Sałatka z Wędzonym Kurczakiem

Sałatka z Wędzonym Kurczakiem


Sałatka z wędzonym kurczakiem, ananasem i kukurydzą to połączenie, które zaskakuje i zachwyca już od pierwszego kęsa. To danie jest jak podróż przez różne zakątki kulinarnego świata – aromatyczny, intensywny kurczak przywołuje smaki tradycyjnej kuchni wędzarniczej, soczysty ananas wnosi nutę egzotyki, a chrupiące ogórki konserwowe dodają charakterystycznego pazura. Jest również bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.

Historia tej sałatki nie jest jednoznaczna, ale wiele wskazuje na to, że inspiracją mogła być popularna w latach 60. i 70. sałatka hawajska, kiedy to ananas z puszki stał się symbolem luksusu i egzotyki na europejskich stołach. Kuchnia tamtych czasów śmiało łączyła słodkie owoce z mięsem i wyrazistymi dodatkami, tworząc zaskakujące kompozycje smakowe.

Wędzony kurczak jest tu prawdziwą gwiazdą – jego intensywny aromat przełamuje słodycz ananasa i kukurydzy, a delikatny ser oraz pikantna musztarda spajają całość w harmonijną potrawę. To idealna propozycja na przyjęcia, kolację w gronie bliskich lub jako sałatka, która skutecznie zaspokoi apetyt podczas zabieganego dnia.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem to danie niezwykle uniwersalne, które doskonale odnajdzie się w różnych kulinarnych scenariuszach. Można podać ją jako samodzielny posiłek na kolację, serwując w eleganckich pucharkach lub na liściach chrupiącej sałaty, co nada całości wyjątkowego wyglądu. Świetnie sprawdzi się także jako przystawka na przyjęciach – podana w małych miseczkach lub na chrupiących krakersach jako wytrawne przekąski.

Doskonałym dodatkiem do tej sałatki będzie świeże pieczywo – chrupiąca bagietka, ciabatta lub pełnoziarnisty chleb. Jej kremowa konsystencja wspaniale komponuje się także z grzankami czosnkowymi lub delikatnymi paluszkami chlebowymi.

Dla bardziej wykwintnej prezentacji można udekorować ją świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki czy koperek, które dodadzą koloru i świeżości. W wersji letniej warto podać sałatkę schłodzoną jako lekki posiłek w upalny dzień, a zimą – jako orzeźwiający akcent na świątecznym stole.

To danie nie tylko cieszy podniebienie, ale też oko – jest kolorowe, apetyczne i zawsze gotowe do zrobienia wrażenia na gościach!

Każda łyżka tej sałatki to symfonia smaków – trochę słodyczy, szczypta pikanterii i odrobina nostalgii za klasyką, która nigdy nie wychodzi z mody. Zrób koniecznie. Smacznego!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 145 kcal

W tym: Białka 8.02 g | Tłuszcze 8.90 g | Węglowodany 7.28 g (w tym cukry 6.43 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 2 udka wędzonego kurczaka

- puszka ananasa

- puszka kukurydzy konserwowej

- 150 g żółtego sera np.: cheddar, gouda lub edamski

- 3 ogórki konserwowe

- 2 łyżki majonezu

- 1 łyżeczka ostrej musztardy

- ¾ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ¼ łyżeczki curry


Przygotowanie:

 

Kurczaka obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę.

Kukurydzę odsączyć z zalewy na sitku.

Ananasa pokroić na cząstki.

Ogórki pokroić w drobną kostkę.

Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. 

Dodać przyprawy, majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszać.

Gotową sałatkę schłodzić w lodówce przez min 30 min, aby smaki się trochę przegryzły a konsystencja lekko zagęściła.

Podawać schłodzoną z ulubionym pieczywem.


Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty