Chrupiące Boczniaki z Sałatką z Brukselki (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Chrupiące Boczniaki z Sałatką z Brukselki
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Chrupiące
Boczniaki z Sałatką z Brukselki to kulinarna kompozycja, która zachwyci nawet
najbardziej wymagających smakoszy.
Soczyste
boczniaki, pieczone w urządzeniu AirFryer na złoty kolor, otulone aromatyczną
panierką z mąki, bułki tartej i przypraw, stanowią idealny zamiennik
klasycznych grzanek. Ich chrupiąca tekstura, podszyta delikatnym smakiem
grzybów, doskonale kontrastuje z delikatną, ale wyrazistą sałatką z brukselki.
Sałatka,
to prawdziwa uczta dla zmysłów. Brukselki, cienko posiekane na mandolinie,
zyskują nową, subtelną odsłonę. Skąpane w kremowym sosie harmonijnie łączą
słodycz, kwasowość i pikantność. Dodatek kaparów, uprażonych na chrupko oraz
złocistej panierki Panko, nadaje sałatce zaskakującego finiszu. Sałatka z
brukselki idealnie balansuje bogaty smak boczniaków. Każdy element tego dania
został starannie przemyślany, aby stworzyć harmonijną całość, która nie tylko
nasyci, ale też zachwyci swoim wyglądem.
Całość
serwowana jest w elegancki sposób - na środku talerza spoczywa porcja
brukselki, lekko oprószona Panko i kaparami, które dodają całości
niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Boczniaki, delikatnie ułożone wokół
sałatki, stają się nie tylko dodatkiem, ale integralną częścią tej kompozycji.
To
danie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także prawdziwe arcydzieło na
talerzu, które zachwyca smakiem i wyglądem. To danie jest nie tylko apetyczne,
ale i zdrowe – doskonałe na lekki obiad czy kolację. Idealnie sprawdzi się
zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, kiedy chcesz zaskoczyć swoich
bliskich czymś wyjątkowym. Wypróbuj ten przepis, a odkryjesz nowe oblicze
znanych składników, które zaskoczą cię swoją prostotą i niezwykłym smakiem.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 128 kcal
W
tym: Białka 5.22 g | Tłuszcze 5.67 g | Węglowodany 11.92 g (w tym cukry 2.11 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na panierkę do boczniaków:
- 3
duże boczniaki (lub więcej - wg uznania)
- ½
łyżeczki soli
- ½
łyżeczki pieprzu
- ½
łyżeczki słodkiej papryki
- ¼
łyżeczki ostrej papryki
- 1
szklanka bułki tartej
- ½
szklanki mąki pszennej
- 2
jajka
- 1
łyżka oleju
Składniki
na sałatkę:
- ok 1 kg świeżej brukselki
- 3 łyżki kaparów
- ½ szklanki panierki Panko
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka sosu Sriracha
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 jabłuszka kaparowe
- 2 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz
Boczniaki umyć i dokładnie osuszyć w papierowym
ręczniku. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
W miseczce wymieszać przyprawy z bułką tartą i mąką.
W
drugiej miseczce rozkłócić jajka z olejem.
Kawałki boczniaków moczyć w jajku i od razu panierować w suchej panierce.
Kosz AirFryera posmarować lub spryskać oliwą i ułożyć
w nim opanierowane boczniaki. Boczniaki z wierzchu także spryskać odrobiną
oleju.
Urządzenie ustawić na 180°C i piec boczniaki przez 20
min, aż się zarumienią na złoty kolor.
Jeśli nie posiadasz urządzenia AirFryer możesz usmażyć opanierowane boczniaki w rozgrzanym na patelni oleju lub upiec w
piekarniku.
W czasie, gdy boczniaki będą się piekły przygotować sałatkę.
Brukselki umyć i osuszyć. Następnie zetrzeć na
mandolinie do warzyw lub bardzo drobno pokroić w cieniutkie talarki. Umieścić
posiekaną brukselkę w dużej misce i przygotować sos.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do małej miski. Posiekać bardzo drobno jabłuszka kaparowe lub rozgnieść je widelcem i dodać do czosnku. Dodać sól i całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i wszystko ponownie wymieszać do połączenia się składników.
Następnie sos wymieszać z posiekaną brukselką i odstawić na chwilę na bok, aby całość się przegryzła.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i uprażyć na nim
odciśnięte z zalewy kapary aż odgłos skwierczenia ucichnie – będzie to oznaczało,
że cała woda wyparowała. Kapary staną się ciemniejsze i chrupiące. Wyjąć kapary z
oleju i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na pozostałym po prażeniu kaparów oleju uprażyć
następnie panierkę Panko na złoty kolor. W razie potrzeby można dodać odrobine
klarowanego masła.
Przygotować duże talerze. Na środku każdego talerza ułożyć porcję brukselki. Oprószyć ją uprażoną panierką Panko i uprażonymi kaparami.
Po bokach ułożyć usmażone boczniaki
które w tym daniu zastąpią grzanki do zagryzania sałatki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz