Zupa Krem z Białej Dyni (Cook4me Tefal - Multicooker)

Zupa Krem z Białej Dyni

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Zupa krem z białej dyni Patison to danie, które przyciąga uwagę zarówno delikatnym smakiem jak i niecodziennym kolorem. Sama dynia Patison, choć mniej znana niż tradycyjne odmiany dyni, posiada długą i intrygującą historię. Nazywana czasem "dynią UFO" ze względu na swój płaski, talerzowaty kształt, pochodzi z Ameryki Północnej i była dobrze znana już rdzennym mieszkańcom tych terenów. W Europie patison zdobył popularność dzięki swoim wyjątkowym walorom dekoracyjnym i smakowym, choć długo pozostawał w cieniu innych odmian dyni.

Biała dynia Patison jest szczególnie ceniona za delikatną, subtelnie orzechową nutę i lekko kremową konsystencję, która sprawia, że idealnie nadaje się do zup. W połączeniu z ziemniakami i nutą świeżego imbiru nabiera głębi, stając się pełnowartościowym, rozgrzewającym daniem. Imbir nadaje kremowi pikantnej, przyjemnie rozgrzewającej nuty, balansując delikatną słodycz dyni i nadając każdej łyżce orzeźwiającego, wyrazistego smaku.

Historia takich zup sięga czasów, gdy mieszkańcy Europy, zafascynowani dyniowatymi roślinami z Nowego Świata, eksperymentowali z ich różnorodnymi kształtami i kolorami. Przepisy na kremowe zupy zaczęły pojawiać się już w XVIII wieku, a dzięki dostępności nowych przypraw, takich jak imbir, zyskały na popularności, stając się bardziej wyrafinowane. Zupa krem z patisona, choć może brzmieć egzotycznie, nawiązuje do tradycji tworzenia prostych, sycących i aromatycznych dań, które rozgrzewały w chłodniejsze dni.

Każda porcja takiej zupy to hołd dla dawnych czasów, w których dynia patison zachwycała swoją oryginalnością. To również mała podróż przez smaki, w której subtelność białej dyni spotyka się z pikantnym akcentem imbiru. Udekorowana chrupiącymi pestkami dyni lub migdałów, zupa staje się nie tylko posiłkiem, ale także kulinarną opowieścią o tradycji, prostocie i smaku, który zachwyca każdego. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 57 kcal

W tym: Białka 1.54 g | Tłuszcze 2.57 g | Węglowodany 6.77 g (w tym cukry 1.85 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 1 kg białej dyni odmiana Patison

- 5 średnie ziemniaki

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- ok 2 cm korzenia świeżego imbiru

- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

- 125 ml śmietanki 12% do zup i sosów

- 2 łyżki klarowanego masła

- ¼ łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

- szczypta gałki muszkatołowej

- uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe do dekoracji

- łyżka smakowej oliwy np.: z chili

- płatki chili do dekoracji



Przygotowanie:

 

Dynię i ziemniaki obrać a następnie pokroić w małą kostkę.

Cebulę obrać i drobno pokroić.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.

Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i w misie rozgrzać klarowane masło. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać starty imbir i wymieszać. 

Dodać pokrojoną w kostkę dynie i ziemniaki. Całość chwilę smażyć ciągle mieszając.

Następnie wlać bulion, dodać przyprawy, wymieszać i zamknąć pokrywę Multicookera.

Uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 10 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę Multicookera. Przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa zmiksować zupę na gładki krem. Dodać śmietankę, wymieszać i rozlać do talerzy.

Podawać z prażonymi pestkami dyni lub uprażonymi płatkami migdałów. Skropić odrobina smakowej oliwy i oprószyć płatkami chili. 

Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty