Piegowaty Sernik Philadelphia
Piegowaty sernik Philadelphia to prawdziwy majstersztyk wśród deserów –
połączenie klasyki z subtelnym, lecz wyrazistym twistem. Wyobraź sobie gładką,
aksamitną masę serową na bazie kultowego sera Philadelphia, która wręcz
rozpływa się w ustach. Słodycz idealnie równoważy delikatna nuta wanilii i
subtelna świeżość cytryny, tworząc harmonijną kompozycję smakową.
Wyjątkowego uroku nadają mu maleńkie ziarenka maku, które tworzą
charakterystyczne, piegowate wzory na powierzchni i w głębi serowej masy. Te
małe, chrupiące drobinki dodają sernikowi nie tylko interesującej tekstury, ale
również lekko orzechowego posmaku, który znakomicie kontrastuje z kremowym
wnętrzem.
Całość opiera się na delikatnym, puszystym spodzie z okrągłych biszkoptów,
które zostały starannie ułożone jeden obok drugiego. Biszkopty chłoną wilgoć z
serowej masy, stając się miękkie, ale zachowując swoją strukturę i subtelny,
waniliowy aromat. Każdy kęs tego sernika to prawdziwa podróż przez różnorodne
tekstury i smaki – od kremowej delikatności, przez chrupiące ziarenka maku, aż
po mięciutki biszkoptowy spód.
Po upieczeniu sernik prezentuje się niezwykle rustykalnie, co dodaje mu
niepowtarzalnego uroku. Jego lekko popękana powierzchnia i złociste krawędzie
zdradzają domowy charakter tego deseru, sprawiając, że wygląda jak wyjęty
prosto z babcinego piekarnika. To deser pełen ciepła, który zachwyca swoim
autentycznym wyglądem i smakiem.
Podany schłodzony, z lekką warstwą cukru pudru lub polewą cytrynową, ten
sernik jest doskonałym deserem na każdą okazję – od rodzinnych uroczystości po
leniwe popołudnie z filiżanką kawy. Smakuje tak, jak wygląda – zachwycająco! 🍰✨
Kaloryczność potrawy w 100 g: 263 kcal
W
tym: Białka 6.15 g | Tłuszcze 16.61 g | Węglowodany 22.25 g (w tym cukry 19.13
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 900 g serka śmietankowego Philadelphia
- 200 g drobnego cukru
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki suchego niebieskiego maku
- ok 100 g okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Na dnie piekarnika
ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby stworzyć parę podczas
pieczenia. Dzięki temu sernik zachowa odpowiednią wilgotność i konsystencję.
Tortownicę o Ø24 do 26 cm wyłożyć papierem do
pieczenia (spod i boki). Boczny papier powinien wystawać kilka centymetrów
ponad rant tortownicy, aby zabezpieczyć sernik przed wyrośnięciem poza formę.
Na spodzie ciasno poukładać okrągłe biszkopty a
przestrzenie między nimi wypełnić kawałkami pokruszonych biszkoptów.
W misie miksera umieścić serek Philadelphia i drobny cukier do wypieków. Całość krótko zmiksować do połączenia się składników.
Następnie dodawać jajka, jedno po drugim dokładnie miksując na średnich
obrotach miksera po każdym dodanym jajku.
Na koniec do masy przy pomocy szpatułki wmieszać suchy mak, aromat waniliowy i sok z cytryny do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelać do tortownicy na biszkoptowy spód i
wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piecz sernik przez 80 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić
w nim sernik do powolnego ostygnięcia przez min 1 h. Następnie wyjąc tortownicę
na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy sernik osiągnie już temperaturę
pokojową umieścić go w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem sernik można udekorować wg własnych
preferencji np.: oprószyć cukrem pudrem, polać polewą karmelową lub roztopiona
czekoladą lub udekorować owocami albo ulubiona konfiturą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz