Prażone Jabłka

Prażone Jabłka

 

Prażone jabłka to jeden z tych przysmaków, które niosą ze sobą ciepło i nostalgię, przywołując wspomnienia z babcinej kuchni. To prosty, ale pełen smaku deser, który na przestrzeni wieków cieszył się ogromną popularnością w wielu europejskich domach. Już w średniowieczu jabłka były jednym z podstawowych owoców używanych w kuchni – łatwo dostępne, tanie, a do tego doskonale nadające się do długiego przechowywania w formie przetworów. Prażenie jabłek było sposobem na ich konserwację i wykorzystanie poza sezonem.

Smak prażonych jabłek to kwintesencja jesieni – słodko-kwaśna nuta miękkich owoców, często wzbogacona cynamonem, tworzy idealnie zbalansowaną kompozycję. To aromat świeżo zerwanych jabłek, karmelizujący się cukier, który otula owoce subtelną słodyczą. Kwaśne odmiany jabłek, takie jak np.: antonówki, zachowują lekką kwaskowatość, co czyni danie orzeźwiającym, a jednocześnie kojącym.

Prażone jabłka to niezwykle uniwersalny dodatek. Mogą być używane jako nadzienie do szarlotki, naleśników czy racuchów. Doskonale komponują się z lodami waniliowymi, tworząc kontrast między ciepłem a zimnem, a także jako dodatek do owsianki czy jogurtu na śniadanie. Można je też serwować jako deser na ciepło, posypane kruszonką lub z odrobiną bitej śmietany, tworząc szybką wersję Crumble.

W bardziej wykwintnych odsłonach, prażone jabłka świetnie sprawdzają się w połączeniu z serami – na przykład z pleśniowym serem typu camembert, gdzie ich słodko-kwaśny smak doskonale równoważy słoność i kremowość sera. W wytrawnej kuchni, prażone jabłka bywają dodatkiem do pieczonego mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, gdzie stanowią owocowy akcent podkreślający głęboki smak potrawy.

Nie można też zapomnieć o ich wartości odżywczej – jabłka są bogate w błonnik, witaminę C oraz naturalne przeciwutleniacze, dzięki czemu prażone jabłka to nie tylko smaczny, ale i zdrowy deser, który można bez wyrzutów sumienia serwować zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Prażone jabłka to smak przeszłości, który z powodzeniem można wkomponować we współczesne dania, tworząc ciekawe połączenia tradycji i nowoczesności. Zrób koniecznie już dziś.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 64 kcal

W tym: Białka 0.37 g | Tłuszcze 0.37 g | Węglowodany 13.79 g (w tym cukry 13.37 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- ok 3 kg jabłek najlepiej kwaśnych

- 150 g cukru (ilość można dostosować do własnych preferencji)

- 80 ml wody

- sok z 1 cytryny

- 1 laska wanilii


 

Przygotowanie:

 

Należy wybrać kwaśne, nieuszkodzone i twardsze jabłka. Najlepsze odmiany jabłek nadające się do prażenia to: Antonówka, Szara Reneta, Boskoop, Cortland, Jonagold, Lobo, Golden Delicious lub Szampion.

Jabłka umyć, obrać i usuwając gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę o grubości min 1½ cm.

Pokrojone jabłka umieścić w szerokim garnku z grubym i dodać wodę cukier oraz sok z 1 cytryny, aby zapobiec ich ciemnieniu.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasionka i dodać do garnka z jabłkami. Delikatnie wymieszać i zacząć podgrzewać.

Całość gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż nadmiar wody i soków odparuje a jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, ale nadal będą miały widoczne kawałki (zajmie to około 15-20 minut).

Przygotować ok 3 słoiki o pojemności 900 ml. Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć.

Gdy jabłka osiągną pożądaną konsystencję, przełożyć jeszcze gorące jabłka do słoików i szczelnie zakręcić słoiki.

Odstawić do wystygnięcia. W trakcie, gdy jabłka będą stygły zakrętki powinny się zassać do środka. Pasteryzacja w tej sytuacji nie jest potrzebna.

Prażone jabłka świetnie nadają się jako dodatek do naleśników, racuchów, szarlotki, lub jako samodzielny deser.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty