Kandyzowana Skórka Pomarańczowa

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa

 

Kandyzowana skórka pomarańczowa to słodki przysmak, który zamienia zwykłe pomarańcze w coś naprawdę wyjątkowego. To małe kawałki cytrusowej rozkoszy, które łączą w sobie intensywną pomarańczową nutę z delikatnym, karmelowym posmakiem cukru.

Proces tworzenia kandyzowanej skórki zaczyna się od wyboru dojrzałych, aromatycznych pomarańczy, najlepiej z grubszej skórki. Skórkę pomarańczy starannie się obiera i kroi w malutką kosteczkę lub na cienkie paseczki, a następnie blanszuje, aby usunąć nadmierną gorycz. Po tym etapie, skórki gotuje się w gęstym syropie cukrowym, który stopniowo nasącza je słodyczą, aż staną się przeźroczyste i błyszczące.

Gotowe kandyzowane skórki są miękkie i lekko elastyczne, z intensywnym, cytrusowym aromatem, który uwalnia się przy każdym kęsie. Na powierzchni skórki tworzy się subtelna, cukrowa powłoczka, która dodaje chrupkości. Smak jest harmonijny – z jednej strony intensywnie pomarańczowy, z drugiej przyjemnie słodki, z delikatną, lekko gorzkawą nutą charakterystyczną dla cytrusów.

Kandyzowana skórka pomarańczowa to nie tylko pyszna przekąska sama w sobie, ale również wszechstronny dodatek do deserów i wypieków. Może być używana do dekoracji ciast, dodawana do czekolady lub posiekana i dodana do ciasteczek. Doskonale komponuje się z gorzką czekoladą, marcepanem i bakaliami, tworząc niepowtarzalne smaki.

W domowej kuchni, kandyzowana skórka pomarańczowa może być także świetnym dodatkiem do herbaty, drinków czy sałatek, nadając im nieco egzotycznego charakteru. To małe kawałki słonecznej radości, które potrafią ożywić każdą potrawę swoją intensywnością i słodką, cytrusową energią. Polecam do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 87 kcal

W tym: Białka 0.72 g | Tłuszcze 0.16 g | Węglowodany 20.00 g (w tym cukry 19.44 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:


- ok 8 sztuk dojrzałych i aromatycznych pomarańczy

- ok 300 g cukru

- ok 250 ml wody



Przygotowanie:

 

Do przygotowania kandyzowanej skórki należy wybrać dojrzałe, nieuszkodzone i mocno aromatyczne pomarańcze najlepiej z upraw ekologicznych.

Pomarańcze należy bardzo dokładnie umyć w letniej wodzie a następnie sparzyć wrzątkiem przez 30 sekund.

Wyparzone pomarańcze osuszyć i używając noża z ostrym ostrzem lub obieraczki do warzyw obrać wszystkie pomarańcze. Ze skórek usunąć całą białą część (można to zrobić wycinając ją ostrym nożem lub otrzeć na tarce na drobnych oczkach).

Skórki pokroić na bardzo drobną kosteczkę lub małe, cienkie paski. 

Pokrojoną skórki włożyć do garnka i zasypać cukrem.

Dodać wodę i podgrzewać na małym ogniu często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści.

Gotować całość na małym ogniu aż syrop znacznie zgęstnieje, a skórki będą odpowiednio miękkie (może to potrwać ok 30 - 40 min). W razie potrzeby dolać troszkę więcej wody, gdyby cukier zbyt szybko się krystalizował od zbyt dużej temperatury, ponieważ może to sprawić, iż skórki stwardnieją i już ponownie nie zmiękną ☹.

Gotową skórkę przełożyć do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoiczków i przechowywać w chłodniejszym miejscu.







Smacznego

Komentarze

Popularne Posty