Ciasteczka Dyniowe

Ciasteczka Dyniowe

 

Ciasteczka dyniowe to prawdziwa sezonowa uczta, która łączy delikatność ciastek z bogatym, jesiennym aromatem dyni, przypraw i odrobiną słodyczy. Dzięki swojemu unikalnemu smakowi i wartościom odżywczym, te ciasteczka stały się hitem nie tylko w domowych kuchniach, ale także w wielu kawiarniach i piekarniach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Dynię uważa się za jedno z najzdrowszych warzyw — jest pełna witamin (A, C, E, z grupy B), minerałów (jak potas, magnez, fosfor) oraz błonnika. Jest także niskokaloryczna, co sprawia, że idealnie nadaje się do wypieków, dodając im delikatnej słodyczy i gładkiej konsystencji, ale bez zbędnych kalorii. Z kolei intensywny, pomarańczowy kolor ciasteczek dyniowych zawdzięczamy beta-karotenowi, który działa jako antyoksydant i wspiera naszą skórę, wzrok oraz układ odpornościowy.

Dyniowe ciasteczka są często wzbogacane przyprawami takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon i goździki. Dzięki temu mają lekko korzenny, rozgrzewający aromat, który kojarzy się z przytulnymi wieczorami. Ciasteczka są miękkie, lekko wilgotne i pełne smaku — jedne z tych wypieków, które trudno przestać jeść po jednym kawałku!

Oprócz błonnika, który wspomaga trawienie, ciasteczka dyniowe dostarczają cennych przeciwutleniaczy, co pomaga w walce z wolnymi rodnikami i wpływa korzystnie na nasz organizm.

Ciasteczka dyniowe to idealny pomysł na jesienną przekąskę do kawy lub herbaty, świetnie sprawdzą się także jako smakołyk dla dzieci na Halloween. Dzięki ich miękkiej konsystencji można je też łatwo przechowywać, a z każdym dniem stają się nawet bardziej aromatyczne.

Ciasteczka dyniowe to prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników wypieków z dyni, lecz także dla wielbicieli korzennych smaków i piernikowych aromatów. Choć nie zawierają miodu, dzięki obecności korzennych przypraw i odrobiny sody oczyszczonej przypominają smakowite pierniczki, a puree z dyni – choć samo w sobie subtelne – nadaje im wyjątkowej miękkości i puszystości. Efekt? Te ciasteczka znikają w mgnieniu oka!

Całość wieńczy posypka z cukru i cynamonu, która dodaje im nie tylko głębszego aromatu, ale nadaje im przyjemnej słodyczy. Zrób już dziś koniecznie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 385 kcal

W tym: Białka 6.07 g | Tłuszcze 18.28 g | Węglowodany 46.13 g (w tym cukry 16.59 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 450 g mąki pszennej typu 450

- 200 g miękkiego masła

- 200 g purée z dyni

(przepis na purée z dyni - TUTAJ)

- 150 g cukru trzcinowego

- 2 żółtka

- 1½ łyżeczki cynamonu

- ½ łyżeczki mielonych goździków

- ½ łyżeczki mielonego kardamonu

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- ½ łyżeczki soli

 

Dodatkowo:


- 3 łyżki cukru trzcinowego

- 1½ łyżeczki cynamonu


 

Przygotowanie:

 

Składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodać do niej dyniowe purée i zmiksować do połączenia się składników. Powstanie dyniowa masa maślana.

W osobnej misie wymieszać suche składniki – mąkę, sól, sodę i wszystkie przyprawy korzenne. 

Suche składniki dodać do dyniowej masy maślanej i ponownie zmiksować aż powstanie jednolita masa. 



Na koniec dodać żółtka i znowu zmiksować aż ciasto stanie się gęste. 

Ciasto przełożyć na blat krótko wyrobić w dłoniach (w razie, gdyby ciasto było zbyt luźne i mocno klejące należy dodać trochę więcej mąki). Z ciasta uformować kulkę. Następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30 – 45 min. Ciasto po schłodzeniu jest gotowe do formowania i pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 175°C.

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto podzielić na ok 3 części i z każdą z nich pracować po kolei. W czasie pracy z jedna częścią ciasta pozostałe trzymać w lodówce.

Blat oprószyć odrobiną mąki i rozwałkować na nim ciasto na grubość ok ½ cm. Z ciasta przy pomocy foremek wykrawać ulubione kształty (u mnie była to foremka w kształcie dyni). W razie braku foremek z ciasta można formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią lub szklanką z gładkim dnem.

Ciasteczka układać na blaszce w ok 3 cm odstępach od siebie.

W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.

Ciasteczka posypać mieszanką cukru z cynamonem i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez ok 18 - 20 min.

Upieczone ciasteczka powinny być lekko wyrośnięte. Delikatnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Następnie przechowywać w szczelnym pojemniku.  

Ciasteczka przechowywane w szczelnym pojemniku nie stracą swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach a po ostygnięciu lekko stwardnieją – jednak nie na wzór kruchych ciastek, lecz bardziej przypominają miękkie pierniczki.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty