Dojrzewająca Masa Piernikowa (Piernik Staropolski)
(Piernik Staropolski)
Jeśli chcesz cieszyć się smacznym,
aromatycznym przysmakiem podczas świąt, to właśnie teraz jest najlepszy moment,
aby nastawić masę na piernik dojrzewający. Każdy tydzień leżakowania wydobywa z
ciasta głębię smaku, sprawiając, że piernik staje się prawdziwym królewskim
rarytasem. Im wcześniej zaczniesz, tym bogatszy i pełniejszy będzie aromat –
warto więc poświęcić chwilę, aby zapoczątkować tę tradycję i czekać z radością
na moment, gdy gotowy piernik zagości na świątecznym stole.
Piernik dojrzewający, zwany również piernikiem staropolskim, to tradycyjny
wypiek znany w Polsce od wieków, który swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza
długiemu procesowi dojrzewania. Pierwsze wzmianki o piernikach pochodzą jeszcze
z czasów średniowiecza, gdy wypieki te były symbolem dostatku i wykorzystywane
jako przysmaki na specjalne okazje, takie jak Boże Narodzenie. Receptury były
pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Ciasto na piernik dojrzewający wyróżnia się swoją specyfiką – masa musi
leżakować w chłodnym miejscu przez kilka tygodni, aby smaki dobrze się
połączyły i nabrały głębi. Składnikiem bazowym jest miód, który konserwuje
ciasto, a przyprawy korzenne, takie jak cynamon, imbir, goździki, gałka
muszkatołowa czy kardamon, nadają mu wyjątkowy aromat, tak charakterystyczny
dla zimowych świąt. Dodatek kakao sprawia, że ciasto zyskuje dodatkową nutę
czekoladową, co podbija jego intensywny, głęboki smak.
Podczas leżakowania masa staje się bardziej elastyczna i aromatyczna.
Tradycyjnie, po dojrzewaniu, piernik wypiekany jest w formie dużych blatów,
które można przekładać powidłami śliwkowymi, masą orzechową czy kremem
czekoladowym. Takie przełożenie nadaje wypiekowi wilgotności i dodatkowej
słodyczy, dzięki czemu każda porcja rozpływa się w ustach.
Piernik dojrzewający jest również symbolem cierpliwości – to wypiek, który
uczy oczekiwania i cieszenia się procesem przygotowywania. To kulinarny rytuał,
który angażuje zmysły i staje się częścią świątecznych tradycji wielu domów.
Czas dojrzewania nie tylko wzbogaca smak, ale też buduje napięcie, oczekiwanie
na wyjątkowy moment, gdy po raz pierwszy można skosztować gotowego wypieku.
Idealny do kawy czy herbaty, piernik dojrzewający zachwyca także jako prezent –
starannie udekorowany, o niepowtarzalnym aromacie, zawsze wywołuje zachwyt. Zrób
koniecznie już dziś, aby cieszyć się pysznym wypiekiem w okresie świąt.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 365 kcal
W tym: Białka 5.81 g | Tłuszcze 10.10 g | Węglowodany 61.81
g (w tym cukry 31.41 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 1
kg mąki pszennej typu 405 lub 450
- 500
g miodu
- 250
g masła
- 350
g cukru trzcinowego
- 3
jajka
- 3
łyżki gorzkiego kakao
- 3
płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 125
ml mleka
- ½
łyżeczki soli
- 1
łyżka mielonego cynamonu
- 1
łyżeczka mielonego imbiru
- 1
łyżeczka mielonych goździków
- ½
łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½
łyżeczki mielonego kardamonu
- ¼
łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta
mielonego pieprzu czarnego
- szczypta
mielonego anyżu
W
garnku podgrzać miód, masło, kakao i cukier aż składniki się połączą i cukier
się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia. Pozostawić do przestygnięcia.
W
misie miksera wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy.
Przestudzoną
mieszankę miodową dodać do suchych składników, wbić jajka i całość zmiksować na
jednolitą i gładką masę.
Rozpuścić
sodę oczyszczoną w letnim mleku i dodać do masy piernikowej. Ponownie wszystko
zmiksować do połączenia (masa będzie dość gęsta i lepka więc pod żadnym pozorem
nie należy dodawać więcej mąki).
Przełożyć
ciasto do kamionkowej lub szklanej miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą
i odstawić w chłodne miejsce (lodówka lub piwnica) na minimum 3-6 tygodni. W
foli spożywczej zrobić kilka dziurek, aby masa mogła swobodnie oddychać. Ponieważ
ciasto nie chłonie zapachów z lodówki można je w niej przechowywać bez obaw.
Po
okresie leżakowania ciasto zgęstnieje i zmieni konsystencję. Przed
przystąpieniem do pracy z ciastem piernikowym będzie trzeba wyjąc je odpowiednio
wcześniej z lodówki (piwniczki) aby osiągnęło temperaturę pokojową. Będzie je wówczas
można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować i z nim pracować.
Po
okresie dojrzewania można upiec tradycyjny piernik staropolski przekładany
konfiturą lub pierniczki świąteczne.
Dokładny
przepis już wkrótce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz