Kandyzowana Skórka Pomarańczowa
Kandyzowana Skórka Pomarańczowa
Kandyzowana
skórka pomarańczowa to słodki przysmak, który zamienia zwykłe pomarańcze w coś
naprawdę wyjątkowego. To małe kawałki cytrusowej rozkoszy, które łączą w sobie
intensywną pomarańczową nutę z delikatnym, karmelowym posmakiem cukru.
Proces
tworzenia kandyzowanej skórki zaczyna się od wyboru dojrzałych, aromatycznych
pomarańczy, najlepiej z grubszej skórki. Skórkę pomarańczy starannie się obiera
i kroi w malutką kosteczkę lub na cienkie paseczki, a następnie blanszuje, aby
usunąć nadmierną gorycz. Po tym etapie, skórki gotuje się w gęstym syropie
cukrowym, który stopniowo nasącza je słodyczą, aż staną się przeźroczyste i
błyszczące.
Gotowe
kandyzowane skórki są miękkie i lekko elastyczne, z intensywnym, cytrusowym
aromatem, który uwalnia się przy każdym kęsie. Na powierzchni skórki tworzy się
subtelna, cukrowa powłoczka, która dodaje chrupkości. Smak jest harmonijny – z
jednej strony intensywnie pomarańczowy, z drugiej przyjemnie słodki, z
delikatną, lekko gorzkawą nutą charakterystyczną dla cytrusów.
Kandyzowana
skórka pomarańczowa to nie tylko pyszna przekąska sama w sobie, ale również
wszechstronny dodatek do deserów i wypieków. Może być używana do dekoracji
ciast, dodawana do czekolady lub posiekana i dodana do ciasteczek. Doskonale
komponuje się z gorzką czekoladą, marcepanem i bakaliami, tworząc
niepowtarzalne smaki.
W
domowej kuchni, kandyzowana skórka pomarańczowa może być także świetnym
dodatkiem do herbaty, drinków czy sałatek, nadając im nieco egzotycznego
charakteru. To małe kawałki słonecznej radości, które potrafią ożywić każdą
potrawę swoją intensywnością i słodką, cytrusową energią. Polecam do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 87 kcal
W
tym: Białka 0.72 g | Tłuszcze 0.16 g | Węglowodany 20.00 g (w tym cukry 19.44
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 8 sztuk dojrzałych i aromatycznych
pomarańczy
-
ok 300 g cukru
-
ok 250 ml wody
Przygotowanie:
Do przygotowania kandyzowanej skórki należy wybrać
dojrzałe, nieuszkodzone i mocno aromatyczne pomarańcze najlepiej z upraw
ekologicznych.
Pomarańcze należy bardzo dokładnie umyć w letniej
wodzie a następnie sparzyć wrzątkiem przez 30 sekund.
Wyparzone pomarańcze osuszyć i używając noża z ostrym
ostrzem lub obieraczki do warzyw obrać wszystkie pomarańcze. Ze skórek usunąć
całą białą część (można to zrobić wycinając ją ostrym nożem lub otrzeć na tarce
na drobnych oczkach).
Skórki pokroić na bardzo drobną kosteczkę lub małe, cienkie paski.
Pokrojoną skórki włożyć
do garnka i zasypać cukrem.
Dodać wodę i podgrzewać na małym ogniu często mieszając aż cukier całkowicie
się rozpuści.
Gotować całość na małym ogniu aż syrop znacznie zgęstnieje, a skórki będą
odpowiednio miękkie (może to potrwać ok 30 - 40 min). W razie potrzeby dolać
troszkę więcej wody, gdyby cukier zbyt szybko się krystalizował od zbyt dużej
temperatury, ponieważ może to sprawić, iż skórki stwardnieją i już ponownie nie
zmiękną ☹.
Gotową skórkę przełożyć do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoiczków i przechowywać
w chłodniejszym miejscu.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz