Babka Cytrynowa z Kisielem

Babka Cytrynowa z Kisielem

 

Babka cytrynowa z kisielem to prawdziwa uczta dla podniebienia – wilgotna, aromatyczna i pełna nieoczywistych dodatków, które nadają jej niepowtarzalny charakter. Jej historia sięga tradycji wschodnioeuropejskich, gdzie babki były symbolem uroczystości i rodzinnych spotkań. Nazwa wypieku pochodzi od charakterystycznego kształtu, przypominającego spódnicę starszej kobiety – stąd "babka". Tradycyjne przepisy drożdżowe z czasem ustąpiły miejsca lżejszym wersjom, takim jak ta na proszku do pieczenia i oleju, który zapewnia wypiekowi niezwykłą lekkość i wilgotność.

Cytrynowy kisiel, dodany do ciasta, to kreatywny pomysł, który zyskał popularność w czasach, gdy gospodynie szukały prostych sposobów na wzbogacenie smaku. Wprowadzenie go do przepisu nie tylko nadaje intensywny cytrusowy aromat, ale również nawiązuje do historii, gdy cytrusy w Polsce były luksusem dostępnym głównie zimą. Kisiel pozwalał cieszyć się świeżym, cytrynowym smakiem nawet wtedy, gdy same owoce były trudno osiągalne.

Ta wersja babki to jednak coś więcej niż klasyka – to jej współczesna interpretacja. Zamiast tradycyjnej skórki pomarańczowej dodano kandyzowaną dynię, która wprowadza subtelny, karmelowy akcent i przywołuje smaki jesieni. Do tego groszki czekoladowe – małe niespodzianki w każdym kęsie – które topią się w cieście podczas pieczenia, tworząc apetyczne, czekoladowe piegi.

Każdy kawałek tej babki to połączenie tradycji z nowoczesnością: cytrynowa świeżość, słodycz dyni i odrobina czekoladowej dekadencji. To wypiek, który długo zachowuje świeżość, a jego aromat cytryny, unoszący się w domu, zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Idealna na świąteczny stół, popołudniową kawę lub jako wyjątkowy słodki prezent! Zrób koniecznie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 362 kcal

W tym: Białka 6.57 g | Tłuszcze 27.29 g | Węglowodany 22.10 g (w tym cukry 5.55 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:


- 180 g mąki pszennej

- 3 opakowania kisielu cytrynowego z cukrem o wadze 77g każdy

lub 140 g kisielu cytrynowego bez cukru

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 200 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego

- 5 jajek

- 120 g drobnego cukru

- 3 łyżki kandyzowanej dyni lub skórki pomarańczowej lub suszonych moreli

link do przepisu na kandyzowaną dynię TUTAJ – KLIKNIJ

- 1 duża garść czekoladowych groszków lub ok 60 g gorzkiej czekolady


 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę do babki, niezależnie od jej rodzaju, delikatnie spryskać olejem i oprószyć bułką tartą.

W misce połączyć przesianą mąkę, proszki kisielowe, proszek do pieczenia, kandyzowaną dynię oraz czekoladowe groszki lub drobno posiekaną gorzką czekoladę. Dynię można zastąpić kandyzowaną skórką pomarańczową albo pokrojonymi suszonymi morelami.

Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier oraz aromat waniliowy. Całość ubić na wysokich obrotach, aż masa stanie się puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej, miksując do momentu, gdy całkowicie połączy się z masą jajeczną.

Do masy jajecznej w kilku partiach dodać suche składniki i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną, aby zachować puszystość ciasta.

Gotową masę przelać do przygotowanej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 50–60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i pozostawić w nim babkę na około 10 minut następnie wyjąć ją na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Gdy babka osiągnie temperaturę pokojową na formie ułożyć talerz lub paterę i zdecydowanym, lecz delikatnym ruchem odwrócić całość, umożliwiając wypiekowi swobodne wysunięcie się na powierzchnię. W razie trudności z wyjęciem należy subtelnie postukać w dno foremki lub delikatnie nią potrząsnąć. Po wyjęciu babka ukaże swoje piękno – złocistą skórkę i idealny kształt.

Przed podaniem udekorować babkę oprószając cukrem pudrem lub lukrując ulubionym lukrem.

Smacznego 😉

Komentarze

Popularne Posty