Babka Cytrynowa z Kisielem
Babka cytrynowa z kisielem to prawdziwa uczta dla podniebienia – wilgotna,
aromatyczna i pełna nieoczywistych dodatków, które nadają jej niepowtarzalny
charakter. Jej historia sięga tradycji wschodnioeuropejskich, gdzie babki były
symbolem uroczystości i rodzinnych spotkań. Nazwa wypieku pochodzi od
charakterystycznego kształtu, przypominającego spódnicę starszej kobiety – stąd
"babka". Tradycyjne przepisy drożdżowe z czasem ustąpiły miejsca
lżejszym wersjom, takim jak ta na proszku do pieczenia i oleju, który zapewnia
wypiekowi niezwykłą lekkość i wilgotność.
Cytrynowy kisiel, dodany do ciasta, to kreatywny pomysł, który zyskał
popularność w czasach, gdy gospodynie szukały prostych sposobów na wzbogacenie
smaku. Wprowadzenie go do przepisu nie tylko nadaje intensywny cytrusowy
aromat, ale również nawiązuje do historii, gdy cytrusy w Polsce były luksusem
dostępnym głównie zimą. Kisiel pozwalał cieszyć się świeżym, cytrynowym smakiem
nawet wtedy, gdy same owoce były trudno osiągalne.
Ta wersja babki to jednak coś więcej niż klasyka – to jej współczesna
interpretacja. Zamiast tradycyjnej skórki pomarańczowej dodano kandyzowaną
dynię, która wprowadza subtelny, karmelowy akcent i przywołuje smaki jesieni.
Do tego groszki czekoladowe – małe niespodzianki w każdym kęsie – które topią
się w cieście podczas pieczenia, tworząc apetyczne, czekoladowe piegi.
Każdy kawałek tej babki to połączenie tradycji z nowoczesnością: cytrynowa
świeżość, słodycz dyni i odrobina czekoladowej dekadencji. To wypiek, który
długo zachowuje świeżość, a jego aromat cytryny, unoszący się w domu, zachęca
do sięgnięcia po kolejny kawałek. Idealna na świąteczny stół, popołudniową kawę
lub jako wyjątkowy słodki prezent! Zrób koniecznie.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 362 kcal
W tym: Białka 6.57 g | Tłuszcze 27.29 g | Węglowodany 22.10
g (w tym cukry 5.55 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki:
-
180 g mąki pszennej
- 3
opakowania kisielu cytrynowego z cukrem o wadze 77g każdy
lub
140 g kisielu cytrynowego bez cukru
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
-
200 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 5
jajek
-
120 g drobnego cukru
- 3 łyżki kandyzowanej dyni lub skórki pomarańczowej lub suszonych moreli
link do przepisu na kandyzowaną dynię TUTAJ – KLIKNIJ
- 1
duża garść czekoladowych groszków lub ok 60 g gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę do babki,
niezależnie od jej rodzaju, delikatnie spryskać olejem i oprószyć bułką tartą.
W misce połączyć przesianą mąkę, proszki kisielowe,
proszek do pieczenia, kandyzowaną dynię oraz czekoladowe groszki lub drobno
posiekaną gorzką czekoladę. Dynię można zastąpić kandyzowaną skórką
pomarańczową albo pokrojonymi suszonymi morelami.
Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier oraz aromat waniliowy. Całość ubić na wysokich obrotach, aż masa stanie się puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej, miksując do momentu, gdy całkowicie połączy się z masą jajeczną.
Do masy jajecznej w kilku partiach dodać suche
składniki i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną,
aby zachować puszystość ciasta.
Gotową masę przelać do przygotowanej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 50–60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i pozostawić w nim babkę na około 10
minut następnie wyjąć ją na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy babka osiągnie temperaturę pokojową na formie
ułożyć talerz lub paterę i zdecydowanym, lecz delikatnym ruchem odwrócić
całość, umożliwiając wypiekowi swobodne wysunięcie się na powierzchnię. W razie
trudności z wyjęciem należy subtelnie postukać w dno foremki lub delikatnie nią
potrząsnąć. Po wyjęciu babka ukaże swoje piękno – złocistą skórkę i idealny
kształt.
Przed podaniem udekorować babkę oprószając cukrem pudrem
lub lukrując ulubionym lukrem.
Smacznego 😉
Komentarze
Prześlij komentarz