Likier Piernikowy (tylko dla osób pełnoletnich)
(tylko dla osób pełnoletnich)
Likier piernikowy jest niczym smak świątecznej magii w butelce. To
prawdziwa kwintesencja zimowego nastroju zamknięta w płynnej formie. Już jeden
łyk przenosi do świata pachnących korzeniami pierników, ciepłego blasku świec i
radości wspólnych chwil przy świątecznym stole. Jego bogaty smak łączy w sobie
aromaty cynamonu, goździków, imbiru, anyżu i kardamonu – tych samych przypraw,
które od wieków nadają piernikom ich wyjątkowy charakter.
Historia przypraw korzennych używanych w likierze piernikowym sięga czasów
starożytnych. Już w średniowieczu były one sprowadzane do Europy z dalekiego
Wschodu, a ich wartość przewyższała złoto. Piernik, który od XV wieku był
specjalnością wielu europejskich miast, takich jak Toruń czy Norymberga,
symbolizował dobrobyt i radość – idealnie wpisując się w świąteczne tradycje.
Likier piernikowy kontynuuje tę tradycję, oferując nie tylko smak, ale i ciepłe
wspomnienia minionych świąt.
Jego gęsta, złocistobrązowa konsystencja kryje w sobie słodycz miodu i
subtelną pikantność przypraw. Idealny balans między alkoholem a korzennymi
nutami sprawia, że smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do deserów, kawy
czy gorącej czekolady. Dodatek czekoladowych akcentów podkreśla jego głębię, a
każda kropla rozgrzewa niczym koc w mroźny wieczór.
Likier piernikowy to nie tylko napój – to sposób na celebrację chwil.
Świetnie sprawdzi się jako prezent dla bliskich, szczególnie w ozdobnej butelce
z ręcznie wykonanym bilecikiem. Można nim również polać lody waniliowe, sernik
czy nawet użyć jako składnik do świątecznych drinków.
Likier piernikowy to zaproszenie do świątecznego świata pełnego aromatów i
wspomnień – idealny towarzysz każdej zimowej chwili. Zrób koniecznie już dziś.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 271 kcal
W tym: Białka 0.52 g | Tłuszcze 0.44 g | Węglowodany 23.68
g (w tym cukry 21.49 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 200
ml spirytusu
-
100 ml białego rumu
- 500
g miodu
- 3
laski cynamonu
-
10 goździków
- 4
duże gwiazdki anyżu
- 3
grube plastry świeżego imbiru
- 8
strączków kardamonu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 5 kulek czarnego pieprzu
- 1½
łyżki gorzkiego kakao
- 300
ml wody
Przygotowanie:
W
garnku umieścić miód, wodę, kakao i wszystkie wymienione w przepisie przyprawy.
Strączki kardamonu wcześniej rozgnieść w moździerzu, aby uwolnić pestki oraz więcej
aromatu a świeży imbir obrać i pokroić w plastry.
Całość doprowadzić do wrzenia i dokładnie
wymieszać. Zmniejszyć moc palnika do minimum, garnek przykryć pokrywką i
gotować całość przez ok 10 – 15 min od czasu do czasu mieszając. W tym czasie
przyprawy oddadzą swój aromat, woda lekko odparuje i powstanie gesty i
aromatyczny syrop. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić do całkowitego
ostygnięcia.
Do zimnego syropu powoli dodać wszystkie alkohole i dokładnie wymieszać.
Gotową
mieszankę przecedzić przez kilkukrotnie złożoną gazę lub ściereczkę bawełnianą
w celu dokładnego odfiltrowania likieru od przypraw.
Likier
rozlać do butelek, szczelnie zakorkować lub zakręcić.
Likier
najlepiej smakuje po 2–3 tygodniach leżakowania w ciemnym, chłodnym miejscu.
Likier
piernikowy to wyjątkowy trunek, który doskonale sprawdza się nie tylko w roli
samodzielnego napoju, ale także jako składnik wielu smacznych drinków. Jego
korzenny, słodki smak może stanowić bazę dla różnorodnych koktajli, które
idealnie wpasują się w zimową atmosferę. Oto kilka pomysłów na drinki z
likierem piernikowym:
1.
Piernikowa
whisky
Składniki:
- 40
ml whisky
- 40
ml likieru piernikowego
- 10
ml syropu klonowego (opcjonalnie)
- Kilka
kostek lodu
- Plasterek
pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
W
shakerze połącz whisky, likier piernikowy i syrop klonowy.
Dodaj
kilka kostek lodu i energicznie wstrząśnij.
Przelej do szklanki z lodem, udekoruj plasterkiem pomarańczy.
***********************************************************
Składniki:
- 50
ml likieru piernikowego
- 150
ml świeżo parzonej kawy
- 30
ml śmietanki kremówki
- Szczypta
cynamonu do posypania
Przygotowanie:
Wlej
likier piernikowy do filiżanki.
Zalej
świeżo parzoną kawą i delikatnie wymieszaj.
Ubij
śmietankę, a następnie wlej ją na wierzch napoju.
Posyp cynamonem i podawaj z kawałkiem piernika – idealne na zimowy świąteczny poranek!
***********************************************************
3.
Piernikowy
Whitr Russian
Składniki:
- 30
ml likieru piernikowego
- 30
ml wódki
- 30
ml likieru kawowego (np. Kahlua)
- 40
ml śmietanki
Przygotowanie:
W niskiej
szklance (Old Fashioned) umieść kostki lodu.
Wlej
likier piernikowy, wódkę i likier kawowy.
W
osobnym naczyniu wymieszaj śmietankę i wlej ją do drinka.
Delikatnie wymieszaj i podawaj z kawałkiem czekolady lub pierniczkiem.
***********************************************************
4. Piernikowy Moscow Mule
Składniki:
- 50
ml likieru piernikowego
- 100
ml piwa imbirowego
- Sok
z połowy limonki
- Kilka
kostek lodu
- Gałązka
mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Wypełnij
szklankę lodem.
Wlej
likier piernikowy i sok z limonki.
Zalej
piwem imbirowym i delikatnie wymieszaj.
Udekoruj gałązką mięty i podawaj jako orzeźwiający, zimowy drink!
***********************************************************
5.
Piernikowy
Martini
Składniki:
- 40
ml likieru piernikowego
- 20
ml wódki waniliowej
- 10
ml soku z cytryny
- 10
ml syropu cukrowego
- Kostki
lodu
- Cynamon
i cukier do obtoczenia brzegu szklanki
Przygotowanie:
Wymieszaj
w shakerze likier piernikowy, wódkę waniliową, sok z cytryny i syrop cukrowy.
Natrzyj
brzeg kieliszka do martini sokiem z cytryny i obtocz w cynamonie i cukrze.
Przelej zawartość shakera do kieliszka i udekoruj cynamonem lub gwiazdką anyżu.
***********************************************************
6.
Piernikowe
Cosmopolitan
Składniki:
- 30
ml likieru piernikowego
- 30
ml wódki cytrynowej
- 10
ml likieru pomarańczowego
- 10
ml soku żurawinowego
- Kostki
lodu
Przygotowanie:
W
shakerze połącz likier piernikowy, wódkę cytrynową, likier pomarańczowy i sok
żurawinowy.
Dodaj
lód i energicznie wstrząśnij.
Przelej
do kieliszka koktajlowego.
Udekoruj skórką pomarańczową lub cynamonem.
***********************************************************
Porady:
Zestawienia
smakowe: Likier piernikowy najlepiej komponuje się z takimi składnikami jak
kawa, czekolada, imbir, cytrusy i miód.
Przyprawy:
Możesz wzbogacić drinki o przyprawy, np. świeży imbir, goździki czy skórkę
cytrusową, by uzyskać jeszcze głębszy korzenny smak.
Likier
piernikowy to niezwykle uniwersalny trunek, który można łączyć z wieloma
składnikami, tworząc pyszne, rozgrzewające drinki – idealne na zimowe wieczory
i świąteczne przyjęcia!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz