Piernik Staropolski
Piernik Staropolski
Piernik staropolski to ciasto, które dojrzewa niczym dobre wino, nabierając
głębokiego smaku i aromatu. To nie tylko deser – to opowieść zamknięta w
miodowym cieście, doprawiona szczyptą historii, garścią korzennych przypraw i
odrobiną świątecznej magii.
Historia piernika sięga średniowiecza, kiedy to był on luksusowym
smakołykiem, dostępnym jedynie dla najbogatszych. Przyprawy korzenne, takie jak
cynamon, goździki, imbir czy kardamon, były wówczas niezwykle kosztowne,
sprowadzane z egzotycznych krajów przez kupców, którzy przemierzali Jedwabny
Szlak. W Polsce pierniki zdobyły szczególną sławę w Toruniu, który stał się
stolicą tego aromatycznego wypieku. Mistrzowie piernikarscy strzegli swoich
receptur niczym największych skarbów, a ich wyroby często służyły jako cenne
podarki dla królów i dostojników.
Piernik staropolski wyróżnia się jednym, niezwykłym rytuałem – jego ciasto
musi dojrzeć. Przygotowuje się je na kilka tygodni przed świętami Bożego
Narodzenia, pozwalając mu odpoczywać w chłodnym miejscu. Ten czas jest kluczowy
– to wtedy miód, masło, przyprawy i mąka tworzą harmonijną całość, która po
upieczeniu zachwyca głębokim smakiem i wilgotną strukturą.
Upieczone blaty piernika są niczym płótno dla kulinarnego artysty.
Konfitura śliwkowa dodaje im owocowej głębi, a krem z orzechów laskowych wnosi
aksamitną słodycz i lekko orzechowy aromat. Każda warstwa tego ciasta opowiada
swoją historię – od złocistego miodu, przez egzotyczne przyprawy, aż po
polskie, śliwkowe sady.
Piernik staropolski to nie tylko ciasto, to symbol gościnności, rodzinnego
ciepła i tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jest jak świąteczna
baśń, której aromat unosi się w całym domu, zapowiadając wyjątkowy czas
spędzony przy wspólnym stole.
Każdy kawałek tego ciasta smakuje jak fragment historii – historii pełnej miłości, cierpliwości i szacunku do dawnych receptur. Zrób koniecznie.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 319 kcal
W tym: Białka 6.12 g |
Tłuszcze 9.90 g | Węglowodany 51.07 g (w tym cukry 25.13 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typu 405 lub 450
- 500 g miodu
- 250 g masła
- 350 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta mielonego pieprzu czarnego
- szczypta mielonego anyżu
Dodatkowo:
- 800 g powideł śliwkowych
- 200 g pasty z orzechów laskowych Krukamella
(link do sklepu TUTAJ - KLIKNIJ)
- 300 g mlecznej
czekolady
- 100 g gorzkiej
czekolady
- garść posiekanych
orzechów laskowych
- 2 łyżki masła
W garnku podgrzać miód, masło, kakao i cukier aż składniki się połączą i cukier się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia. Pozostawić do przestygnięcia.
W misie miksera wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy.
Przestudzoną mieszankę miodową dodać do suchych składników, wbić jajka i całość zmiksować na jednolitą i gładką masę.
Rozpuścić sodę oczyszczoną w letnim mleku i dodać do masy piernikowej. Ponownie wszystko zmiksować do połączenia (masa będzie dość gęsta i lepka więc pod żadnym pozorem nie należy dodawać więcej mąki).
Przełożyć ciasto do kamionkowej lub szklanej miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (lodówka lub piwnica) na minimum 3-6 tygodni. W foli spożywczej zrobić kilka dziurek, aby masa mogła swobodnie oddychać. Ponieważ ciasto nie chłonie zapachów z lodówki można je w niej przechowywać bez obaw.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozłożyć na blaszce i wyrównać.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min. Po upieczeniu wyjąć na blat i odstawić do ostygnięcia.
Następnie
podzielić ciasto na trzy równe części względem krótszego boku.
Powidła śliwkowe wymieszać z pastą z orzechów
laskowych i podzielić na dwie części.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na blaszce i równomiernie posmarować masą śliwkowo-orzechową.
Przykryć go drugim blatem, który również posmarować przygotowaną masą.
Na wierzchu ułożyć trzeci blat i delikatnie
docisnąć całość, aby warstwy dobrze się połączyły. Nadmiar masy, który wypłynie
po bokach, starannie rozprowadzić nożem, wygładzając brzegi piernika. Gotowy
blok piernikowy szczelnie owinąć folią aluminiową i odstawić na 4 dni w chłodne
miejsce, aby ciasto „skruszało” i nabrało pełni smaku.
Gdy pienik zmięknie przygotować polewę.
W kąpieli wodnej roztopić oba rodzaje czekolady z
masłem. Polewę udekorować piernik a jego wierzch udekorować posiekanymi
orzechami.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz