Limoncello Limonkowo - Cytrynowe (Original & Cream) (tylko dla osób pełnoletnich)

Limoncello Limonkowo - Cytrynowe 

(Original & Cream)

(tylko dla osób pełnoletnich)


Limoncello z Limonką i Cytryną - Egzotyczne Połączenie

Limoncello to już klasyka włoskich likierów, ale co powiesz na jego nowoczesną i ekscytującą wariację, która łączy w sobie zarówno cytryny jak i limonki? To połączenie dodaje tradycyjnemu Limoncello nowego wymiaru smaku, wprowadzając orzeźwiającą nutę limonki, która harmonizuje z intensywnym aromatem cytryn.

Klasyczne Limoncello z Limonką i Cytryną

Ten wariant Limoncello to prawdziwa uczta dla podniebienia. Smak cytryn jest nadal dominujący, ale wzbogacony o egzotyczne, lekko gorzkie i pikantne nuty limonki. Dzięki temu likier staje się jeszcze bardziej wytrawny, orzeźwiający i złożony, z wyraźnym cytrusowym aromatem, który przywodzi na myśl letnie dni. Limoncello z limonką i cytryną ma jasnożółty kolor z delikatnym zielonym odcieniem, który odzwierciedla obecność limonki. Podobnie jak tradycyjne Limoncello, ten likier jest przygotowywany przez macerowanie skórek cytrynowych i limonkowych w czystym alkoholu przez kilka tygodni. Następnie dodaje się syrop cukrowy, aby zrównoważyć kwaśność owoców i uzyskać odpowiednią słodycz. Kluczowym elementem jest używanie tylko najświeższych i najwyższej jakości owoców. Limoncello z limonką i cytryną najlepiej podawać bardzo mocno schłodzone, jako orzeźwiający digestif po posiłku. Świetnie sprawdza się też jako składnik koktajli, np. w połączeniu z tonikiem, Prosecco lub w klasycznym Martini. Można go także dodawać do deserów, aby wzbogacić ich smak cytrusowym akcentem.

Limoncello Cream z Limonką i Cytryną

Kremowa wersja Limoncello z limonką i cytryną to prawdziwe rozkosze dla smakoszy. Smak cytryn i limonek jest nadal wyrazisty, ale łagodzony przez aksamitną konsystencję kremu. Jest mniej kwaśny, bardziej gładki, z delikatnymi, mlecznymi nutami, które sprawiają, że likier jest niezwykle harmonijny i przyjemny. Limoncello Cream z limonką i cytryną ma mleczny, jasnożółty kolor z lekkim zielonym odcieniem. Jest gęstszy i bardziej aksamitny niż jego tradycyjna wersja, co dodaje mu uroku i elegancji. Produkcja Limoncello Cream z limonką i cytryną jest podobna do klasycznej wersji, z tą różnicą, że do końcowego produktu dodaje się śmietankę lub zagęszczone mleko. Dzięki temu likier jest bardziej kremowy i łagodniejszy w smaku. Limoncello Cream z limonką i cytryną najlepiej podawać schłodzone, ale świetnie sprawdza się też jako dodatek do kawy, gorącej czekolady czy deserów, takich jak panna cotta, lody czy tiramisu. Można go również pić na lodzie, ciesząc się jego bogatą, kremową teksturą. Limoncello z limonką i cytryną to nowoczesne podejście do tradycyjnego likieru, które wprowadza świeżość i nowe, ekscytujące smaki. Obie wersje, klasyczna i kremowa, są niezwykle wszechstronne - można je pić samodzielnie, dodawać do koktajli, deserów czy nawet używać jako składnik w kuchni. Połączenie cytryn i limonek tworzy wyjątkowy, złożony smak, który jest zarówno orzeźwiający jak i harmonijny. Limoncello z limonką i cytryną oraz jego kremowa wersja to likiery, które wprowadzają świeżość i nowoczesność do tradycyjnego smaku. Są idealne na każdą okazję, dodając do niej wyjątkowego, cytrusowego charakteru. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Kaloryczność Klasycznego Limoncello w 100 g: 325 kcal

W tym: Białka 0.15 g | Tłuszcze 0.03 g | Węglowodany 21.93 g (w tym cukry 21.80 g)

Kaloryczność Limoncello Cream w 100 g: 372 kcal

W tym: Białka 2.47 g | Tłuszcze 2.71 g | Węglowodany 25.28 g (w tym cukry 25.16 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- ok 10 limonek

- 3 duże cytryny

- ½ litra 95% spirytusu

- 250 ml wody dla wersji klasycznej

- 250 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego dla wersji kremowej

- 300 g białego cukru


Przygotowanie:

 

W pierwszej kolejności należy wybrać dojrzałe i mocno zielone limonki oraz dość duże, jędrne o grubej skórce cytryny najlepiej z upraw ekologicznych. Następnie zarówno limonki jak i cytryny należy bardzo dokładnie umyć. Po umyciu zalać je wrzątkiem i sparzać przez 30 sekund. Wyparzone owoce osuszyć i używając noża z ostrym ostrzem lub obieraczki do warzyw obrać wszystkie limonki i cytryny. Ze skórek usunąć całą białą część (można to zrobić wycinając ją ostrym nożem lub otrzeć na tarce).

*_Z pozostałych bez skórek owoców wycisnąć sok i zrobić np.: pyszną lemoniadę (Lemoniada Brazylijska) lub rozlać do pojemników na kostki lodu i zamrozić.

Przygotować słoik o pojemności ok 700 ml. Słoik należy także dokładnie umyć wraz z nakrętką i osuszyć. Skórki włożyć do słoika i zalać spirytusem. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne oraz ciemne miejsce na min 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsnąć słoikiem.

Po upływie min 3 tygodni alkohol nabierze lekko zielonego koloru z macerowanych skórek.

Przygotować drugi słoik o pojemności min 700 ml. Słoik umyć i osuszyć. Skórki wraz z alkoholem podzielić po równo między oba słoiki. Przygotować syropy.

Pierwszy syrop to syrop na bazie wody z cukrem.

W garnuszku umieścić wodę ze 150 g białego cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 3-5 min na małej mocy palnika. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Drugi syrop to syrop na bazie mleka z cukrem.

W garnuszku umieścić niesłodzone mleko zagęszczone ze 150 g białego cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 3-5 min na małej mocy palnika ciągle mieszając i uważając, aby syrop nie wykipiał. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Gdy oba syropy osiągną już temperaturę pokojową przelać je odpowiednio do słoików z alkoholem i skórkami: syrop wodny do jednego słoika i syrop mleczny do drugiego słoika. W przypadku syropu mlecznego należy wlewać go powoli cały czas mieszając zawartość słoika. Jeśli wleje się go zbyt szybko całość może się trochę zwarzyć a tego lepiej uniknąć.

Oba słoiki ponownie szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok 3 dni.

Po tym czasie odcedzić zawartość słoików przez gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę i rozlać likiery do czystych, wyparzonych wcześniej wrzątkiem i osuszonych butelek. Butelki szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na min 1 miesiąc do odpoczynku.

Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Podawać mono schłodzone. Po otwarciu przechowywać w lodówce. 



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty