy. Francuzi mają swój gratin dauphinois, Niemcy kartoffelauflauf, a Szwedzi Janssons frestelse – jednak polska wersja, wzbogacona o wędzony boczek i złocisty ser, ma swój niepowtarzalny charakter.

To właśnie wędzony boczek nadaje zapiekance wyjątkowy, głęboki smak i aromat. Podczas pieczenia tłuszcz delikatnie otula ziemniaki, sprawiając, że stają się miękkie i soczyste. Cebula dodaje słodyczy i lekkości, a ser gouda, który wieńczy całość, tworzy chrupiącą, złocistą skorupkę. Każda warstwa zapiekanki przesiąka aromatem wędzonki i przypraw, dzięki czemu danie jest tak bogate w smaku.

Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy pokroić ziemniaki w cienkie plastry, cebulę w półplasterki, a boczek ułożyć warstwami, tworząc apetyczną kompozycję. Całość ląduje w piekarniku, gdzie w ciągu godziny zamienia się w danie, które kusi wyglądem i zapachem. Po upieczeniu trudno się oprzeć, by od razu nie sięgnąć po pierwszy kęs, ale warto dać zapiekance chwilę, by smaki się przegryzły.

Najlepiej smakuje podana na ciepło, prosto z pieca. Świetnie komponuje się z kiszonym ogórkiem lub łyżką kwaśnej śmietany, które dodają jej orzeźwiającego akcentu. To potrawa, która nie tylko syci, ale i przywołuje wspomnienia domowego ciepła i tradycyjnych smaków, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 194 kcal

W tym: Białka 7.26 g | Tłuszcze 14.33 g | Węglowodany 8.76 g (w tym cukry 1.10 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 7 średnich ziemniaków

- 300 g wędzonego boczku w plastrach

- 2 duże cebule

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 3 łyżki masła

- 150 g sera gouda



Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C (góra-dół).

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry o grubości około 2 mm. Aby uzyskać równą grubość plastrów, można użyć mandoliny kuchennej. Pokrojone ziemniaki warto na chwilę zanurzyć w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi – dzięki temu zapiekanka będzie bardziej kremowa, a plastry ziemniaków nie skleją się podczas pieczenia. Następnie ziemniaki odsączyć i osuszyć na czystej ściereczce lub ręczniku papierowym.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.

Naczynie żaroodporne obficie wysmarować masłem, aby zapobiec przywieraniu składników i dodać potrawie dodatkowego smaku. Następnie układać warstwami ziemniaki które należy przy każdej warstwie oprószyć solą i pieprzem, plastry boczku i cebulę. Całość lekko dociskając za każdym razem. Czynność powtarzać do momentu wykorzystania wszystkich składników.

Naczynie z zapiekanką przykryć pokrywką lub szczelnie otulić folią aluminiową, aby składniki mogły się dusić i równomiernie ugotować. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę.

Po upływie 40 minut zdjąć pokrywkę lub folię i na wierzchu równomiernie rozłożyć starty na grubych oczkach ser gouda, aby wierzch zapiekanki mógł się apetycznie zrumienić. W tym czasie ser się rozpuści i nabierze złocistego koloru oraz stworzy apetyczną, chrupiącą skorupkę

Po upieczeniu zapiekankę wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły a danie nie było zbyt gorące. Podawać na ciepło, najlepiej w towarzystwie kiszonych ogórków lub łyżki gęstej śmietany, które doskonale podkreślą smak wędzonego boczku i sera.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty