Brownie z Dubai Schokolade

Brownie z Dubai Schokolade

 

Brownie to ciasto, które na stałe wpisało się w kanony deserów. Jego korzenie sięgają końca XIX wieku, kiedy to w Ameryce powstał jako „ciasto z przypadku”. Legenda głosi, że pewna gospodyni domowa zapomniała dodać proszku do pieczenia, przez co jej ciasto nie wyrosło. Efektem była gęsta, wilgotna i czekoladowa rozkosz – idealna do podjadania w małych kawałkach. Tak właśnie narodziło się Brownie.

Wyobraź sobie, że klasyczne Brownie spotyka luksusowy smak Dubai Schokolade – czekolady, która jest kwintesencją wyjątkowości. Wyróżnia się bogactwem smaku. To czysta esencja elegancji i orientalnej finezji – idealnie wyważona, subtelnie słodka, z nutą prażonych pistacji otulonych aksamitnym kremem, która idealnie wpisuje się w klimat Bliskiego Wschodu.

W połączeniu z prostotą Brownie, Dubai Schokolade nadaje deserowi elegancji i wyrafinowania. To Brownie to nie tylko deser, to prawdziwa historia na talerzu. Każdy kęs zaczyna się intensywną, aksamitną słodyczą ciemnego, wilgotnego ciasta, które zdaje się topnieć na języku. Ale prawdziwą gwiazdą jest to, co znajduje się na jego wierzchu: warstwa Dubajskiej Czekolady. To duet doskonały – tradycyjna receptura Brownie wzbogacona o nowoczesny orientalny akcent.

To Brownie z Dubajską Czekoladą nie jest zwykłym deserem – to przeżycie, które sprawia, że każda chwila staje się wyjątkowa. Czyż nie brzmi jak idealny deser na luksusowy wieczór? Spróbujcie sami.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 433 kcal

W tym: Białka 6.80 g | Tłuszcze 26.34 g | Węglowodany 40.82 g (w tym cukry 26.53 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na Brownie:

 

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)

- 1 tabliczka mlecznej czekolady (razem 100 g)

- 70 g mąki pszennej

- 70 g maczki migdałowej (opcjonalnie)

- 100 g masła

- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%

- 1 szklanka cukru

- 4 jajka

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego


 

Składniki na Dubai Schokolade:

 

 - 200 g gorzkiej czekolady

- 200 g mlecznej czekolady

- opakowanie ciasta Filo lub 400 g ciasta Kadayif

- 2½ łyżki masła

- 100 g pasty pistacjowej

- 1½ łyżki masła orzechowego lub Tahini

- 300 ml śmietanki kremówki 30%

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Prostokątną lub kwadratową formę o wymiarach min 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)

Do miski miksera wbić jajka, dodać ekstrakt waniliowy, migdałowy oraz cukier. Ucierać do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Oba rodzaje czekolady połamać na mniejsze kawałki i umieścić w rondlu. Dodać masło oraz 4 łyżki śmietanki kremówki (30 lub 36%). Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą w gładką masę.

Przestudzoną, lecz wciąż płynną masę czekoladową delikatnie wlać do utartej masy jajecznej. Wsypać mąkę pszenną oraz mączkę migdałową, a następnie krótko miksować, aby składniki dokładnie się połączyły.

Gotową masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. 

Piec przez 25 minut dla uzyskania wilgotnego wnętrza lub przez 35 minut, jeśli preferowane jest ciasto bardziej zwarte.

Po upieczeniu wystudzić na blacie.

Przygotować Dubajską Czekoladę.

Połowę podanej w przepisie czekolady (100 g mlecznej i 100 g gorzkiej) połamać na kawałki.

150 ml śmietanki doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Gotową masę czekoladową wylać na wierzch upieczonego i ostudzonego Brownie, wyrównać i wstawić do lodówki, aby czekolada lekko stężała.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Do nadzienia można wykorzystać ciasto filo jako alternatywę dla ciasta Kadayif. W przypadku ciasta filo należy je bardzo drobno pokroić lub zmiksować w malakserze, natomiast ciasto Kadayif wystarczy rozgnieść w dłoniach lub posiekać ostrym nożem.

Masło rozgrzać w dużym garnku, następnie dodać przygotowane ciasto i prażyć na średnim ogniu, aż stanie się złote, sypkie i chrupiące. 

Do uprażonego ciasta dodać pastę pistacjową oraz masło orzechowe lub pastę Tahini. Całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do ostygnięcia.

Wystudzone nadzienie równomiernie rozłożyć na wierzchu stężałej w lodówce czekolady, wyrównać powierzchnię i delikatnie docisnąć łyżką. Całość ponownie schłodzić w lodówce.

Pozostałą czekoladę (100 g mlecznej i 100 g gorzkiej) połamać na kawałki i ponownie rozpuścić w 150 ml gorącej śmietanki. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Płynną masę wylać na schłodzone nadzienie, delikatnie wyrównać i odstawić do lodówki na min 3h.

Przed podaniem ogrzać ciasto do temperatury pokojowej. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty