Ogórki Konserwowe

Ogórki Konserwowe

 

Korniszony - Małe Przysmaki Pełne Smaku

Wyobraź sobie chwilę, kiedy otwierasz słoik korniszonów i od razu czujesz ten charakterystyczny, intensywny aromat marynaty. Ogórki konserwowe, znane również jako korniszony, to małe, ale wyjątkowo smaczne przekąski, które potrafią dodać uroku każdemu posiłkowi. Te chrupiące, zielone cuda to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały dodatek do wielu dań.

Korniszony to starannie wyselekcjonowane, młode ogórki, które dzięki odpowiedniemu procesowi konserwacji zachowują swoją jędrność i soczystość. Zanurzone w aromatycznej zalewie, zyskują niepowtarzalny smak - mieszankę kwaśnego, słodkiego i pikantnego. Zalewa, w której pływają, to zazwyczaj kompozycja octu, soli, cukru oraz przypraw takich jak czosnek, gorczyca, koper, ziele angielskie i liść laurowy. To właśnie te składniki nadają korniszonom ich wyjątkowy, intensywny aromat i smak.

Kiedy bierzesz do ust pierwszy kęs korniszona, od razu czujesz przyjemne chrupnięcie, które świadczy o ich świeżości i idealnym zakonserwowaniu. Kwaśny smak octu doskonale balansuje się z delikatną słodyczą, tworząc harmonijną kompozycję, która sprawia, że trudno się od nich oderwać. Przyprawy, takie jak czosnek i koper, dodają głębi i złożoności, czyniąc każdy kęs niezapomnianym doznaniem.

Korniszony są niezwykle wszechstronne. Doskonale sprawdzają się jako przekąska same w sobie, podawane na zimno, prosto ze słoika. Są również niezastąpionym dodatkiem do deski serów i wędlin, wnosząc świeżość i wyrazistość smaku. W kanapkach i hamburgerach dodają chrupkości i kwasowego kontrastu, który idealnie komponuje się z tłustszymi składnikami. W sałatkach, zwłaszcza ziemniaczanych czy jarzynowych, wprowadzają orzeźwiający akcent, który podnosi walory smakowe całego dania.

arto też wspomnieć o ich zastosowaniu w kuchni środkowoeuropejskiej, gdzie często stanowią kluczowy składnik tradycyjnych potraw, takich jak tatar czy śledź po kaszubsku. Ich wyrazisty smak potrafi ożywić nawet najbardziej klasyczne danie, nadając mu nowego, interesującego wymiaru.

Korniszony to prawdziwe perełki wśród konserwowych przysmaków. Mimo swojego niewielkiego rozmiaru, potrafią dostarczyć ogromnej satysfakcji smakowej. Każdy słoik to mała podróż do świata intensywnych smaków i aromatów, które przywołują wspomnienia letnich ogrodów i domowych przetworów. To kulinarne skarby, które warto zawsze mieć pod ręką, aby cieszyć się nimi w każdej chwili.

Dlatego biegnij na targ i kup świeże ogórki, póki sezon w pełni i zrób koniecznie tę pyszną przekąskę korzystają z mojego przepisu. Na zimę będą, jak znalazł.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 26 kcal

W tym: Białka 0.69 g | Tłuszcze 0.37 g | Węglowodany 4.46 g (w tym cukry 3.44 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- ok 3 kg małych ogórków gruntowych

- 3 l wody

- 75 g soli kamiennej niejodowanej

- 750 ml 10% octu spirytusowego

- 240 g białego cukru

- 1 duża marchewka lub dwie małe

- 2 średnie cebula

- mała główka czosnku

- ok 20 cm korzeń chrzanu

- kilka baldachimów świeżego kopru

- 24 kulki ziela angielskiego

- 1½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

- 12 listków laurowych

- 3 płaskie łyżki ziaren białej gorczycy


Przygotowanie:

 

Do przygotowania ogórków konserwowych należy wybrać mniejsze, twarde i nieuszkodzone ogórki gruntowe.

Ogórki umieścić w misce lub komorze zlewozmywaka zalewając je zimną wodą. Następnie należy każdego ogórka dokładnie umyć, wyszorować w zimnej wodzie i osuszyć.

Proces należy zacząć od przygotowania zalewy. Do garnka wlać ok 3 litry wody. Następnie dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz ziarna czarnego pieprzu. Gdy woda się zagotuje dodać niejodowaną sól kamienną oraz cukier. Gotować zalewę na małej mocy palnika przez ok 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać ocet. Wymieszać i odstawić na bok na czas szykowania słoików z ogórkami.

Marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Cebule obrać i pokroić na ćwiartki

Czosnek rozdzielić na pojedyncze ząbki a te obrać ze skórki.

Chrzan wyszorować pod bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki.

Baldachimy kopru opłukać zimną wodą i osuszyć.

Ok 6 słoików o pojemności 700 ml wraz z nakrętkami dokładnie umyć, wyparzyć wrzątkiem i osuszyć.  

Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce ziaren gorczycy. Następnie po równo podzielić ćwiartki cebuli, plastry marchewki, czosnek, kawałki chrzanu oraz dodać po 1 dużym lub po 2 małe baldachimy kopru.

Następnie zacząć układać ogórki. Ogórki układać pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Starać się upchać je dość ciasno tak aby wypełnić cały słoik. Te najmniejsze warto zostawić na koniec, aby ewentualnie ułożyć je płasko przy samym wieczku słoika.

Tak przygotowane słoiki zalać wcześniej przygotowaną zalewą (zalewa powinna być jeszcze ciepła). Przyprawy z zalewy postarać się również w miarę równo podzielić między słoikami. Należy wlać tyle zalewy, aby całkowicie przykryć ogórki. Może pozostać ok 1 cm wolnej przestrzeni przy zakrętce. Słoiki szczelnie zakręcić (dość mocno, ale z wyczuciem, aby nie przekręcić i tym samym nie uszkodzić nakrętki).

Tak przygotowane słoiki należy teraz poddać procesowi pasteryzacji.

Do pasteryzacji potrzebne będą przynajmniej 2 duże garnki lub jeden, ale wówczas pasteryzację będzie trzeba wykonać w dwóch lub trzech partiach. Po każdej partii będzie trzeba wymienić wodę na nową (letnią).

Na dnie garnka umieścić czystą bawełniana ściereczkę i ustawić na niej słoiki tak aby te się ze sobą nie stykały. Do garnka wlać wodę do wysokości ok ¾ wysokości słoika. Zacząć podgrzewać. Od momentu zagotowania się wody w garnku zmniejszyć moc palnika na średnią i gotować słoiki przez ok 8 min. Następnie ostrożnie wyjąć je na blat i odwrócić na ok 20 min do góry dnem. Po 20 minutach słoiki można ustawić normalnie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podczas stygnięcia słoiki powinny się uszczelnić a nakrętki zassać do środka.

Tak zapasteryzowane słoiki można umieścić w spiżarce, piwnicy lub w szafce kuchennej (miejsce powinno być zacienione, lekko chłodne i bez wilgoci).


Ogórki konserwowe można otworzyć już po ok 1 tygodniu marynowania, ale warto poczekać z tym przez co najmniej 1½ miesiąca, aby ogórki osiągnęły swój idealny i niepowtarzalny smak.

Smacznego

Komentarze

Popularne Posty