Zimowa Herbata
Zimowa herbata z plastrami pomarańczy, goździkami, suszoną żurawiną,
gwiazdkami anyżu i strączkami kardamonu to prawdziwa uczta dla zmysłów,
szczególnie w chłodne dni. Już sam jej aromat wypełnia pomieszczenie ciepłem i
nutą korzennych przypraw, przywołując skojarzenia z okresem świątecznym.
Pomarańcza dodaje herbacie świeżości i lekko kwaśnego smaku, a także jest
źródłem witaminy C, co czyni ją doskonałym składnikiem wzmacniającym odporność
w zimowe miesiące. Goździki, oprócz swojego intensywnego, rozgrzewającego
aromatu, mają właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. W przeszłości były
one tak cenne, że w Chinach ich stosowanie było przywilejem cesarskiego dworu!
Suszona żurawina dodaje delikatnej słodyczy i kwaskowatości oraz dostarcza
antyoksydantów, wspierających organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Gwiazdki anyżu nie tylko nadają herbacie niezwykły wygląd, ale również
wnoszą subtelny, anyżowy posmak, który pięknie współgra z pozostałymi
składnikami. Anyż od wieków był wykorzystywany w medycynie naturalnej – m.in.
jako środek wspomagający trawienie i łagodzący kaszel. Z kolei strączki
kardamonu wprowadzają lekko cytrusową, ciepłą nutę i są znane z właściwości
rozgrzewających oraz poprawiających nastrój. W wielu kulturach kardamon uchodzi
za symbol miłości i harmonii, co idealnie wpasowuje się w zimowe, pełne magii
chwile.
Połączenie tych składników w herbacie tworzy napój o wyjątkowo bogatym
smaku i aromacie. Spróbuj koniecznie.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 23 kcal
W tym: Białka 0.40 g | Tłuszcze 0.35 g | Węglowodany 4.57
g (w tym cukry 3.49 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 1500
ml mocnej ulubionej herbaty
- 1 duża pomarańcza
- 1
garść goździków
- 2
łyżki suszonej żurawiny
- 2
gwiazdki anyżu
- 3
strączki kardamonu
- opcjonalnie cukier trzcinowy lub miód do dosłodzenia
- 50 ml syropu imbirowo – cytrynowego
Link do przepisu na syrop TUTAJ - KLIKNIJ
W
dzbanku zaparzyć swoją ulubioną herbatę. U mnie było to połączenie herbaty Earl
Grey z herbatą brzoskwiniową. Do dzbanka dodać także syrop imbirowo - cytrynowy
(link do przepisu na syrop w powyżej w składnikach) anyż i kardamon. Pozostawić
na kilka minut do zaparzenia.
W
tym czasie dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem pomarańczę. Osuszyć i pokroić w cienkie
plastry. W skórkę powbijać goździki.
Do wysokich szklanek wsypać po 1 łyżce suszonej żurawiny.
Dodać plastry pomarańczy.
Szklanki zalać zaparzoną herbatą, w razie potrzeby czy upodobania na tym etapie herbatę można dosłodzić cukrem trzcinowym lub miodem.
Podawać od razu na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz