Tartaletki z Ciasta Filo
Tartaletki to małe, kruche koszyczki, które od wieków cieszą się popularnością na europejskich stołach.
Natomiast Tartaletki z ciasta filo z kremem budyniowym to połączenie, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Cienkie jak pergamin warstwy ciasta filo, pieczone na złocisty kolor, tworzą lekką i chrupiącą bazę dla aksamitnego, waniliowego kremu budyniowego. To deser, który łączy w sobie kruchość i kremowość w idealnych proporcjach, a jednocześnie zachwyca elegancką formą.
Historia ciasta filo (z greckiego „phyllo”, czyli „liść”) sięga czasów Imperium Osmańskiego. To właśnie tam powstała słynna baklava – deser składający się z wielu cienkich jak papier warstw ciasta, przełożonych orzechami i syropem. Technika rozwałkowywania ciasta na niemal przezroczyste płaty była przekazywana z pokolenia na pokolenie i stanowiła prawdziwą sztukę kulinarną. Dziś ciasto filo jest wykorzystywane na całym świecie, zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wypiekach.
Choć Tartaletki z ciasta filo z kremem budyniowym to klasyczny deser, potencjał tego wypieku sięga znacznie dalej. Delikatne miseczki z filo mogą być wypełnione niemal wszystkim – od owoców i czekolady po kremy, musy a nawet wytrawne nadzienia z kozim serem, szpinakiem czy łososiem lub delikatnymi pastami serowymi i karmelizowaną cebulą. Dzięki swojej neutralności smakowej ciasto filo doskonale komponuje się zarówno ze słodyczą waniliowego kremu budyniowego jak i pikantnymi dodatkami.
Krem budyniowy, znany i lubiany od pokoleń, stanowi perfekcyjne uzupełnienie chrupiącej struktury ciasta filo. Waniliowy, aksamitny i delikatnie słodki – tworzy harmonijną całość z lekkim ciastem. Można go podać z dodatkiem świeżych owoców, skórki cytrynowej lub oprószony cukrem pudrem.
Tartaletki z ciasta filo z kremem budyniowym idealnie sprawdzą się jako: elegancki deser na uroczystą kolację czy przyjęcie lub lekka przekąska do popołudniowej kawy albo jako wytrawna wersja finger food na przyjęciach koktajlowych.
Ich estetyczny wygląd i wszechstronność sprawiają, że zawsze wyglądają efektownie na stole. To prawdziwe małe dzieła sztuki cukierniczej, które urzekają nie tylko smakiem, ale i formą.
Kiedy więc sięga się po Tartaletki z ciasta filo, niezależnie od nadzienia, można być pewnym jednego – będzie chrupiąco, kremowo i absolutnie przepysznie!
Kaloryczność potrawy w 100 g: 210 kcal
W
tym: Białka 4.03 g | Tłuszcze 15.46 g | Węglowodany 13.72 g (w tym cukry 5.03
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 8 arkuszy ciasta filo
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki
na krem:
- 500 ml mleka
- 2 op. budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 250 g serka Mascarpone
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji
- świeże listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Budyń, cukier puder oraz cukier waniliowy ugotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 500 ml mleka (czyli połowy
standardowej ilości). Masa będzie bardzo gęsta, ale taka powinna być. Garnek
zdjąć z ognia, a wierzch gorącego budyniu przykryć folią spożywczą, dociskając
ją bezpośrednio do powierzchni (tzw. kontakt). Pozostawić do całkowitego
ostygnięcia. Przed dalszym przygotowaniem kremu budyń musi osiągnąć przynajmniej
temperaturę pokojową.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Foremkę do Muffinek lekko natłuścić masłem.
Masło roztopić. Arkusze ciasta filo ułożyć na płaskiej powierzchni. Każdy arkusz posmarować roztopionym masłem i delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Następnie ułożyć po dwa arkusze na sobie, lekko je dociskając.
Podwójnie złożone arkusze ostrym możem lub nożyczkami pociąć na kwadraty o wymiarach ok 10 x 10 cm.Na jedną Tartaletkę użyć dwóch podwójnych kwadratów,
układając je na sobie pod kątem 45°, tak aby rogi dolnego kwadratu wystawały
pomiędzy rogami górnego, tworząc efekt wielowarstwowego kwiatka.
Złożone kwadraty delikatnie wcisnąć w otwory natłuszczonej
foremki, formując gniazdka (można pomóc sobie szklanką). Formę włożyć do nagrzanego
piekarnika i piec przez około 10 – 15 minut, aż ciasto stanie się złociste i
chrupiące. Gotowe Tartaletki ostudzić.
Pozostałe skrawki ciasta filo drobno posiekać lub
zmiksować w malakserze. Następnie uprażyć je na patelni z łyżeczką masła, aż
osiągną bursztynowy kolor i staną się chrupiące. Odstawić do ostudzenia.
Przygotować krem.
Zimny budyń przełożyć do misy miksera i miksować na
najwyższych obrotach, aż stanie się gładki i jednolity. Dodać serek Mascarpone
i ponownie zmiksować, aż masa stanie się kremowa. Na koniec, za pomocą
szpatułki, delikatnie wmieszać 2 łyżki uprażonych kawałków ciasta filo dla
dodatkowej chrupkości.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełnić każdą Tartaletkę.
Na koniec udekorować owocami oraz
listkami mięty według własnych preferencji.
Tartaletki najlepiej smakują schłodzone. Można je
przygotować kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz