Gruszki w Syropie z Rumem
Gruszki w syropie z rumem to deser pełen aromatu, który
popularny jest w Europie już od średniowiecza. W czasach, gdy cukier był
luksusem, owoce konserwowano w miodzie, a dodanie alkoholu, takiego jak rum,
podkreślało ich smak i przedłużało trwałość. Rum, który przybył do Europy z
Karaibów, w połączeniu z delikatną słodyczą gruszek, tworzy kompozycję nie
tylko wyjątkową, ale też nieco egzotyczną.
Gruszki w syropie wyróżniają się swoją delikatnością.
Miękkie, ale jednocześnie jędrne, doskonale wchłaniają aromaty wanilii,
cynamonu czy goździków, które często są dodawane do syropu. Dodatek rumu, który
ma korzenno-karmelowy posmak, nadaje owocom subtelnej wyrazistości, sprawiając,
że każdy kęs jest jak mała podróż do tropikalnych destylarni. Syrop, którym
gruszki są zalewane, staje się słodkim eliksirem, lekko alkoholowym, świetnym
do polewania deserów.
Zastosowanie gruszek w syropie jest niezwykle
wszechstronne. Mogą stanowić samodzielny deser, świetnie komponują się z
lodami, kremami lub sernikami. Doskonale smakują z bitą śmietaną, a także jako
element wyrafinowanych ciast i tart. Dzięki ich bogatemu smakowi, można je
serwować nawet jako elegancki dodatek do wytrawnych dań, na przykład pieczonego
mięsa, tworząc wykwintne połączenie smaków.
Walory smakowe tego deseru są wyjątkowe – to idealne
połączenie słodyczy, delikatnej kwasowości gruszki i aromatycznego rumu. Każdy
kęs jest nie tylko przyjemnością dla podniebienia, ale także powrotem do
tradycji, która łączy prostotę z wyrafinowaniem. To deser na chłodne dni, który
rozgrzewa nie tylko ciepłem, ale i wspomnieniami tropikalnych przygód ukrytych
w butelce rumu. Zrób koniecznie już dziś.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 95 kcal
W
tym: Białka 0.41 g | Tłuszcze 0.14 g | Węglowodany 19.57 g (w tym cukry 17.91
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki:
-
ok 3 kg gruszek (najlepiej twardych)
- 500
g cukru
- 750
ml wody
- 200
ml rumu
- sok z 2 cytryn
- 1
łyżeczka cukru z wanilią
- 6
całych goździków
- 1
laska cynamonu
- 3
ziarna kardamonu
- 3
gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
Gruszki umyć, obrać i przekroić na połówki, usuwając
gniazda nasienne. Następnie gruszki umieścić w zimnej wodzie i skropić sokiem z 1 cytryny, aby zapobiec ciemnieniu.
W garnku zagotować wodę z cukrem i dodać cynamon, goździki,
kardamon, anyż oraz cukier z wanilią. Gotować na małym ogniu przez około 5
minut.
Następnie do syropu dodać gruszki i gotować na małym
ogniu przez 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną, ale pilnować, aby pozostały
jędrne i się nie rozgotowały.
Po ugotowaniu zdjąć garnek z ognia dodać rum oraz sok
z 1 cytryny, delikatnie całość wymieszać.
Przygotować ok 5 słoików o pojemności 500 ml. Słoiki i
nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć.
Gruszki ułożyć dość ciasno w słoikach, dodać do każdego słoika po dwa goździki, kawałku anyżowej gwiazdki i wydrążonymi z łupinki ziarnami kardamonu.
Słoiki zalać gorącym syropem tak aby gruszki
całkowicie były w nim zanurzone. Słoiki szczelnie zakręcić i poddać pasteryzacji.
Duży garnek wyłożyć bawełniana ściereczką. Słoiki umieścić garnku, a następnie wlać do garnka wodę, tak aby sięgała co najmniej ¾ wysokości słoików.
Wodę doprowadzić do wrzenia. Po osiągnięciu temperatury wrzenia,
zmniejszyć ogień i pasteryzować słoiki przez ok 20 minut. Po upływie
odpowiedniego czasu słoiki wyjąć ostrożnie z wody i pozostawić do ostygnięcia w
temperaturze pokojowej. Po całkowitym ostygnięciu sprawdzić, czy pokrywki są
szczelnie zamknięte – nie powinny wydawać dźwięku przy naciskaniu i powinny
zassać się do środka.
Gruszki można podawać na ciepło lub na zimno, jako
deser lub dodatek do ciast, lodów czy kremów.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz