Gruszki w Syropie z Rumem

Gruszki w Syropie z Rumem

 

Gruszki w syropie z rumem to deser pełen aromatu, który popularny jest w Europie już od średniowiecza. W czasach, gdy cukier był luksusem, owoce konserwowano w miodzie, a dodanie alkoholu, takiego jak rum, podkreślało ich smak i przedłużało trwałość. Rum, który przybył do Europy z Karaibów, w połączeniu z delikatną słodyczą gruszek, tworzy kompozycję nie tylko wyjątkową, ale też nieco egzotyczną.

Gruszki w syropie wyróżniają się swoją delikatnością. Miękkie, ale jednocześnie jędrne, doskonale wchłaniają aromaty wanilii, cynamonu czy goździków, które często są dodawane do syropu. Dodatek rumu, który ma korzenno-karmelowy posmak, nadaje owocom subtelnej wyrazistości, sprawiając, że każdy kęs jest jak mała podróż do tropikalnych destylarni. Syrop, którym gruszki są zalewane, staje się słodkim eliksirem, lekko alkoholowym, świetnym do polewania deserów.

Zastosowanie gruszek w syropie jest niezwykle wszechstronne. Mogą stanowić samodzielny deser, świetnie komponują się z lodami, kremami lub sernikami. Doskonale smakują z bitą śmietaną, a także jako element wyrafinowanych ciast i tart. Dzięki ich bogatemu smakowi, można je serwować nawet jako elegancki dodatek do wytrawnych dań, na przykład pieczonego mięsa, tworząc wykwintne połączenie smaków.

Walory smakowe tego deseru są wyjątkowe – to idealne połączenie słodyczy, delikatnej kwasowości gruszki i aromatycznego rumu. Każdy kęs jest nie tylko przyjemnością dla podniebienia, ale także powrotem do tradycji, która łączy prostotę z wyrafinowaniem. To deser na chłodne dni, który rozgrzewa nie tylko ciepłem, ale i wspomnieniami tropikalnych przygód ukrytych w butelce rumu. Zrób koniecznie już dziś.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 95 kcal

W tym: Białka 0.41 g | Tłuszcze 0.14 g | Węglowodany 19.57 g (w tym cukry 17.91 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- ok 3 kg gruszek (najlepiej twardych)

- 500 g cukru

- 750 ml wody

- 200 ml rumu

- sok z 2 cytryn

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- 6 całych goździków

- 1 laska cynamonu

- 3 ziarna kardamonu

- 3 gwiazdki anyżu


Przygotowanie:

 

Gruszki umyć, obrać i przekroić na połówki, usuwając gniazda nasienne. Następnie gruszki umieścić w zimnej wodzie i skropić sokiem z 1 cytryny, aby zapobiec ciemnieniu.

W garnku zagotować wodę z cukrem i dodać cynamon, goździki, kardamon, anyż oraz cukier z wanilią. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut.

Następnie do syropu dodać gruszki i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną, ale pilnować, aby pozostały jędrne i się nie rozgotowały.

Po ugotowaniu zdjąć garnek z ognia dodać rum oraz sok z 1 cytryny, delikatnie całość wymieszać.

Przygotować ok 5 słoików o pojemności 500 ml. Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć.

Gruszki ułożyć dość ciasno w słoikach, dodać do każdego słoika po dwa goździki, kawałku anyżowej gwiazdki i wydrążonymi z łupinki ziarnami kardamonu. 

Słoiki zalać gorącym syropem tak aby gruszki całkowicie były w nim zanurzone. Słoiki szczelnie zakręcić i poddać pasteryzacji.

Duży garnek wyłożyć bawełniana ściereczką. Słoiki umieścić garnku, a następnie wlać do garnka wodę, tak aby sięgała co najmniej ¾ wysokości słoików. 

Wodę doprowadzić do wrzenia. Po osiągnięciu temperatury wrzenia, zmniejszyć ogień i pasteryzować słoiki przez ok 20 minut. Po upływie odpowiedniego czasu słoiki wyjąć ostrożnie z wody i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po całkowitym ostygnięciu sprawdzić, czy pokrywki są szczelnie zamknięte – nie powinny wydawać dźwięku przy naciskaniu i powinny zassać się do środka.

Gruszki można podawać na ciepło lub na zimno, jako deser lub dodatek do ciast, lodów czy kremów.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty