Grillowana Pierś z Kurczaka w Sałatce Cezar (Tefal OptiGrill+ XL)

Grillowana Pierś z Kurczaka w Sałatce Cezar

(Tefal OptiGrill+ XL)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Grill elektryczny TEFAL GC7228 OptiGrill+ XL z automatycznymi programami

 

Grillowana pierś z kurczaka i sałatka Cezar to połączenie, które nigdy nie wychodzi z mody. Przygotowanie tych klasycznych dań w urządzeniu Tefal OptiGrill+ XL sprawia, że osiągnięcie perfekcyjnego smaku staje się łatwiejsze niż kiedykolwiek. To duet, który łączy soczystość i kruchość mięsa z wyrazistością i świeżością sałatki, tworząc wyjątkowo smakowity i sycący posiłek.

Pierś z kurczaka jest jednym z najbardziej uniwersalnych kawałków mięsa – delikatna, chuda i idealnie nadająca się do grillowania. W urządzeniu Tefal OptiGrill+ XL zyskuje nowy wymiar. Dzięki inteligentnym czujnikom grubości, grill automatycznie dostosowuje czas i temperaturę, zapewniając idealnie soczyste i równomiernie przypieczone mięso za każdym razem.

Sałatka Cezar to jedno z najbardziej znanych dań na świecie. Charakteryzuje się wyrazistym, kremowym sosem, chrupiącymi grzankami i świeżą sałatą rzymską. Idealnie komponuje się z grillowaną piersią z kurczaka, tworząc pełnowartościowy, smakowity posiłek.

Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce Cezar to harmonijne połączenie smaków i tekstur. Każdy kęs to spotkanie soczystego mięsa z chrupkością sałaty i grzanek oraz kremową gładkością sosu. Całość tworzy danie, które jest zarówno sycące, jak i lekkie – idealne na lunch, kolację lub nawet elegancki obiad.

Tefal OptiGrill+ XL sprawia, że grillowanie piersi z kurczaka staje się proste, a efekty – zawsze zadowalające, co w połączeniu z sałatką Cezar tworzy danie, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe i zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Polecam serdecznie!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 181 kcal

W tym: Białka 10.83 g | Tłuszcze 12.92 g | Węglowodany 4.99 g (w tym cukry 0.90 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 3 małe piersi z kurczaka

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól morska

- świeżo mielony pieprz

- sok z jednej cytryny

- granulowany czosnek

 

Składniki do sałatki:

 

- 3 małe główki sałaty rzymskiej

- 3 kromki pełnoziarnistych lub maślanych tostów

- tarty parmezan lub Grana Padano

- 1 łyżka klarowanego masła

- 1 mały zielony ogórek

 

 

Składniki na sos Cezara:

 

- 150 g dobrej jakości majonezu

- ok 20 g musztardy (dijon lub sarepska)

- 1 duży ząbek świeżego czosnku

- 3 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżka sosu Worcestershire

- 1 filet anchois (opcjonalnie)

- 30 g tartego parmezanu lub Grana Padano

- świeżo mielony pieprzu

- szczypta soli

 

Przygotowanie:

 

Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z błonek i żyłek. Wysuszyć na papierowym ręczniku. Następnie natrzeć oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć granulowanym czosnkiem oraz świeżo mielonym pieprzem i solą. Odłożyć do lodówki na ok 30 min.

W tym czasie przygotować składniki sałatki.

Sałatę rzymską umyć i osuszyć. Porwać dłońmi na mniejsze kawałki.

Ogórka dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą (nie obierać go ze skórki) i pokroić na talarki.

Kromki tostów pokroić na małe kostki i na łyżce klarowanego masła uprażyć je na złoty kolor. Tosty można także podpiec najpierw w tosterze na wyskakujące grzanki i dopiero potem pokroić w kostkę. Przesypać do miseczki i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować sos Cezara.

W miseczce umieścić wszystkie składniki sosu razem z pokrojonym na mniejsze kawałki filetem anchois i czosnkiem. Bardzo dokładnie zmiksować całość blenderem ręcznym typu żyrafa.

Rozgrzać OptiGrill+ XL i wybierając program DRÓB. 


Ułóż piersi na powierzchni grillującej. 

Urządzenie precyzyjnie monitoruje proces grillowania, więc nie musisz się martwić o zbyt suche lub surowe mięso. Efektem będzie idealnie soczysta, złocista pierś z kurczaka z delikatnie chrupiącą skórką.

Po zakończeniu grillowania, odłożyć mięso na kilka minut na desce, aby soki równomiernie się rozprowadziły, dzięki czemu każda porcja będzie pełna smaku i soczystości.

Kurczaka pokroić na plastry o grubości ok 1 cm.

Sałatę podzielić po równo między trzy talerze.

Dodać ogórki.

Delikatnie polać sosem Cezar i wymieszać.

Dodać pokrojone kawałki kurczaka. Je również skropić sosem.

Dodać grzanki i całość posypać tartym parmezanem.

Polać resztką sosu i od razu podawać.

Piersi z kurczaka można przygotować także na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej pamiętając o częstym obracaniu ich z jednej strony na drugą.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty