Syrop i Konfitura Malinowa
Syrop Malinowy i Malinowa Konfitura – Niezapomniane Smaki Lata
Wyobraź sobie ciepłe, letnie popołudnie, kiedy ogród jest pełen dojrzałych, soczystych malin, które aż proszą się o zerwanie. To właśnie te chwile, które możemy zatrzymać na dłużej dzięki syropowi malinowemu i malinowej konfiturze. Te dwa przetwory to esencja lata zamknięta w butelce i słoikach, gotowa, by cieszyć nasze podniebienia przez cały rok.
Syrop malinowy to prawdziwe płynne złoto
Zachwyca on swoją intensywną barwą i głębokim, owocowym smakiem. Wytwarzany z dojrzałych malin, które zamknięte w słoju przez kilka słonecznych dni oddają to co mają najcenniejszego w sobie. Jego wszechstronność sprawia, że jest niezastąpiony w każdej kuchni.
Kiedy otwierasz butelkę syropu malinowego, unosi się słodki, owocowy aromat, który natychmiast przywołuje wspomnienia letnich dni. Jego głęboki czerwony kolor jest tak intensywny, że wygląda jak esencja słońca i malin zamknięta w płynie. Pierwsza kropla na języku to eksplozja smaku - słodycz przeplata się z delikatną kwasowością, tworząc harmonijną kompozycję, która rozpływa się w ustach.
Syrop malinowy jest niezwykle wszechstronny. Można go dodawać do herbaty, tworząc rozgrzewający napój w chłodne dni. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, takich jak lody, naleśniki czy gofry, nadając im owocowego, słodkiego akcentu. Jest również idealny do przygotowywania lemoniad, koktajli czy drinków, wnosząc do nich letnią świeżość i intensywny smak malin.
Malinowa Konfitura natomiast to letnia słodycz na kanapce.
Malinowa konfitura to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowywana z dojrzałych malin, które są powoli gotowane z cukrem, aż do uzyskania gęstej, aksamitnej konsystencji. Każda łyżka konfitury to pełnia letnich smaków i aromatów, zamknięta w słoiku.
Otwierając słoik malinowej konfitury, czujesz intensywny, owocowy zapach, który wypełnia całe pomieszczenie. Jej głęboki, rubinowy kolor i gęsta, jedwabista konsystencja sprawiają, że wygląda niezwykle apetycznie. Pierwsza łyżka konfitury to prawdziwa rozkosz - słodko-kwaśny smak malin, które rozpływają się w ustach, przypominając o słonecznych dniach lata.
Malinowa konfitura doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem, tworząc idealne połączenie na śniadanie lub podwieczorek. Jest niezastąpiona jako dodatek do naleśników, placuszków czy tostów. Świetnie sprawdza się również jako składnik ciast i deserów, nadając im wyjątkowego, owocowego smaku. Można ją również podawać z serami, tworząc ciekawe połączenia smakowe.
Letnie Skarby w Twojej Spiżarni
Syrop malinowy i malinowa konfitura to prawdziwe skarby w każdej spiżarni. To nie tylko sposób na zachowanie smaku lata na dłużej, ale także możliwość cieszenia się jego dobrodziejstwami w każdej chwili. Ich intensywny smak i aromat przywołują wspomnienia ciepłych dni, sprawiając, że każdy posiłek staje się wyjątkowy. To smaki, które warto celebrować i dzielić się nimi z najbliższymi. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność SYROPU w 100 g: 145 kcal
W tym: Białka 0.93 g | Tłuszcze 0.21 g | Węglowodany 32.30
g (w tym cukry 32.01 g)
Kaloryczność
KONFITURY w 100 g: 104 kcal
W
tym: Białka 1.04 g | Tłuszcze 0.24 g | Węglowodany 21.53 g (w tym cukry 21.21
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki
na syrop:
- 1½ kg świeżych malin (poza sezonem można
użyć mrożonych)
- 600
g drobnego cukru
- duży
słój
Składniki
na konfiturę:
-
maliny po syropie
-
100 ml wody
- 40
g żelfixu 2:1
-
300 g drobnego cukru
Dodatkowo:
-
słoiczki na konfiturę
- słoik
lub butelka na syrop
-
gęste sito
-
gaza
- ściereczka
muślinowa
Przygotowanie syropu:
Pierwszy
musi być zrobiony syrop. Następnie z owoców które po nim zostaną zrobiona
zostanie konfitura tak aby nic się nie zmarnowało 😉.
Maliny delikatnie umyć/wypłukać w zimnej wodzie. Dokładnie przebrać i usunąć zepsute lub niedojrzałe owoce.
Osuszyć na sicie a następnie przekładać
warstwami do dużego słoja zasypując każdą warstwę porcją cukru. Delikatnie
potrząsnąć słojem, aby cukier się mocniej wmieszał między owoce.
Słoik nakryć muślinową ściereczką, związać gumką i odstawić w nasłonecznione i ciepłe miejsce na ok 2 dni lub do czasu aż cały cukier się rozpuści. Przynajmniej dwa razy dziennie zakołysać delikatnie słojem, aby przemieszać zawartość.Gdy cukier się rozpuści na dnie słoja widoczny będzie sok z malin a owoce wypłyną na górę.
Przygotować
średniej wielkości garnek. Na garnku oprzeć gęste sitko wyłożone podwójnie a nawet
potrójnie złożoną gazą. Przez gazę przelać powstały w słoju sok a owoce
przełożyć do drugiego garnka i odstawić na chwilę na bok (z nich przygotujemy konfiturę).
Sok
z malin zagotować. Od momentu zagotowania zmniejszyć moc palnika do minimum i
gotować zawartość przez ok 10 min. W tym czasie na powierzchni syropu zacznie tworzyć
się gęsta piana, którą należy zebrać łyżką cedzakową.
Butelkę
lub słoik wraz za nakrętką umyć i sparzyć wrzątkiem. Gorący syrop przelać do
czystej butelki lub słoika, szczelnie zakręcić i poddać dodatkowej pasteryzacji.
Garnek
wyłożyć ściereczką bawełnianą. Wstawić do niego butelkę z syropem lub słoik i
zalać wodą tak aby woda sięgała do ¾ wysokości butelki lub słoika. Zacząć
podgrzewać i od momentu wrzenia, gotować na średniej mocy palnika przez ok 15
do 20 min. Następnie ostrożnie wyjąć na blat i pozostawić do wystygnięcia.
Po
wystygnięciu syrop można przenieść do spiżarni.
Po
otwarciu przechowywać w lodówce.
Przygotowanie
konfitury:
Słoiczki
i nakrętki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć.
Maliny,
które zostały po syropie umieścić w garnku. Dodać 100 ml wody. Wymieszać. Dodać
opakowanie żelfixu i cukier. Wymieszać.
Całość
ciągle mieszając zagotować aż cały cukier się rozpuści, owoce rozpadną a masa
lekko zgęstnieje.
Przygotować
czystą miskę. Na misie oprzeć gęste sito i przelewać w kilku partiach gorącą masę
malinową. Przy pomocy łopatki lub drewnianej łyżki przecierać mus przez sito,
aby odseparować pestki.
Pestki wyrzucić a mus przelać do czystych słoiczków. Słoiczki szczelnie zakręcić i podać dodatkowej pasteryzacji.
Garnek
wyłożyć ściereczką bawełnianą. Wstawić do niego słoiczki z konfiturą i zalać
wodą tak aby woda sięgała do ¾ wysokości słoiczków. Zacząć podgrzewać i od
momentu wrzenia, gotować na średniej mocy palnika przez ok 15 do 20 min.
Następnie ostrożnie wyjąć słoiczki na blat i pozostawić do wystygnięcia.
Po
wystygnięciu słoiczki z konfiturą można przenieść do spiżarni.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz