Grochówka (Cook4me Tefal - Multicooker)

Grochówka

 (Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker

 Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Grochówka to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup kuchni polskiej, o głębokim, wyrazistym smaku i sycącej konsystencji. Od wieków była podstawą jadłospisu żołnierzy, robotników i wiejskich gospodarzy. Znana ze swojej prostoty, a jednocześnie zdolności do nasycenia i rozgrzania w chłodne dni, stała się symbolem tradycji i wspólnego posiłku przy jednym stole.

Historia grochówki sięga starożytności – groch był uprawiany już przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. W Polsce pojawił się w średniowieczu i szybko stał się jednym z podstawowych składników jadłospisu. Zupa grochowa była serwowana na królewskich dworach, ale też w chłopskich chatach. Szczególną sławę zdobyła jednak jako „grochówka wojskowa” – nieodłączny element kuchni polowych, gdzie musiała być treściwa, łatwa do przygotowania i sycąca.

To, co wyróżnia dobrą grochówkę, to odpowiednia równowaga między kremową strukturą rozgotowanego grochu a kawałkami warzyw i mięsa. W naszym przepisie wędzony boczek i kiełbasa nadają zupie dymny aromat, a majeranek podkreśla głębię smaku i wspomaga trawienie, co jest szczególnie ważne przy grochu.

Grochówka to nie tylko zupa – to opowieść o prostocie, tradycji i domowym cieple. Idealna na chłodne dni, doskonała na rodzinne obiady i spotkania przy wspólnym stole. To smak, który otula i przywołuje wspomnienia – nic dziwnego, że od pokoleń zajmuje zaszczytne miejsce w polskich kuchniach. 🍲✨🍴

Kaloryczność potrawy w 100 g: 111 kcal

W tym: Białka 5.98 g | Tłuszcze 5.12 g | Węglowodany 7.74 g (w tym cukry 1.16 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 300 g suchego łuskanego grochu w połówkach

- ok 500 ml wody do namoczenia grochu

- 2 marchewki

- 1 korzeń pietruszki

- 4 duże ziemniaki

- 2 średnie cebula

- 3 ząbki czosnku

- 300 g wędzonego surowego boczku

- 250 g podwędzanej kiełbaski lub kabanosów

- 2 łyżki klarowanego masła

- 1½ l bulionu mięsnego lub warzywnego

- 1 łyżka suszonego majeranku

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu



Przygotowanie:

 

Groch opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc do namoczenia. 

Rano wylać wodę a groch ponownie przepłukać a następnie odcedzić na sitku.

Marchewkę pokroić w plasterki. Pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Boczek pokroić w słupki lub kostkę.

Kiełbasę lub kabanosy pokroić w półplasterki.

Cebulę posiekać w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Uruchomić program "ŚREDNIE PODSMAŻANIE” i do suchej misy wrzucić pokrojony boczek. Z boczku wytopić słoninkę i lekko zrumienić. 

Następnie do wytopionego boczku dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dodać także klarowane masło i smażyć ok 2 minuty.

Następnie dodać marchewkę i pietruszkę, wymieszać i smażyć kolejne 2 min.

Dorzucić odsączony groch.

Dodać pokrojone ziemniaki.

Następnie dodać kiełbasę lub kabanosy.

Wsypać przyprawy.

Całość zalać bulionem i wymieszać.

Ustawić urządzenie na program „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIEMNIEM”. Zamknąć pokrywę i gotować przez 20 minut. Po zakończeniu programu, ostrożnie otworzyć urządzenie. Całość przemieszać i w razie potrzeby doprawić wg własnych preferencji.

Grochówkę podawać na gorąco z kromką świeżego chleba.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty