Syrop z Czerwonej Porzeczki

Syrop z Czerwonej Porzeczki


Wyobraź sobie ciepły letni dzień, kiedy słońce delikatnie pieści twoją skórę, a w powietrzu unosi się świeży zapach dojrzałych owoców. W takim otoczeniu idealnie dojrzewają czerwone porzeczki, pełne soczystości i intensywnego smaku. Syrop z czerwonej porzeczki to prawdziwa esencja lata, zamknięta w butelce, gotowa by wzbogacić każdy napój i deser o owocowy, lekko kwaskowy akcent.

Syrop z czerwonej porzeczki to napój, który zachwyca swoim intensywnym kolorem i wyjątkowym smakiem. Owoce czerwonej porzeczki są starannie zbierane w pełni dojrzałości, kiedy są najbardziej soczyste i pełne smaku. Następnie ich sok jest wyciskany przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki i delikatnie gotowany z cukrem, aż do uzyskania gęstego, aromatycznego syropu. Efektem jest rubinowy płyn, który zachwyca swoją barwą i bogatym, owocowym aromatem.

Przygotowanie syropu z czerwonej porzeczki to nie tylko sposób na zatrzymanie smaku lata na dłużej, ale także część rodzinnej tradycji. To przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, pielęgnowany i udoskonalany przez lata. Proces jego tworzenia wymaga czasu i staranności, od zbierania owoców, przez dokładne ich przygotowanie, aż po gotowanie i butelkowanie syropu.

Syrop z czerwonej porzeczki jest niezwykle wszechstronny i może być używany na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty, tworząc owocowy napój, który rozgrzewa zimą i orzeźwia latem. Jest idealny do lemoniad, koktajli czy drinków, wnosząc do nich intensywny smak i piękny kolor. Można go także używać do deserów, polewając nim lody, naleśniki, gofry czy jogurty. Świetnie sprawdza się również jako składnik sosów do mięs, dodając im owocowej nuty i głębi smaku.

Syrop z czerwonej porzeczki to prawdziwy owocowy skarb, który warto mieć w swojej spiżarni. To smak lata, który możemy cieszyć się przez cały rok, niezależnie od pogody. Jego intensywny, owocowy smak i piękny rubinowy kolor sprawiają, że każdy napój i deser staje się wyjątkowy. To syrop, który wnosi radość i świeżość do każdej chwili, przypominając o ciepłych, letnich dniach spędzonych na świeżym powietrzu. Zachęcam do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 92 kcal

W tym: Białka 0.96 g | Tłuszcze 0.17 g | Węglowodany 11.65 g (w tym cukry 13.02 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- ok 2 kg świeżej czerwonej porzeczki

- min 300 g cukru

- 2 łyżki soku z cytryny


 

Przygotowanie:

 

Porzeczki podrywać z gałązek i opłukać w zimnej wodzie. Osuszyć.

Przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki wycisnąć z nich sok. Sok będzie gęsty o strukturze zawiesiny. Urządzenie to wykorzystuje tradycyjny mechanizm tłoczenia, czyli ściskania owoców w celu wydobycia z nich płynu. Czerwona porzeczka nie jest tu obrabiana termicznie, co sprawia, że zachowuje wszystkie cenne właściwości. Sok ma natomiast bardziej wyrazisty smak i intensywny aromat.




Sok przelać do garnka i dodać cukier oraz sok z cytryny. Cukru można dać więcej, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie i gęste syropy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować syrop przez 5 min. Następnie przecedzić go przez bardzo gęste sitko, aby usunąć drobinki miąższu owocowego i aby syrop zrobił się bardziej klarowny.

Jeszcze gorący przelać do wyparzonych wcześniej wrzątkiem słoików lub butelek i szczelnie zakręcić a następnie poddać dodatkowej pasteryzacji.

Garnek wyłożyć ściereczką bawełnianą. Wstawić do niego butelki lub słoiczki z syropem i zalać wodą tak aby woda sięgała do ¾ wysokości butelek lub słoików. Zacząć podgrzewać i od momentu wrzenia, gotować na średniej mocy palnika przez ok 15 do 20 min. Następnie ostrożnie wyjąć na blat i pozostawić do wystygnięcia.

Po wystygnięciu syrop można przenieść do spiżarni.

Po otwarciu przechowywać w lodówce.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty