Zimowa Herbata

Zimowa Herbata

 

Zimowa herbata z plastrami pomarańczy, goździkami, suszoną żurawiną, gwiazdkami anyżu i strączkami kardamonu to prawdziwa uczta dla zmysłów, szczególnie w chłodne dni. Już sam jej aromat wypełnia pomieszczenie ciepłem i nutą korzennych przypraw, przywołując skojarzenia z okresem świątecznym.

Pomarańcza dodaje herbacie świeżości i lekko kwaśnego smaku, a także jest źródłem witaminy C, co czyni ją doskonałym składnikiem wzmacniającym odporność w zimowe miesiące. Goździki, oprócz swojego intensywnego, rozgrzewającego aromatu, mają właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. W przeszłości były one tak cenne, że w Chinach ich stosowanie było przywilejem cesarskiego dworu! Suszona żurawina dodaje delikatnej słodyczy i kwaskowatości oraz dostarcza antyoksydantów, wspierających organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Gwiazdki anyżu nie tylko nadają herbacie niezwykły wygląd, ale również wnoszą subtelny, anyżowy posmak, który pięknie współgra z pozostałymi składnikami. Anyż od wieków był wykorzystywany w medycynie naturalnej – m.in. jako środek wspomagający trawienie i łagodzący kaszel. Z kolei strączki kardamonu wprowadzają lekko cytrusową, ciepłą nutę i są znane z właściwości rozgrzewających oraz poprawiających nastrój. W wielu kulturach kardamon uchodzi za symbol miłości i harmonii, co idealnie wpasowuje się w zimowe, pełne magii chwile.

Połączenie tych składników w herbacie tworzy napój o wyjątkowo bogatym smaku i aromacie. Spróbuj koniecznie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 23 kcal

W tym: Białka 0.40 g | Tłuszcze 0.35 g | Węglowodany 4.57 g (w tym cukry 3.49 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:


- 1500 ml mocnej ulubionej herbaty

 - 1 duża pomarańcza

- 1 garść goździków

- 2 łyżki suszonej żurawiny

- 2 gwiazdki anyżu

- 3 strączki kardamonu

- opcjonalnie cukier trzcinowy lub miód do dosłodzenia

- 50 ml syropu imbirowo – cytrynowego

Link do przepisu na syrop TUTAJ - KLIKNIJ


Przygotowanie:

 

W dzbanku zaparzyć swoją ulubioną herbatę. U mnie było to połączenie herbaty Earl Grey z herbatą brzoskwiniową. Do dzbanka dodać także syrop imbirowo - cytrynowy (link do przepisu na syrop w powyżej w składnikach) anyż i kardamon. Pozostawić na kilka minut do zaparzenia.

W tym czasie dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem pomarańczę. Osuszyć i pokroić w cienkie plastry. W skórkę powbijać goździki.

Do wysokich szklanek wsypać po 1 łyżce suszonej żurawiny. 

Dodać plastry pomarańczy. 

Szklanki zalać zaparzoną herbatą, w razie potrzeby czy upodobania na tym etapie herbatę można dosłodzić cukrem trzcinowym lub miodem.

Podawać od razu na ciepło.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty