Racuchy Drożdżowe z Jabłkami

Racuchy Drożdżowe z Jabłkami

 

Racuchy drożdżowe z jabłkami to kwintesencja domowego ciepła i smak dzieciństwa zamknięty w złocistych, puszystych placuszkach. Choć dziś kojarzą się głównie z kuchnią polską, ich historia sięga średniowiecznych stołów, kiedy to drożdżowe placki smażone na tłuszczu stanowiły popularną przekąskę w Europie Środkowej. W polskich domach racuchy pojawiły się wraz z rozwojem upraw jabłoni – owoców, które szybko zdobyły miano skarbów sadów.

Niepozorne, choć niezwykle aromatyczne, racuchy z jabłkami łączą w sobie delikatność drożdżowego ciasta i słodycz soczystych owoców. W przeciwieństwie do swoich bardziej zbitych kuzynów – placków na kefirze czy sodzie – wersja na rzadkim cieście drożdżowym jest lekka, pełna powietrza i przyjemnie chrupiąca na brzegach.

Jabłka pokrojone w kostkę ukrywają się w cieście jak małe skarby, a podczas smażenia otulają się złotą skórką, zachowując swoją naturalną soczystość. Każdy kęs to przyjemna harmonia słodyczy owoców i subtelnej kwasowości, którą można podkreślić cukrem pudrem lub odrobiną cynamonu.

Dawniej racuchy były symbolem dostatku i święta – smażono je na tłusty czwartek, podczas rodzinnych uroczystości lub jako deser dla niespodziewanych gości. Dziś wciąż zachwycają prostotą i uniwersalnością. Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek, przywołują wspomnienia babcinych kuchni i rozchodzącego się po domu zapachu smażonych placuszków.

Usiąść przy talerzu pełnym ciepłych racuchów, oprószonych cukrem pudrem, to jak otworzyć drzwi do przeszłości – pełnej smaku, tradycji i domowej miłości. Smacznego!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 154 kcal

W tym: Białka 4.51 g | Tłuszcze 2.03 g | Węglowodany 28.65 g (w tym cukry 7.17 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 300 g mąki pszennej

- 25 g świeżych drożdży

- 250 ml letniego mleka

- 1 duże jajko

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- szczypta soli

- 2 średnie jabłka

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania


Przygotowanie:

 

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawić na około 10–15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, resztę cukru, cukier z wanilią, jajko i wyrośnięty zaczyn. Całość dokładnie wymieszać, aby powstało gładkie, ciasto o konsystencja gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. 

Dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30–40 minut do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na gorący tłuszcz, formując niewielkie placuszki.

Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.

Usmażone racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Racuchy najlepiej smakują podane na ciepło, choć równie dobrze sprawdzą się jako zimna przekąska. Można serwować je także z konfiturą, miodem lub śmietaną.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty