Wiśnie w Rumie (tylko dla osób pełnoletnich)

Wiśnie w Rumie

(tylko dla osób pełnoletnich)


Te rubinowe owoce są nie tylko przepyszne na świeżo, ale również idealne do stworzenia prawdziwej kulinarnej perełki - wiśni w rumie. To połączenie intensywnie owocowego smaku wiśni z głębokim, aromatycznym rumem, które tworzy wyjątkowy przysmak, doskonały na specjalne okazje i codzienne przyjemności. Zwłaszcza gdy pokusiliście się o zrobienie domowej nalewki z Wiśni i zastanawiacie się co zrobić z pozostałymi po niej owocami. Otóż koniecznie wypróbujcie mój przepis, aby ani jedna ,,rubinowa perełka” się nie zmarnowała, skoro tyle już od siebie dał

Wiśnie w rumie to harmonijne połączenie soczystych, dojrzałych wiśni i wysokiej jakości rumu, które razem tworzą wyjątkowy smakowy duet. Wiśnie, starannie wybrane i oczyszczone, są zalewane rumem, który wnika w każdy zakamarek owocu, nasycając go swoim głębokim aromatem.

Otwierając słoik z wiśniami w rumie, unosi się intensywny, owocowy aromat z nutą rumowej głębi, który obiecuje niezapomniane doznania smakowe. Wiśnie, nasiąknięte rumem, są soczyste i pełne charakteru. Pierwszy kęs to eksplozja smaków - słodycz wiśni przeplata się z wyrafinowaną, lekko pikantną nutą rumu, tworząc niezwykle złożoną i harmonijną kompozycję. Alkohol podkreśla naturalną kwasowość owoców, nadając im nowy wymiar smaku i wyjątkową głębię.

Wiśnie w rumie to prawdziwa gratka dla smakoszy, doskonała jako dodatek do wielu potraw i deserów. Można je podawać same jako wyrafinowany smakołyk, który zachwyci gości na każdym przyjęciu. Idealnie komponują się z czekoladą, zarówno w formie pralinek, jak i dodatku do ciast czy tortów, tworząc niezapomniane połączenie smaków. Można je również dodawać do lodów, budyniów czy Panna Cotty, wzbogacając te desery o intensywny, owocowo-alkoholowy akcent.

Moje Wiśnie w Rumie to prawdziwa esencja lata, zamknięta w każdym słoiku. To smak, który przenosi nas do sadu pełnego dojrzałych owoców i ciepłych promieni słońca, a jednocześnie wprowadza nutę wyrafinowania i elegancji dzięki głębokiemu aromatowi rumu. To przysmak, który warto celebrować i dzielić się nim z bliskimi, ciesząc się wyjątkowymi chwilami i niezapomnianymi smakami. Każdy słoik wiśni w rumie to małe dzieło sztuki kulinarnej, które wnosi radość i smak lata do każdej chwili. Zachęcam do zrobienia. 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 100 kcal

W tym: Białka 0.69 g | Tłuszcze 0.31 g | Węglowodany 17.98 g (w tym cukry 16.44 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- ok 2 kg wiśni pozostałych po nalewce wiśniowej

- 300 ml białego Rumu

- 100 ml wody

- 250 g cukru


 

Przygotowanie:

 

Wiśnie pozostałe przy tworzeniu wiśniówki (https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2024/07/nalewka-wisniowa-tylko-dla-osob.html) rozdzielić równomiernie do czystych i wyparzonych wcześniej wrzątkiem słoiczków.

W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Podgrzewać do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać Rum i natychmiast powstałym rumowym syropem zalać wiśnie w słoiczkach. Słoiczki szczelnie zamknąć i poddać krótkiej pasteryzacji.

Garnek wyłożyć ściereczką bawełnianą. Wstawić do niego słoiczki z wiśniami i zalać wodą tak aby woda sięgała do ¾ wysokości słoiczków. Zacząć podgrzewać i od momentu wrzenia, gotować na średniej mocy palnika przez ok 15 min. Następnie ostrożnie wyjąć słoiczki na blat i pozostawić do wystygnięcia.

Po wystygnięciu słoiczki można przenieść do spiżarni.

Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu.

Należy pamiętać, iż wiśnie, które wcześniej moczyły się w alkoholu na nalewkę są nim dodatkowo nasączone i już wysokoprocentowe. Dodanie syropu rumowego dodatkowo podkreśli ich smak i doda lekko pikantnej nuty.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty