Morele w Syropie

Morele w Syropie

 

Morele w syropie to popularny deser, który ma długą historię i cieszy się uznaniem w wielu kulturach. Owoce te znane ze swojego intensywnego koloru i charakterystycznego smaku, były uprawiane już w starożytności, szczególnie na terenach dzisiejszego Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Są nie tylko smaczne, ale także bogate w wartości odżywcze, takie jak witaminy A i C, błonnik oraz antyoksydanty. W przetworzonej formie, czyli właśnie w syropie, morele zyskują na słodyczy i mają bardziej intensywny smak. Przechowywanie owoców w syropie to tradycja, która pozwalała na zachowanie smaku lata przez długie zimowe miesiące. Dzięki procesowi kandyzowania, owoce zachowują swoją teksturę i kolor, a dodatek syropu podkreśla ich naturalną słodycz.

Proces przygotowywania moreli w syropie polega na zanurzeniu obranych owoców w słodkiej zalewie cukrowej czasami z dodatkiem przypraw takich jak wanilia, cynamon czy goździki, która konserwuje je na dłuższy czas. Dzięki temu, nawet w okresie zimowym, można cieszyć się smakiem letnich owoców. Taki sposób przechowywania owoców znany był już w starożytności, kiedy to cukier i miód stosowano jako naturalne konserwanty. Syrop można przygotować w różnej gęstości – od lekkiego po bardzo gęsty, zależnie od preferencji.

Morele w syropie są niezwykle wszechstronne w kuchni. Można je podawać samodzielnie jako deser, dodawać do ciast, lodów czy jogurtów, a nawet wykorzystywać w daniach mięsnych jako słodko-kwaśny dodatek. W krajach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie morele w syropie są również często składnikiem tradycyjnych dań, co dodaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Zrób koniecznie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 69 kcal

W tym: Białka 0.46 g | Tłuszcze 0.34 g | Węglowodany 15.48 g (w tym cukry 14.24 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- ok 2 kg dojrzałych, ale lekko twardych moreli

- ok 1 do 1½ litra wody

- min 400 g cukru

- sok z jednej cytryny

- 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub cukru z wanilią

 

Przygotowanie:

 

Wybrać należy ładne, dojrzałe i nieuszkodzone, ale jeszcze lekko twarde owoce moreli.

Morele umieścić w dużym garnku lub misie i zalać wrzątkiem. Pozostawić owoce we wrzątku prze ok 1 min a następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Proces ten ma na celu ułatwić nam obranie owoców ze skórki.

Z owoców zdjąć skórkę i każdą morelę przekroić na pół a następnie usunąć pestki.

Umyć i wyparzyć wrzącą wodą ok 3 słoiki o pojemności 500 ml razem z nakrętkami. W zależności od wielkości owoców mogą być potrzebne nawet 4 słoiczki.

Wypełnić każdy słoik połówkami owoców dość luźno, nie upychać owoców na siłę. Odstawić na bok i przygotować syrop.

W garnku zagotować min 1 litr wody z cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny. Gdy cały cukier całkowicie się rozpuści a syrop zacznie wrzeć zdjąć z ognia i gorącym syropem zalać morele w słoikach. Potrząsnąć delikatnie słoikami, aby uwolnić resztki powietrza i w razie potrzeby uzupełnić niedobór syropu tak aby wszystkie owoce całkowicie były w nim zanurzone. Mocno zakręcić słoiki i poddać je pasteryzacji.

Do pasteryzacji potrzebny będzie duży garnek lub dwa. Na dnie garnka należy umieścić czystą bawełniana ściereczkę i ustawić na niej słoiki tak aby te się ze sobą nie stykały. Do garnka wlać wodę do ok ¾ wysokości słoika. Zacząć podgrzewać. Od momentu zagotowania się wody w garnku zmniejszyć moc palnika na średnią i gotować słoiki przez ok 20-25 min. Następnie ostrożnie wyjąć je na blat i odwrócić na 15 min do góry dnem. Po 15 minutach słoiki można ustawić normalnie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podczas stygnięcia słoiki powinny się uszczelnić a nakrętki zassać do środka.

Tak zapasteryzowane słoiki można umieścić w spiżarce, piwnicy lub w szafce kuchennej (miejsce powinno być zacienione, lekko chłodne i bez wilgoci).






Smacznego

Komentarze

Popularne Posty