Morele w Syropie
Morele w syropie to popularny deser, który ma długą historię i cieszy się
uznaniem w wielu kulturach. Owoce te znane ze swojego intensywnego koloru i
charakterystycznego smaku, były uprawiane już w starożytności, szczególnie na
terenach dzisiejszego Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Są nie tylko smaczne,
ale także bogate w wartości odżywcze, takie jak witaminy A i C, błonnik oraz
antyoksydanty. W przetworzonej formie, czyli właśnie w syropie, morele zyskują
na słodyczy i mają bardziej intensywny smak. Przechowywanie owoców w syropie to
tradycja, która pozwalała na zachowanie smaku lata przez długie zimowe
miesiące. Dzięki procesowi kandyzowania, owoce zachowują swoją teksturę i
kolor, a dodatek syropu podkreśla ich naturalną słodycz.
Proces przygotowywania moreli w syropie polega na zanurzeniu obranych
owoców w słodkiej zalewie cukrowej czasami z dodatkiem przypraw takich jak
wanilia, cynamon czy goździki, która konserwuje je na dłuższy czas. Dzięki
temu, nawet w okresie zimowym, można cieszyć się smakiem letnich owoców. Taki
sposób przechowywania owoców znany był już w starożytności, kiedy to cukier i
miód stosowano jako naturalne konserwanty. Syrop można przygotować w różnej
gęstości – od lekkiego po bardzo gęsty, zależnie od preferencji.
Morele w syropie są niezwykle wszechstronne w kuchni. Można je podawać samodzielnie jako deser, dodawać do ciast, lodów czy jogurtów, a nawet wykorzystywać w daniach mięsnych jako słodko-kwaśny dodatek. W krajach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie morele w syropie są również często składnikiem tradycyjnych dań, co dodaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Zrób koniecznie.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 69 kcal
W tym: Białka 0.46 g | Tłuszcze 0.34 g | Węglowodany 15.48
g (w tym cukry 14.24 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok
2 kg dojrzałych, ale lekko twardych moreli
- ok
1 do 1½ litra wody
- min
400 g cukru
- sok
z jednej cytryny
- 2
łyżeczki aromatu waniliowego lub cukru z wanilią
Wybrać
należy ładne, dojrzałe i nieuszkodzone, ale jeszcze lekko twarde owoce moreli.
Morele
umieścić w dużym garnku lub misie i zalać wrzątkiem. Pozostawić owoce we
wrzątku prze ok 1 min a następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Proces ten ma na
celu ułatwić nam obranie owoców ze skórki.
Z
owoców zdjąć skórkę i każdą morelę przekroić na pół a następnie usunąć pestki.
Umyć i wyparzyć wrzącą wodą ok 3 słoiki o pojemności 500 ml razem z nakrętkami. W zależności od wielkości owoców mogą być potrzebne nawet 4 słoiczki.
Wypełnić
każdy słoik połówkami owoców dość luźno, nie upychać owoców na siłę. Odstawić
na bok i przygotować syrop.
W
garnku zagotować min 1 litr wody z cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z
cytryny. Gdy cały cukier całkowicie się rozpuści a syrop zacznie wrzeć zdjąć z
ognia i gorącym syropem zalać morele w słoikach. Potrząsnąć delikatnie słoikami,
aby uwolnić resztki powietrza i w razie potrzeby uzupełnić niedobór syropu tak
aby wszystkie owoce całkowicie były w nim zanurzone. Mocno zakręcić słoiki i
poddać je pasteryzacji.
Do
pasteryzacji potrzebny będzie duży garnek lub dwa. Na dnie garnka należy
umieścić czystą bawełniana ściereczkę i ustawić na niej słoiki tak aby te się
ze sobą nie stykały. Do garnka wlać wodę do ok ¾ wysokości słoika. Zacząć
podgrzewać. Od momentu zagotowania się wody w garnku zmniejszyć moc palnika na
średnią i gotować słoiki przez ok 20-25 min. Następnie ostrożnie wyjąć je na
blat i odwrócić na 15 min do góry dnem. Po 15 minutach słoiki można ustawić
normalnie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podczas stygnięcia słoiki
powinny się uszczelnić a nakrętki zassać do środka.
Tak
zapasteryzowane słoiki można umieścić w spiżarce, piwnicy lub w szafce
kuchennej (miejsce powinno być zacienione, lekko chłodne i bez wilgoci).
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz