Likier Piernikowy (tylko dla osób pełnoletnich)

Likier Piernikowy

(tylko dla osób pełnoletnich)

 

Likier piernikowy jest niczym smak świątecznej magii w butelce. To prawdziwa kwintesencja zimowego nastroju zamknięta w płynnej formie. Już jeden łyk przenosi do świata pachnących korzeniami pierników, ciepłego blasku świec i radości wspólnych chwil przy świątecznym stole. Jego bogaty smak łączy w sobie aromaty cynamonu, goździków, imbiru, anyżu i kardamonu – tych samych przypraw, które od wieków nadają piernikom ich wyjątkowy charakter.

Historia przypraw korzennych używanych w likierze piernikowym sięga czasów starożytnych. Już w średniowieczu były one sprowadzane do Europy z dalekiego Wschodu, a ich wartość przewyższała złoto. Piernik, który od XV wieku był specjalnością wielu europejskich miast, takich jak Toruń czy Norymberga, symbolizował dobrobyt i radość – idealnie wpisując się w świąteczne tradycje. Likier piernikowy kontynuuje tę tradycję, oferując nie tylko smak, ale i ciepłe wspomnienia minionych świąt.

Jego gęsta, złocistobrązowa konsystencja kryje w sobie słodycz miodu i subtelną pikantność przypraw. Idealny balans między alkoholem a korzennymi nutami sprawia, że smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do deserów, kawy czy gorącej czekolady. Dodatek czekoladowych akcentów podkreśla jego głębię, a każda kropla rozgrzewa niczym koc w mroźny wieczór.

Likier piernikowy to nie tylko napój – to sposób na celebrację chwil. Świetnie sprawdzi się jako prezent dla bliskich, szczególnie w ozdobnej butelce z ręcznie wykonanym bilecikiem. Można nim również polać lody waniliowe, sernik czy nawet użyć jako składnik do świątecznych drinków.

Likier piernikowy to zaproszenie do świątecznego świata pełnego aromatów i wspomnień – idealny towarzysz każdej zimowej chwili. Zrób koniecznie już dziś.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 271 kcal

W tym: Białka 0.52 g | Tłuszcze 0.44 g | Węglowodany 23.68 g (w tym cukry 21.49 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 750 ml wódki

- 200 ml spirytusu

- 100 ml białego rumu

- 500 g miodu

- 3 laski cynamonu

- 10 goździków

- 4 duże gwiazdki anyżu

- 3 grube plastry świeżego imbiru

- 8 strączków kardamonu

- 3 kulki ziela angielskiego

- 5 kulek czarnego pieprzu

- 1½ łyżki gorzkiego kakao

- 300 ml wody


 

Przygotowanie:


W garnku umieścić miód, wodę, kakao i wszystkie wymienione w przepisie przyprawy. Strączki kardamonu wcześniej rozgnieść w moździerzu, aby uwolnić pestki oraz więcej aromatu a świeży imbir obrać i pokroić w plastry.

Całość doprowadzić do wrzenia i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć moc palnika do minimum, garnek przykryć pokrywką i gotować całość przez ok 10 – 15 min od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przyprawy oddadzą swój aromat, woda lekko odparuje i powstanie gesty i aromatyczny syrop. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Do zimnego syropu powoli dodać wszystkie alkohole i dokładnie wymieszać.

Gotową mieszankę przecedzić przez kilkukrotnie złożoną gazę lub ściereczkę bawełnianą w celu dokładnego odfiltrowania likieru od przypraw.

Likier rozlać do butelek, szczelnie zakorkować lub zakręcić.

Likier najlepiej smakuje po 2–3 tygodniach leżakowania w ciemnym, chłodnym miejscu.

Likier piernikowy to wyjątkowy trunek, który doskonale sprawdza się nie tylko w roli samodzielnego napoju, ale także jako składnik wielu smacznych drinków. Jego korzenny, słodki smak może stanowić bazę dla różnorodnych koktajli, które idealnie wpasują się w zimową atmosferę. Oto kilka pomysłów na drinki z likierem piernikowym:


1.           Piernikowa whisky

 

Składniki:

 

- 40 ml whisky

- 40 ml likieru piernikowego

- 10 ml syropu klonowego (opcjonalnie)

- Kilka kostek lodu

- Plasterek pomarańczy do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

W shakerze połącz whisky, likier piernikowy i syrop klonowy.

Dodaj kilka kostek lodu i energicznie wstrząśnij.

Przelej do szklanki z lodem, udekoruj plasterkiem pomarańczy.

***********************************************************

 2.         Piernikowa kawa

 

Składniki:

 

- 50 ml likieru piernikowego

- 150 ml świeżo parzonej kawy

- 30 ml śmietanki kremówki

- Szczypta cynamonu do posypania

 

Przygotowanie:

Wlej likier piernikowy do filiżanki.

Zalej świeżo parzoną kawą i delikatnie wymieszaj.

Ubij śmietankę, a następnie wlej ją na wierzch napoju.

Posyp cynamonem i podawaj z kawałkiem piernika – idealne na zimowy świąteczny poranek!

***********************************************************

   3.       Piernikowy Whitr Russian

  

Składniki:

 

- 30 ml likieru piernikowego

- 30 ml wódki

- 30 ml likieru kawowego (np. Kahlua)

- 40 ml śmietanki

 

Przygotowanie:

W niskiej szklance (Old Fashioned) umieść kostki lodu.

Wlej likier piernikowy, wódkę i likier kawowy.

W osobnym naczyniu wymieszaj śmietankę i wlej ją do drinka.

Delikatnie wymieszaj i podawaj z kawałkiem czekolady lub pierniczkiem.

***********************************************************

4.        Piernikowy Moscow Mule

 

Składniki:

 

- 50 ml likieru piernikowego

- 100 ml piwa imbirowego

- Sok z połowy limonki

- Kilka kostek lodu

- Gałązka mięty do dekoracji

 

Przygotowanie:

Wypełnij szklankę lodem.

Wlej likier piernikowy i sok z limonki.

Zalej piwem imbirowym i delikatnie wymieszaj.

Udekoruj gałązką mięty i podawaj jako orzeźwiający, zimowy drink!

***********************************************************

5.         Piernikowy Martini


Składniki:

 

- 40 ml likieru piernikowego

- 20 ml wódki waniliowej

- 10 ml soku z cytryny

- 10 ml syropu cukrowego

- Kostki lodu

- Cynamon i cukier do obtoczenia brzegu szklanki

 

Przygotowanie:

Wymieszaj w shakerze likier piernikowy, wódkę waniliową, sok z cytryny i syrop cukrowy.

Natrzyj brzeg kieliszka do martini sokiem z cytryny i obtocz w cynamonie i cukrze.

Przelej zawartość shakera do kieliszka i udekoruj cynamonem lub gwiazdką anyżu.

***********************************************************

6.         Piernikowe Cosmopolitan


Składniki:

 

- 30 ml likieru piernikowego

- 30 ml wódki cytrynowej

- 10 ml likieru pomarańczowego

- 10 ml soku żurawinowego

- Kostki lodu

 

Przygotowanie:

W shakerze połącz likier piernikowy, wódkę cytrynową, likier pomarańczowy i sok żurawinowy.

Dodaj lód i energicznie wstrząśnij.

Przelej do kieliszka koktajlowego.

Udekoruj skórką pomarańczową lub cynamonem.

***********************************************************

Porady:

Zestawienia smakowe: Likier piernikowy najlepiej komponuje się z takimi składnikami jak kawa, czekolada, imbir, cytrusy i miód.

Przyprawy: Możesz wzbogacić drinki o przyprawy, np. świeży imbir, goździki czy skórkę cytrusową, by uzyskać jeszcze głębszy korzenny smak.

Likier piernikowy to niezwykle uniwersalny trunek, który można łączyć z wieloma składnikami, tworząc pyszne, rozgrzewające drinki – idealne na zimowe wieczory i świąteczne przyjęcia!

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty